2024. okt 08.

DHA az AGY ÜZEMANYAGA

írta: Kolozsvári_Réka
DHA az AGY ÜZEMANYAGA

A csecsemők és a kisgyermekek neurológiai fejlődésében létfontosságú a megfelelő mennyiségű DHA jelenléte

Az emberi AGY 60%-a zsírból áll, aminek 84%-a OMEGA-3 ZSÍRSAV ! A zsírnak kulcsszerepe van az agy kifejlődésében is.

 omega_3_dha_szoveggel_2.jpg

 

 

... "  Az omega-3 zsírsavak fogyasztása jó hatással van az immunrendszerre, széppé varázsolja bőrünket, véd a szív és érrendszeri betegségektől. Az omega-3 zsírok szabályozzák a vérnyomást mivel megnövelik az érfalak rugalmasságát. Ha sok lazacot vagy tengeri halat eszel, a vérnyomásod csökkenni fog.  A mérhető szív- és érrendszeri védelemhez minimum napi 2 g omega-3-bevitel javasolt ez a 2 gramm érték kb. 10-15 dkg lazacban található meg. Csökkenti a depressziót és számos mentális probléma például letargia, figyelemhiány, időskori demencia, skizofrénia, Alzheimer-kór káros hatásait. A bioaktív proteinmolekulák jelenlétét is kimutatták a lazacban, amelyek védelmet nyújtanak az ízületi porcoknak és egyéb szöveteknek. Javítja az inzulintermelés szabályozását és hatékonyságát, illetve csökkenti az emésztőrendszer gyulladásait.


=> OMEGA-3 ZSÍRSAV => DHA az AGY ÜZEMANYAGA !


Az agyunk egyik legfontosabb zsírsava a DHA, aránylag nagy mennyiséget tartalmaz, nagyon fontos szerepeket tölt be a központi idegrendszerben.
Az agyban található Omega-3 zsírsav 97%-át a DHA teszi ki! Valamint a szem retinájának 60%-át, aminek a látásélesség szempontjából van jelentősége.
A DHA vagy dokozahexaénsav a sejtmembránokban, különösen az agyban és a szemekben a legnagyobb mennyiségben előforduló omega-3 zsírsav. Íme a DHA neurológiai előnyei:
* Szerkezeti integritást biztosít a neuronsejtek membránjainak és javítja a jelátvitelt.* Az agyban található omega-3  97%-át teszi ki.* Támogatja a neurogenezist, a neurotranszmissziót, a szinaptikus plaszticitást.* Javítja a tanulást, a memóriát, a reakcióidőt és más kognitív funkciókat.* Jobb végrehajtó funkciókkal, gondolkodással, problémamegoldással kapcsolatos.* Hiánya fokozott demencia és Alzheimer-kór kockázattal jár.* A várandós anyák és a csecsemők DHA-val való kiegészítése támogatja az agy fejlődését.* Pozitív hatást mutat depresszióra, ADHD-ra, autizmusra, bipoláris zavarra, skizofréniára.
Összességében a DHA tűnik a legfontosabb omega-3 zsírsavnak az agy növekedése, szerkezete és működése szempontjából az egész életen át.
A DHA kulcsfontosságúnak bizonyul a memória és a kognitív funkciók szempontjából, és hozzájárul az egészséges terhességhez. A magzatok és csecsemők szem- és agyfejlődése a DHA-tól függ. A DHA úgy is ismert, hogy csökkenti a stressz káros hatásait és támogatja az egészséges szívverést. Testünk átalakítja az EPA-t DHA-ra, de fordítva nem képes. A kutatások azoknál a terhes és szoptató nőknél, valamint 0-5 éves gyermeknél mutatnak előnyöket, akik nagyobb mennyiségű DHA-t tartalmazó étrend-kiegészítőt fogyasztanak, így támogatva a növekedést és a fejlődést.


