2023. nov 02.

A SÖR jótékony hatásai

írta: Mandala75
A SÖR jótékony hatásai

 A sör kiváló B-vitamin és folsav forrás (B1, B2, B6 és B12): ezek mind a szívműködés, mind az ideg- és immunrendszer egészséges működéséhez nélkülözhetetlen vitaminok. E-vitaminban gazdag: az E-vitamin az egészséges sejtműködés, a bőr, az immun- és az idegrendszer nélkülözhetetlen vitaminja.

sor_2.jpgA sör kevés kalciumot tartalmaz és sok magnéziumot, vagyis megelőzheti az epe- és vesekőképződést. A komlóban lévő anyagok megakadályozzák a csontokban a kalcium lebomlását. Ez jó indok lehet a napi sörfogyasztásra, de csak mértékkel: 0,33 liter 4,5 %-os sör, azaz 12 g alkohol fogyasztása megengedett egy nap.

Természetesen mértéktelen módon inni a sört nyilvánvalóan alkoholizmusnak minősül, ám a minőségi és visszafogott sörivásnak bizony vannak pozitív élettani hatásai.

Milyen tápanyagok vannak benne:
- A sör kiváló B-vitamin és folsav forrás (B1, B2, B6 és B12): ezek mind a szívműködés, mind az ideg- és immunrendszer egészséges működéséhez nélkülözhetetlen vitaminok.

- E-vitaminban gazdag: az E-vitamin az egészséges sejtműködés, a bőr, az immun- és az idegrendszer nélkülözhetetlen vitaminja.

- Magnéziumot, szelént, káliumot, foszfort, vasat, cinket és rezet tartalmaz: mindannyiuk fontos építőkövei szervezetünknek, az életnek.

- Folyadékforrás: a minőségi sörök általában forrás- vagy más alacsony szennyezettségű vízből készülnek, így mentesek a mikroműanyagoktól, nehézfémektől, de a sör természetes antimikrobiális hatása a kórokozókat is elpusztítja.

- Fenolsavak: a sör fenolsavakat is tartalmaz, amely a rákkeltő szabad gyökök kialakulásának kockázatát csökkenti.

- A komló gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. A komlóban ezen kívül egy olyan anyag is található, amely képes megelőzni és kezelni a vírusos légzőszervi betegségeket.

- A sör védelmet jelenthet a szívbetegségekkel szemben is, ugyanis ez az ital kardioprotektív tulajdonságokkal rendelkezik, mivel antioxidáns vegyületeket is tartalmaz. Ezek az antioxidánsok csökkenthetik az LDL-koleszterin-szintet és a trigliceridszintet, amely hatás megvédhet bennünket a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásától. A sörről ismert, hogy megemeli a jó koleszterinszintet a szervezetben. Mivel vérhígító hatással is rendelkezik és eltávolítja a plakkokat az erek és artériák faláról, ezért csökkentheti a stroke kialakulásának a kockázatait is.

Napi egy-két pohárnyi sör csökkentheti a magas vérnyomást is. Azonban azt is tudnunk kell, hogy a napi 2 dl-nél több sörrel nemhogy csökkenne a vérnyomás, még meg is emelkedik, mivel az alkoholnak – nagy mennyiségben fogyasztva – van egy ilyen hatása is.

https://gyogyszernelkul.com/kis-mennyisegben-fogyasztva-a-sor-csakis-hasznunkra-lehet/

https://elesztohaz.hu/kocsmasztori/a-sor-jotekony-hatasai-szervezetunkre/

 

 

 

Szólj hozzá

Sör Egészség Vitamin Ásványi anyag Folyadék bevitel