2024. okt 07.

A gyerekek intelligensebbek lesznek az omega-3-tól?

írta: Kolozsvári_Réka
A gyerekek intelligensebbek lesznek az omega-3-tól?

Gyermekkor: Okosító omega-3 zsírsavak

 

omega_3_dha_szoveggel_2.jpg... "Könnyebben tanulnak és gyorsabban fejlődnek értelmi képességeik az omega-3 zsírsavakat szedő gyerekeknek. A legújabb kutatások szerint az omega-3 bevitel hatására javult a gyermekek figyelme, koncentráló képessége, memóriája és felfogó képessége.

Az omega-3 zsírsavak táplálkozásunk létfontosságú elemei. Legfőbb forrásuk a tengeri hal, melyből heti 200-300g-ot ajánlott megenni. Ezzel szemben Magyarországon az átlag fogyasztás ennek kb. egy-nyolcada. Más szóval nyolcszor annyi halat kellene ennünk, mint eddig tettük, hogy biztosítsuk az optimális mennyiségű omega-3 bevitelt.

Az omega-3 zsírsavak egyik legfontosabb hatása, hogy javítják a gondolkodásért és az értelmi képességekért felelős agyterületek működését. Az omega-3 zsírsavaknak több fajtájuk van, az egyik legfontosabb a DHA, mivel ez teszi ki az emberi agy kb. 30%-át. Ez a zsírsav alapvető szerepet játszik az agyban levő idegsejtek közti kommunikációs folyamatokban. Az intelligencia és az értelmi képességek pedig ezen a kommunikáción alapulnak. Az omega-3 bevitel különösen akkor fontos, amikor a gyermekek agya a legnagyobb mértékben fejlődik, azaz kb. 14 éves korig.

Eszerint a gyerekek intelligensebbek lesznek az omega-3-tól?

Az nem csodaszer, nem tud Nobel-díjast faragni senkiből, de segítséget nyújthat ahhoz, hogy a gyerekek értelmi képességei jobban fejlődjenek. Egy vizsgálat például kimutatta, hogy azoknak a gyerekeknek, akiknek étrendjét megfelelő mennyiségű omega-3-mal egészítették ki, jobb lett a problémamegoldó és koncentráló képessége, valamint gyorsabb lett a felfogása. Egy másik, 8-9 évesek körében végzett kutatás azt mutatta, hogy a rendszeresen omega-3-hoz jutó gyermekek 81 százaléka jobban olvasott, 67 százaléka jobban írt, 74 százaléka pedig jobb eredményeket ért el matematikából. A kutatók szerint a pozitív változások hátterében a koncentráló képesség javulása áll. Ez különösen fontos lehet azoknál a gyerekeknél, akik szétszórtak és nehezen tudnak figyelni a feladatokra.

Mik a hazai tapasztalatok az omega-3 zsírsavakkal?

Nagyon sok a pozitív visszajelzés szülőktől és tanároktól egyaránt. Egy anyuka mesélte, hogy amióta a kisfia szed, iskolai teljesítménye látványosan javult: a korábbi 50-60%-os matematika felmérők helyett pár hónap elteltével 90%-os eredményt ért el. A változásra az osztályfőnök is felfigyelt, és a gyereket magasabb szintű csoportba helyezték."

 

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/gyermekkor_okosito_omega-3_zsirsavak

 

Omega 3 hiány halolaj_omega_3_hiany.jpg

 

Szólj hozzá

immunrendszer immunerősítő Egészség Vitalitás Koncentrációt növeli Omega 3 6 9 Zsírsavak SZÍV és az ÉRRENDSZER HALOLAJ