=> GYERMEKEK FEJLŐDÉSE


        A csecsemők és a kisgyermekek neurológiai fejlődésében létfontosságú a megfelelő mennyiségű DHA jelenléte. a DHA módosítja a sejthártya pár alapvető tulajdonságát. Megváltoztatja a rugalmasságát, az áteresztő képességét és kulcsfontosságú a szabályozó fehérjékkel való kapcsolatban is. Emiatt szerepe van közvetlenül az idegrendszer ioncsatornáinak tevékenységében, és a sejtek közti elektromos jelzések valamint a memória működésében. Áttételesen pedig természetesen a tanulási és kognitív képességek létrejöttében.        A születést megelőző időszak és az azt követő pár hónap során kritikus a megfelelő DHA ellátottság. Ez az az időszak, amikor a legnagyobb kárt okozhatjuk a DHA szint csökkentésével. Ez alatt az időszak alatt az anya DHA ellátottsága jelenti a magzat és a csecsemő számára az egyedüli forrást.       Az idegrendszer és az agy fejlődéséhez szükséges DHA-t a kismamának kell elfogyasztania és átadni a magzatnak vagy a csecsemőnek. A legjobban hasznosuló formát az állati, elsősorban halból származó zsírok jelentik. A lazac, a szardínia és a tonhal, de bármelyik hideg vízi hal remek DHA források. Kisebb mennyiségben a vörös húsok és a tojás tartalmaz DHA zsírsavat.    Csecsemők esetén egy kapszula tartalmát a bőrébe dörzsölve azonnal a véráramba juttathatjuk a legjobb minőségű olajat, ami a szoptatás alatt a legjobb kiegészítési mód. Amikor aztán áttér a szilárd táplálékokra, abba bele lehet keverni egy kapszula halolajat észrevétlenül. De persze ehet halhúst is, amikor már velünk étkezik.     Számos bizonyíték van már a gyermeki fejlődés és az omega-3 olajok fogyasztásának kapcsolatáról. 
    Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) megerősítette, hogy az omega-3 zsírsavak, név szerint a DHA (dokozahexaénsav) és az ALA (alfa linolsav) hasznos lehet az újszülöttek szemének és kognitív funkcióinak kifejlődése szempontjából.  

... "  A DHA-nak strukturális és funkcionális szerepe van az agy és a retina kifejlődésében és a kismama DHA fogyasztása hozzájárulhat a szem korai kifejlődéséhez és az agy normális kognitív fejlődéséhez", írta dr. Juliane Kleiner, az EFSA táplálkozási szakértője.


     A DHA egymaga 40%-át teszi ki az agyat felépítő összes zsírsavnak. 


Az EPA ezzel szemben mintegy 250-300-szor kisebb mennyiségben van jelen az agyban, és inkább más szervekben van fontos gyulladáscsökkentő szerepe. Így az EPA indirekt módon hasznos az agy számára - például azáltal, hogy csökkenti a szisztémás gyulladást, az agy egészségesebb működését is támogatja.
"A DHA nélkülözhetetlen szerepével kapcsolatos hipotézis szerint a DHA különleges struktúrája lehetővé teszi nagy mennyiségű π-elektron szállítását és kommunikációját a membránon keresztül" - írja Simon Dyall, aki az omega-3 idegrendszert védő hatását kutatja. "Ez magyarázza a retinális membránok és a magasabb intelligenciához nélkülözhetetlen kohézív, szervezett neurális jeladás pontos depolarizációját."
Más szavakkal, a DHA az idegsejtek közti hatékony jelátvitelt szolgálja, és ezzel lehetővé teszi az olyan komplex agyi működést, mint az intelligencia.


=> A MENNYISÉGEKRŐL, NAPI DHA BEVITEL


Ne essen abba a hibába, hogy a több jobb. Itt is igaz a népi bölcsesség, miszerint “se több, se kevesebb”. Egy tipikus felnőtt adag valahol 0,5-1 gramm között van. Aki aktívabban él, annak a felső tartomány, aki átlagos életmódot követ, annak 0,5 gramm is elegendő. A várandós és szoptatós kismamák mindenképpen a magasabb adaggal számoljanak.


Európában a napi ajánlott EPA/DHA bevitel 250mg egy átlag felnőtt számára. Ezt egy 17 dkg-os roston sült pontyszelet bőven fedezi is, de 33mg DHA+EPA-hoz már egy 2 nagyobb tojásból álló rántottából is hozzájuthatunk. Mivel az omega-3 zsírsavak e formái csak állati eredetű élelmiszerekből vihetőek be, elsősorban hallal és tojással. 


