2024. okt 03.

A2 TEJ - amely nem okoz emésztési panaszokat

írta: Kolozsvári_
A2 TEJ - amely nem okoz emésztési panaszokat

"Az ősi genetikájú tehenek tejei még nem okoztak emésztési panaszokat. Mert más struktúrájú volt a tej benne (hisztidin helyett prolin). Az új módosított genetikájú tehén viszont nagyobb-ipari-mennyiségű tejet adott, ezért az 1960-as évektől a Magyar tejipar átállt erre. (sajnos)" - hangzott el Mester Károly előadásában.

A1 és A2-es TEJ közötti különbségek ?

A2 tej: ősi genetikájú tehenek (régen csak ezek voltak) => Tej = Élet-Erő-Egészség
A1 tej: mai "Holstein-fríz" tehén, nagy-ipari mennyiséget termel => Emésztési problémák

... "Az A1-es tejben az „ősi” tejhez képest megváltozik az aminosav lánc összetétel, mivel az A1-es tejben HISZTIDIN van, az A2-es tejben található PROLIN van. (csatolt képen ez látható). Ennek következtében a proteázok, vagyis az emésztésben szerepet játszó fehérjebontó enzimek, más helyen fogják hasítani (emészteni) a peptid láncokat".

A DEBRECENI EGYETEM KUTATÓI szerint az A2-es tej az utóbbi évek legnagyobb tejipari innovációja, mivel sajátos fehérjeszerkezete miatt kevésbé okoz emésztési panaszokat, mint a forgalomban lévő tejek.

Az A2-es eredeti tej kincs !

 A TEJ AMELY NEM OKOZ EMÉSZTÉSI PANASZOKAT (Debreceni Egyetem kutatása)

Az utóbbi évek legnagyobb tejipari innová­ciója az A2-es tej, mely sajátos fehérjeszerkezetének köszönhetően kevésbé okoz emésztési panaszokat. A Debreceni Egyetem kutatói azon szarvasmarhafajták feltérképezésébe kezdtek, amelyek ilyen tejet állítanak elő.
Az Európában és Magyar­országon is első számú tejelő szarvas­marhának számító holstein-fríz fajtájú tehén elsősorban A1-es, valamint A1-A2-es béta-kazein fehérje geno­típusú tejet ad. Kutatások igazolták, hogy az A1-es tej fogyasztóinál az emésztés során béta-kazo­­morfin (BCM7) szabadul fel, amelynek lebontásához nem mindenki rendelkezik megfelelő enzimmel. Az A2-es tej viszont nem tartalmazza ezt a fehérje­típust, így nem okoz emésztési problémákat.
A Debreceni Egyetemen a Mezőgazdaság-, Élelmiszer­tudományi és Környezet­gazdálkodási Kar Állat­tenyésztési Tanszékén olyan szarvas­marha­fajták tenyészté­sének szervezését végzik, amelyek fel­tételezhetően A2-es tejet termelnek. A tanszéken folyó laboratóriumi vizsgálatok közép­pontjában jelenleg az angol jersey fajta áll, amely az első eredmé­nyek alapján A2-es tejet termel. A kutatók szerint, mivel a problémákat okozó fehérje egy genetikai mutáció következ­ménye, az a régebbi szarvas­marha­fajták­nál nagy valószínű­séggel nem jelenik meg. Az is jó hír azok számára, akik csak az emésztési problémák miatt hagyták abba a tejivást, hogy ugyan a holstein-fríz tehenek meg­határo­zóan A1-es tejet állítanak elő, ám vannak olyan egyedek, amelyek a „szuper­tej” elválasztá­sára is képesek, így a mester­séges termékenyí­tésben részt vevő, A2-es típust örökítő tenyészbikák szelektálásával ennél a fajtánál is előnyösen változhat a tejfehérje-összetétel

Debreceni egyetem projekt A2 tej (A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025. jan 31)
A projekt tartalma:

A projekt célja speciális, antiallergén, illetve immunrendszer-támogató hatással is bíró ÚJ TEJTERMÉK-CSALÁD KIFEJLESZTÉSE, amellyel a tejfehérjére érzékeny fogyasztók számára nemcsak egy megfelelő, hanem azon túlmutatva egy funkcionális, egészségjavító alternatíva
A Debreceni Egyetem - en zajló kísérletek révén kifejlesztett, immunrendszer támogató hatással bíró új tejtermékek hiánypótló jellegűnek tekinthetők.
A tej olyan A2 tejet adó szarvasmarháktól származik, amelyeket a Somogy megyei, zselici dombokon kaszált, természetes gyógynövényekben gazdag takarmánnyal táplálnak. Mindezeken túlmenően egyedi biotechnológiai eljárással új takarmány premixet hoznak létre és kevernek a gyógynövényekben gazdag állati takarmányba.

Vannak már termelő vállalkozások is.
1.) Zilda termelő tejüzem, ilyen A2-es genetikájú tehenekből származó tejet gyárt. (Pécs mellett vannak).

