A2 TEJ - amely nem okoz emésztési panaszokat
"Az ősi genetikájú tehenek tejei még nem okoztak emésztési panaszokat. Mert más struktúrájú volt a tej benne (hisztidin helyett prolin). Az új módosított genetikájú tehén viszont nagyobb-ipari-mennyiségű tejet adott, ezért az 1960-as évektől a Magyar tejipar átállt erre. (sajnos)" - hangzott el Mester Károly előadásában.
A1 és A2-es TEJ közötti különbségek ?
A2 tej: ősi genetikájú tehenek (régen csak ezek voltak) => Tej = Élet-Erő-Egészség
A1 tej: mai "Holstein-fríz" tehén, nagy-ipari mennyiséget termel => Emésztési problémák
... "Az A1-es tejben az „ősi” tejhez képest megváltozik az aminosav lánc összetétel, mivel az A1-es tejben HISZTIDIN van, az A2-es tejben található PROLIN van. (csatolt képen ez látható). Ennek következtében a proteázok, vagyis az emésztésben szerepet játszó fehérjebontó enzimek, más helyen fogják hasítani (emészteni) a peptid láncokat".
A DEBRECENI EGYETEM KUTATÓI szerint az A2-es tej az utóbbi évek legnagyobb tejipari innovációja, mivel sajátos fehérjeszerkezete miatt kevésbé okoz emésztési panaszokat, mint a forgalomban lévő tejek.
Az A2-es eredeti tej kincs !
A TEJ AMELY NEM OKOZ EMÉSZTÉSI PANASZOKAT (Debreceni Egyetem kutatása)
Az utóbbi évek legnagyobb tejipari innovációja az A2-es tej, mely sajátos fehérjeszerkezetének köszönhetően kevésbé okoz emésztési panaszokat. A Debreceni Egyetem kutatói azon szarvasmarhafajták feltérképezésébe kezdtek, amelyek ilyen tejet állítanak elő.
Az Európában és Magyarországon is első számú tejelő szarvasmarhának számító holstein-fríz fajtájú tehén elsősorban A1-es, valamint A1-A2-es béta-kazein fehérje genotípusú tejet ad. Kutatások igazolták, hogy az A1-es tej fogyasztóinál az emésztés során béta-kazomorfin (BCM7) szabadul fel, amelynek lebontásához nem mindenki rendelkezik megfelelő enzimmel. Az A2-es tej viszont nem tartalmazza ezt a fehérjetípust, így nem okoz emésztési problémákat.
A Debreceni Egyetemen a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Állattenyésztési Tanszékén olyan szarvasmarhafajták tenyésztésének szervezését végzik, amelyek feltételezhetően A2-es tejet termelnek. A tanszéken folyó laboratóriumi vizsgálatok középpontjában jelenleg az angol jersey fajta áll, amely az első eredmények alapján A2-es tejet termel. A kutatók szerint, mivel a problémákat okozó fehérje egy genetikai mutáció következménye, az a régebbi szarvasmarhafajtáknál nagy valószínűséggel nem jelenik meg. Az is jó hír azok számára, akik csak az emésztési problémák miatt hagyták abba a tejivást, hogy ugyan a holstein-fríz tehenek meghatározóan A1-es tejet állítanak elő, ám vannak olyan egyedek, amelyek a „szupertej” elválasztására is képesek, így a mesterséges termékenyítésben részt vevő, A2-es típust örökítő tenyészbikák szelektálásával ennél a fajtánál is előnyösen változhat a tejfehérje-összetétel
Debreceni egyetem projekt A2 tej (A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025. jan 31)
A projekt tartalma:
A projekt célja speciális, antiallergén, illetve immunrendszer-támogató hatással is bíró ÚJ TEJTERMÉK-CSALÁD KIFEJLESZTÉSE, amellyel a tejfehérjére érzékeny fogyasztók számára nemcsak egy megfelelő, hanem azon túlmutatva egy funkcionális, egészségjavító alternatíva
A Debreceni Egyetem - en zajló kísérletek révén kifejlesztett, immunrendszer támogató hatással bíró új tejtermékek hiánypótló jellegűnek tekinthetők.