A táplálkozástudományi ajánlások az egyszerűség kedvéért halas ételek fogyasztását javasolják heti 2 alkalommal, az egészség megőrzése érdekében. Ezzel tudjuk biztosítani a megfelelő EPA/DHA ellátottságot. 


Mennyit együnk naponta az Omega-3 zsírsavból?
Napi 1 evőkanál (~10ml) étkezéskor, akár salátára/pirítósra is, illetve ahogy jól esik.
Hatóanyagok 10ml-ben (ez a GAL Halolaj adatai)Omega-3 3 475 mg ebből: EPA (elkozapentaénsav) 1 725 mg ebből: DHA (dokozahexaénsav) 1 150 mg ( 1,15 gramm) ebből: ALA +DPA + SDA 600 mg


=> MILYEN HALAT VAGY HALOLAJAT EGYÜNK?


      A friss hazai hal a leginkább kézenfekvő választás. A halkonzervek általában szennyezett halat tartalmaznak, mivel a szennyezett tengervízből halászták őket. Amennyiben étrendkiegészítőkkel oldja meg a DHA fogyasztást, pár dolgot érdemes megfontolnia. A DHA egy többszörösen telítetlen zsírsav, ami vonzza magához a károsító szabad gyököket és az oxigént is. Ez egyszerűen fogalmazva azt jelenti, hogy extrém módon romlékony táplálék. Szabad levegőn tárolva, vagy fény hatásának kitéve és hő hatására is órák alatt tönkremegy. A gyógyszertárakban kapható piacvezető termékek kanalas adagolású olcsó kivitelű ömlesztett változatok. Ha egy héten belül elfogyasztja, közben hűtőben tárolja zárt üvegben, akkor jó. Ha nem, akkor válasszon stabilizált gélkapszulás változatot. Ezt csupán a gyári zárt dobozában kell tárolni és akár egy évig is eltartható.


MILYEN HALAT EGYÜNK?
Ha étrendkiegészítőként halolajat fogyasztasz, mindenképp olyan terméket válassz, amely garantáltan és bizonyítottan mentes mindenféle szennyeződéstől (higany, kadmium, ólom, PCB-k)     Legfontosabb természetes forrásai a tengeri halak. Sajnos Magyarországon és egyébként az egész nyugati világban rengetegen szenvednek omega-3 hiányban, anélkül, hogy tudnának róla.Az omega 3-ban gazdagabb, hideg vízi tengeri halak: a lazac, hering, makréla, szardella és a szardínia.


=> MAGYARORSZÁGI HAL-FOGYASZTÁS és OMEGA-3 tartalma


Ami az EPA/DHA vonalat érinti, ezzel kapcsolatban sem kell elszomorodnunk, hogy itthon ne lennénk megfelelően ellátva belőlük a természet jóvoltából. Ott van kapásból a már említett 2 tojásos rántotta, ami kb. 33g EPA/DHA-t tartalmaz. Tévhit az, hogy csak a tengeri halak tartalmaznak jelentős DHA mennyiséget, az viszont közös pont, hogy az édesvízi halak közül is a hidegebb környezeti viszonyokban (akárcsak a tengeri halaknál) nevelkedett halaknak magasabb a DHA tartalma. A ponty EPA/DHA tartalma jelentős, mint már említettük, egy szelet rostonsült pontyszelet igen gazdag bennük. Ezzel összesen 1127mg, azaz több mint 1g omega-3 zsírsavat tudunk bevinni, amiből 776mg EPA/DHA!  A Halászati és Öntözési Kutatóintézet és a 2Fish and Food Kft. 2011-es tanulmányából kiderül, hogy már 15dkg afrikai harcsa- vagy busahús fedezi a napi EPA/DHA szükségletet, és a nyesedék hús is értékes ilyen téren, nem csak a halfilé. Egy csésze halleves (nálunk halászlé) kb. 200 mg EPA/DHA-val lát el minket, így ezzel is le lehet tudni a napi EPA/DHA szükségletet.

