2024. jún 05.

MIKROZÖLDSÉG - Otthoni Termesztése - EGÉSZSÉG

írta: Kolozsvári_
MIKROZÖLDSÉG - Otthoni Termesztése - EGÉSZSÉG

 

MIKROZÖLDSÉG - Otthoni tálkában - ablakpárkányon nevelve
- kb 1-2 héten belül-

mikrozold_poharban_1.jpgMikrozöldnek alkalmas például a bazsalikom, a koriander, az édeskömény vagy a retek. De készülhet zsázsából, rukkolából, és bármiből; borsó, spenót, cékla, saláták, hagymafélék, lucerna, sőt vízitorma is, tehát amiből csírazöldség is készülhet.

A legújabb kutatások szerint ezek a fiatal, néhány leveles növények magasabb koncentrációban tartalmaznak vitaminokat és antioxidánsokat, mint a már kifejlett fajtársaik. A fogyasztásukat nem a hagyományos zöldségek helyett ajánlják, hanem azok mellett, az étrend további gazdagítására, de tálaláskor díszítésre is kiválóan alkalmasak.

Rendszeres fogyasztásukkal egész évben tehetünk az egészségünkért.

A mikrozöldek nagy mennyiségben tartalmaznak C- és E-vitamint, béta-karotint, aminosavakat, enzimeket, antioxidánsokat és ásványi anyagokat: például a mikrozöldség-vöröskáposztában a kifejlett káposztá­hoz képest 40-szer több E-vitamin, 6-szor több C-vitamin, és 69-szer több K-vitamin van.

Ültetési TALAJ : föld, kókuszrost vagy papír-rost vagy műanyag rácsos tálka mikrozöld nevelésre alkalmas. (Barkácsáruházakban: Bauhaus, Obi vagy Kertészetekben, Oázis-kertészet stb kaphatóak).

A mikrozöldségeket nevelhetjük cserépben, virágföldben, ám ez nem annyira ajánlott, mert abból kórokozókkal gombákkal fertőződhet a növény, amit, ha tiszta közegben termesztünk (kókuszrost vagy papírrost vagy műanyag rácsos tálka), akkor akár mosás nélkül is felhasználható a FRISS növény.

 

 mikrozold_kert.jpg

mikrozold_otthon_vagas_bearatas_1.jpg

 

Szólj hozzá

Egészség Zöldség Egyensúly Frissítő Vitamin Vitalitás RECEPT Zöldség Termesztés Kezdőknek Mikrozöldség