2024. okt 08.

HAJDINA - gazdag tápanyagokban

írta: Kolozsvári_Réka
HAJDINA - gazdag tápanyagokban

Rendszeres fogyasztásával védjük az érfalakat, az izomzatot és az idegrendszert, a szemeket, a bőrt, a körmöket és a hajat

hajdina.jpgA hántolt hajdina gazdag tápanyagokban, kiváló választás lehet a kiegyensúlyozott étrend részeként.

A hajdinát legtöbbször gabonafélének vélik, pedig valójában egy növényről van szó, ami kb. 1 méter magasra is meg tud nőni, levelei pedig szívalakúak. Ez a félreértés annak köszönhető, hogy a lisztes magját hasonlóan szokták fogyasztani, mint a búzát. Ezzel együtt pedig utóbbinak szuper alternatívája, hiszen gluténérzékenyek is bátran ehetik.

Milyen további pozitív élettani hatásai vannak ?

A hajdina rendszeres fogyasztásával védjük az érfalakat, az izomzatot és az idegrendszert, a szemeket, a bőrt, a körmöket és a hajat. Védjük a szív és érrendszert és segítjük a működését. Segítjük a csontok és a fogak felépítését, a vérképzést. A hajdina emellett lúgosít és segít a vércukorszint szabályozásában is.

Alapanyagánál fogva gluténmentes, sokoldalú gabona, amelyet felhasználhatunk tésztákhoz, péksüteményekhez vagy akár kásaként is.

Tápláló és ízletes köret zöldségekkel és fűszerekkel, vagy akár salátákhoz is felhasználható.

ESSZENCIÁLIS AMINOSAVAKAT TARTALMAZ
Olyan esszenciális aminosavakat is tartalmaz, amelyeket az emberi szervezet nem vagy csak igen kis mennyiségben tud előállítani, így például figyelemreméltó a magas metionin-, lizin-, arginin tartalma.

VITAMIN TARTALMA
Értékes vitaminforrás, szinte az összes B-vitamint tartalmazza, ezek közül jelentős a B1-vitamin, B2-vitamin tartalma. Emellett az antioxidáns hatású C- és E-vitaminból valamint a flavonoltípusú, P-vitaminnak is nevezett rutinból is nagy mennyiség van benne. Ez utóbbi egészségvédő hatású, különösen a szív és az érrendszer védelmében tölthet be nagy szerepet, mivel a C-vitaminnal együtt erősíti a kötőszöveteket, segíti a sejtfalak regenerálódását, csökkenti a magas vérnyomást és az érfalak erősítésével gátolja a hajszálerek sérüléseit, vérzéseit.

A kutatók úgy tapasztalták, hogy a rutin sokszorosára növeli a C- és az E-vitamin antioxidáns hatását, így az öregedés, a daganatok és a gyulladások kialakulása ellen is hat. Zsírtartalmának döntő része telítetlen zsírsav. Rosttartalma hasznos a székrekedésre hajlamosak, a cukorbetegek és az energiaszegény diétára szorulók számára, sőt, hozzájárul a bélrendszeri daganatok megelőzéséhez is. Fontos, hogy használhatják a lisztérzékenyek is, mivel nem tartalmaz glutént.

ÁSVÁNYI ANYAG TARTALMA
Magas a kalcium-, magnézium-, káliumtartalma, alacsony a nátriumtartalma. Emellett nyomelemeket, vasat, rezet és cinket is tartalmaz.

Míg a hajdinalisztben több a kálium és a magnézium, addig a búzaliszt nagyobb mennyiségben tartalmaz kalciumot és cinket.

FEHÉRJE PÓTLÁS, VEGETÁRIÁNUSOKNAK
A hajdinában nem található káros anyag, viszont számos tápanyagot tartalmaz, mint például kiváló minőségű fehérjéket. Ebből kifolyólag szuper húspótló, így a vegetáriánusok és a vegánok előszeretettel fogyasztják.

VÉRCUKORSZINT SZABÁLYOZÓ
A hajdina aktív anyaga a chiro-inositol nevű vegyület, aminek köszönhetően képes szabályozni a vércukorszintet, ezért a fogyasztása ajánlott cukorbetegek és inzulinrezisztenciában szenvedők számára.

VÉRNYOMÁS, és KOLESZTERINSZINTET SZABÁLYOZÓ
Ezeken kívül csökkenti a vérnyomást, amit a rutin nevű ásványi anyagnak köszönhetünk, megelőzi a visszereket, szabályozza a koleszterinszintet és védi a májat.

ANTIALLERGÉN
Mivel a hajdina antiallergén, nem csak megenni vagy meginni lehet, hanem számos más területen is alkalmazható. Például megtölthetjük vele a párnánkat.

KALÓRIA
A tápanyagok tekintetében nem különbözik sokban a búza- vagy a rozsliszttől: 100 gramm hajdinaliszt kb. 340 kalóriát tartalmaz.

Szólj hozzá

Egészség Vitamin Vitalitás Ásványi anyag TÁPLÁLKOZÁS HAJDINA