2.) HAJDÚ Bihar megyei, Tejüzem https://www.tejmalom.hu/

Cikk: SZUPERTEJ, tejfehérje érzékenyeknek is.

zupertej tejfehérje-érzékenyeknek is (TEJMALOM üzem, Sárrétudvari ,Hajdú-Bihar vármegyében, a Püspökladányi járásban)
A szupertej attól szuper, hogy a tejfehérje érzékenyeknek sem okoz panaszokat. A Servet2000 Kft. sárrétudvari tejfeldolgozójából 70 százalékban ilyen tej kerül ki, egy EU-s pályázatnak köszönhetően pedig, rövidesen ennél is több A2-A2 tej előállítására is lehetőség nyílik.
  A magyar populáció mintegy 15-20 százalékát kitevő laktóz érzékenyek mellett nagyon jelentős a tejfehérje érzékenyek aránya, szakértői becslések szerint utóbbiak a népesség 15 százalékát teszik ki. A laktóz érzékenyek számára a tejfogyasztás évek óta megoldott, hiszen a tejcukor mentes tej előállításának technológiája nemcsak létezik, de elterjedt a feldolgozóiparban. A tej(fehérje) érzékenyeken azonban a technológia nem segít. Azt A1- es tejfehérjét ugyanis, aminek emésztése során a tejfehérje érzékenyek szervezetében gyulladást előidéző béta kazomorfin keletkezik, nem lehet „kiszedni” a tejből.
A megoldást ebben az esetben nem egy ipari technológia, hanem a genetika jelentheti, annál is inkább, mert úgy tűnik, hogy maga a probléma is genetikai jellegű. A legújabb genomikai kutatások eredményei szerint ugyanis, az ősi szarvasmarhák nem termeltek allergén A1 béta kazeint. Ez a fehérje tehát, valószínűleg, egy későbbi mutáció során alakult ki, és rögzült az állatokban.
Mivel a hagyományos fajták, mint a magyar tarka, a Jersey, az erdélyi borzderes, vagy a Brown Swiss, jelenleg is nagyobb részt A2-A2 tisztaságú tejet adnak, vagyis olyat, amiben kevésbé jellemző az allergén kazein, a tejfehérje érzékenyek számára is fogyasztható tej előállításnak az egyik logikus útja az ilyen fajták tartásának növelése lehet. (A nagyüzemi tartás túlnyomó részét kitevő Holstein fríz teje ugyan magas A1 tartalmú, ám ebben az esetben is segíthet a genetika, mivel megfelelő szaporító anyaggal az allergén fehérje termelését kódoló mutáció néhány generáció alatt kiküszöbölhető. Ilyen megoldással kísérletezik például, a Bóly Zrt., a Debreceni Egyetemen pedig, egy olyan átfogó kutatás folyik, aminek célja a tejelő tehénállományok genetikájának a feltérképezése a legújabb genomikai megoldások alkalmazásával.)

 3.)  GÖDÖLLŐ: Sajtangyal https://www.facebook.com/profile.php?id=100085253358117

*********


Mester Károly előadásai - Egészséges táplálkozás a megváltozott világunkban


Egészséges táplálkozás a megváltozott világunkban - Mester Károly ( 4 db előadás)
(Tájékoztató, oktató jelleggel állította össze dietetikusok és laikus érdeklődők részére. A 2019-es előadását a youtube-on több mint 200ezren megnézték, ezért a nagy érdeklődés miatt 2023-ban frissítette, három részes lett már így, ez is meghallgatható az alábbi forrás linkeken.)

Egészséges táplálkozás a megváltozott világunkban - Mester Károly agrármérnök előadása (2019. március 2, Kerepes), 2 óra 15 perces előadás
https://www.youtube.com/watch?v=rs5-60Z-DPM

ennek a 2019-es előadásnak átdolgozott - frissített, több hozzáadott infoval tartott online előadása

Az egészség és táplálkozás a megváltozott világunkban (2023-as előadás)
1. rész bevezetés https://www.youtube.com/watch?v=QWQbXFfWE5g
2. rész A szabad aminosavak használata https://www.youtube.com/watch?v=lzwCJbyabSk
3. rész A GMO technológia hatása https://www.youtube.com/watch?v=Zx5h5zgvEbE

**********


Források

* A tej amely nem okoz emésztési panaszokat
https://www.innoteka.hu/cikk/a_tej_amely_nem_okoz_emesztesi_panaszokat.2206.html
* Debreceni Egyetem A2 tej kutatási projekt https://palyazatok.unideb.hu/magas-biologiai-erteku-immunerosito-a2-es-tejtermekek-kifejlesztese-uj-biotechnologiai-eljarasokkal


* Zilda tejüzem, Magócs, A2 tej https://zilda.hu/a2-tej
* Zilda tejüzem cikk https://agrarium7.hu/cikkek/2488-az-a2-es-eredeti-tej-kincs-ami-van

* Sárrétudvari, Hajdú Bihar megye, Debrecen mellett tejüzem: https://www.tejmalom.hu/

* GÖDÖLLŐ: Sajtangyal https://www.facebook.com/profile.php?id=100085253358117

* Egészséges táplálkozás a megváltozott világunkban - Mester Károly ( 4 db előadás)

Egészséges táplálkozás a megváltozott világunkban - Mester Károly agrármérnök előadása (2019. március 2, Kerepes), 2 óra 15 perces előadás
https://www.youtube.com/watch?v=rs5-60Z-DPM

Az egészség és táplálkozás a megváltozott világunkban (2023-as előadás)
1. rész bevezetés https://www.youtube.com/watch?v=QWQbXFfWE5g
2. rész A szabad aminosavak használata https://www.youtube.com/watch?v=lzwCJbyabSk
3. rész A GMO technológia hatása https://www.youtube.com/watch?v=Zx5h5zgvEbE

**********

tej_a1_versus_a2.jpg

Szólj hozzá

Debrecen Egészség Tej Mester Károly A2 vagy A1 TEJ ?