A tej olyan A2 tejet adó szarvasmarháktól származik, amelyeket a Somogy megyei, zselici dombokon kaszált, természetes gyógynövényekben gazdag takarmánnyal táplálnak. Mindezeken túlmenően egyedi biotechnológiai eljárással új takarmány premixet hoznak létre és kevernek a gyógynövényekben gazdag állati takarmányba.
Vannak már termelő vállalkozások is.
1.) Zilda termelő tejüzem, ilyen A2-es genetikájú tehenekből származó tejet gyárt. (Pécs mellett vannak).
2.) HAJDÚ Bihar megyei, Tejüzem https://www.tejmalom.hu/
Cikk: SZUPERTEJ, tejfehérje érzékenyeknek is.
3.) GÖDÖLLŐ: Sajtangyal https://www.facebook.com/profile.php?id=100085253358117
*********
Mester Károly előadásai - Egészséges táplálkozás a megváltozott világunkban
Egészséges táplálkozás a megváltozott világunkban - Mester Károly ( 4 db előadás)
(Tájékoztató, oktató jelleggel állította össze dietetikusok és laikus érdeklődők részére. A 2019-es előadását a youtube-on több mint 200ezren megnézték, ezért a nagy érdeklődés miatt 2023-ban frissítette, három részes lett már így, ez is meghallgatható az alábbi forrás linkeken.)
Egészséges táplálkozás a megváltozott világunkban - Mester Károly agrármérnök előadása (2019. március 2, Kerepes), 2 óra 15 perces előadás
https://www.youtube.com/watch?v=rs5-60Z-DPM
ennek a 2019-es előadásnak átdolgozott - frissített, több hozzáadott infoval tartott online előadása
Az egészség és táplálkozás a megváltozott világunkban (2023-as előadás)
1. rész bevezetés https://www.youtube.com/watch?v=QWQbXFfWE5g
2. rész A szabad aminosavak használata https://www.youtube.com/watch?v=lzwCJbyabSk
3. rész A GMO technológia hatása https://www.youtube.com/watch?v=Zx5h5zgvEbE
**********
Források
* A tej amely nem okoz emésztési panaszokat
https://www.innoteka.hu/cikk/a_tej_amely_nem_okoz_emesztesi_panaszokat.2206.html
* Debreceni Egyetem A2 tej kutatási projekt https://palyazatok.unideb.hu/magas-biologiai-erteku-immunerosito-a2-es-tejtermekek-kifejlesztese-uj-biotechnologiai-eljarasokkal
* Zilda tejüzem, Magócs, A2 tej https://zilda.hu/a2-tej
* Zilda tejüzem cikk https://agrarium7.hu/cikkek/2488-az-a2-es-eredeti-tej-kincs-ami-van
* Sárrétudvari, Hajdú Bihar megye, Debrecen mellett tejüzem: https://www.tejmalom.hu/
* GÖDÖLLŐ: Sajtangyal https://www.facebook.com/profile.php?id=100085253358117
* Egészséges táplálkozás a megváltozott világunkban - Mester Károly ( 4 db előadás)
Egészséges táplálkozás a megváltozott világunkban - Mester Károly agrármérnök előadása (2019. március 2, Kerepes), 2 óra 15 perces előadás
https://www.youtube.com/watch?v=rs5-60Z-DPM
Az egészség és táplálkozás a megváltozott világunkban (2023-as előadás)
1. rész bevezetés https://www.youtube.com/watch?v=QWQbXFfWE5g
2. rész A szabad aminosavak használata https://www.youtube.com/watch?v=lzwCJbyabSk
3. rész A GMO technológia hatása https://www.youtube.com/watch?v=Zx5h5zgvEbE
**********