=> VEGETÁRIÁNUS   

A vegetáriánus táplálék források közül a len magja tartalmaz DHA forrást legnagyobb arányban. De a lenmag egy nehezen emészthető táplálék az embernek, mert nincs zúzógyomra, mint a madaraknak. Kapható lenmagból kivont omega-3 étrendkiegészítő a magyar boltokban Lignan vagy Lignamax néven, ami már ember számára is emészthető formában tartalmazza a lényeges tápanyagokat. Ezen kívül szóba jöhet a szója-, a dió- és a kukoricaolaj, de mindegyikkel van egy kis probléma. Nem DHA-t tartalmaznak, hanem ALA (alfa linolénsav) formában van benne az omega-3. Ez a szervezetünk számára egy rosszabb biológiai hasznosulású zsírsav, amit két lépésben (először EPA, majd DHA) át kell alakítani a májnak, hogy a sejtek fel tudják használni. Mivel minden ilyen átalakítás veszteséggel jár az emésztőrendszer állapotától függően, az állati forrásból származó omega-3 mindig nyertes lesz a versenyben.   A szója, kukorica, lenmag esetében még arra is kell figyelni, hogy ne legyen génmódosított növényből, azaz GMO mentes és Glifozát hormon-moduláns gyomirtószer mentes legyen.

******

FORRÁS CIKKEK

1.) Omega 3: A DHA az agy üzemanyaga
https://www.brainmarket.hu/blog/omega-3--a-dha-az-agy-uzemanyaga/

2.) Mely Omega-zsírsavak a legjobbak az agy egészségéért?
https://www.cbdcibdol.hu/blog/1400-mely-omega-zsirsavak-a-legjobbak-az-agy-egeszsegenek-megorzesehez#tippek-az-omega-3-%C3%A9s-omega-6-ar%C3%A1ny-kiegyens%C3%BAlyoz%C3%A1s%C3%A1hoz

3.) Az agy összetevői
https://termeszetdoktor.hu/cikkek/61/agy-DHA-koleszterin-omega3-anyatej-weixl-v%C3%A1rhegyi-l%C3%A1szl%C3%B3

4.) Halételek és az Omega 3 fontossága
https://www.marathontime.hu/haletelek-es-az-omega-3-fontossaga-68

5.) Video 1 percben: "Hogyan legyünk kicsit okosabbak és egészségesebbek"
https://www.youtube.com/watch?v=yumpoxpVocM
(cseh-vagy szlovák nyelvű, de magyar felirattal olvasható)

A video szövege : ... "A legtöbb Omega-3, ebből is a DHA, az agykéregben is megtalálható !
Az agykéreg, az agynak az a része, amely a memóriáért, a nyelvért, a kreativitásért, az érzelmekért és a koncentrációért felelős.
Az emberi agy 60%-a zsírból áll, és pontosan a DHA, amely az agyban található zsírsavak 97%-át teszi ki ! A legfontosabb az agy egészségéért és teljesítményéért. A DHa javítja az agyi idegsejtek sejtmembránjának a rugalmasságát, ezáltal segít javítani a mentális teljesítményünket úgy, hogy javítja a neuronok közötti jelvezetést, vagyis a kölcsönös kommunikációjukat. A DHA támogatja a legfontosabb neurotranszmitterek optimális szintjét is, mint a dopamin, acetilkolin, szerotonin, és a GABA.
A DHA a magzatok, a csecsemők és a gyermekek agyfejlődésének a legfontosabb tápanyaga is. A tanulmányok kimutatták, hogy amikor az ADHD-s gyerekek Omega-3-at szednek, akkor a figyelmükben, és a hiperaktivitásukban, a dacos viselkedésükben és az alvásukban jelentős javulás tapasztalható.
Adja meg agyának a legjobb táplálékot !

Egy adag BrainMax Omega 3 Tőkehalmáj olaj vagy GAL Halolaj 1 gramm DHA-t tartalmaz. (de több minőségi termék is van)


**********

Szólj hozzá

Egészség DHA Omega 3 6 9 Zsírsavak GYERMEKVÉDELEM KOMPLEX AGYI MŰKÖDÉS JAVÍTÁSA CSECSEMŐ