2023. aug 19.

5 elektrolit - Állóképességi Sportok - Teljesítmény javítás - Hidratáció

írta: Mandala75
5 elektrolit -  Állóképességi Sportok - Teljesítmény javítás - Hidratáció

 ÁLLÓKÉPESSÉGI SPORTOK és dehidratációs problémák

 Fáradtság, izomgyengeség –  a nagy meleg még tovább fokozza ezeknek a kialakulási esélyét. De mi lehetett a probléma? Gondoltad volna, hogy a szervezeted elektrolit zavarának következménye is lehetett?

elektrolit_allokepessegi_sport.jpg

Az állóképességet vizsgáló kutatások alapján elmondhatjuk: a hidratálás és az öt elektrolit egyensúlyának fenntartása még mindig a leghatékonyabb módszer a görcsök és fáradtság előfordulásának csökkentésére. 

Az idegimpulzusok nem működnek megfelelően az elektrolit kiegyensúlyozatlanság és a nátrium-kálium pumpa zavartsága miatt (a nátrium-kálium pumpa szabályozza az impulzusokat az idegtől az izomig).

A motoros neuronok szabályozzák az izom összehúzódásokat. Ez a hidratáció és az öt elektrolit egyensúlya az, amely lehetővé teszi a neuronok megfelelő működését, így az izomrostok kiszámíthatóan, nagy erővel húzódhatnak össze.

Egy tudatos sportolónak észben kell tartania, mik a tünetei az elektrolithiánynak, és hogyan lehet fent tartani az elektrolitok szintjét az optimális teljesítmény megőrzésének érdekében. Az állóképességi sportolók öt legfontosabb elektrolitja a

  1. nátrium (Na+) 
  2. kálium (K+) 
  3. klorid (Cl-),
  4. kalcium (Ca2+)
  5. magnézium (Mg2+)

Testünkben a hidratáció szorosan kapcsolódik az elektrolitok koncentrációjához. A sportolók számára az elektrolit veszteség elsősorban izzadás során jelentkezik. Már régóta köztudott az állóképességi sportolóknál, hogy a dehidratáció jelentős problémaként jelentkezett.

A testtömeg alig 1-2% -nyi folyadékvesztesége a teljesítmény csökkenését okozhatja, míg a testtömeg 4% -át meghaladó veszteség kritikus kudarcot okozhat. Ennek ismeretében a sportolók növelték folyadékbevitelüket.

A dolgok azonban rosszabbodtak azoknál a sportolóknál, akik elsősorban vagy kizárólag vizet ittak. Az elektrolit nélküli víz fogyasztása a folyadékveszteségeket helyettesíti, de elektrolitokat hígítja. Az Ironman versenyek orvosi sátraiban az elektrolitok hiánya gyakrabban fordul elő, mint maga a kiszáradás.

A hosszabb sportesemények előtt és alatt a folyadék bevitelnek elektrolitokat is kell tartalmaznia.

Nem számít, hogy milyen típusú sportot is űzöl, edzésektől, a hosszú versenyekig, vagy csak túrázol, a hidratáció a jó teljesítmény és a regeneráció kulcsa.

A testfolyadék elvesztése befolyásolhatja annak a képességét, hogy az optimális teljesítményedet tudd nyújtani. Még az alacsony folyadékveszteség miatt is, például a verejtékezés miatt leadott 2 százaléknyi testtömeg is, jelentősen csökkenti a teljesítményt.

Hogyan maradj hidratált?

Kerüld el a szomjúságot. Mindig próbálj vizet kortyolgatni. Egy egészséges felnőttnek naponta 2-3 liter folyadékot kell fogyasztania.

Ha úgy érzed, hogy általában hidratált vagy, akkor célszerű 500-700 ml vizet vagy izotóniás sportitalt fogyasztani az edzés, vagy verseny előtti két órában. Ez biztosítja, hogy a már megfelelő módon hidratáltan indulhass.

A folyadékpótlás mennyisége a sportolás közben sok tényezőtől függ, például, hogy mennyit izzadsz és milyen keményen dolgozol. Ha az időjárás meleg, akkor általában több folyadék és elektrolit pótlására lesz szükség.

Cikk forrása:

https://www.simplesport.hu/az-ot-elektrolit/

Szólj hozzá

Egészség Regeneráció Hidratált 2023 NYÁR Elektrolit Folyadék bevitel