2023. sze 21.

Kell e az iskolás gyereknek mobiltelefon? ..mikortól? ...milyen feltételekkel?

írta: Mandala75
Kell e az iskolás gyereknek mobiltelefon? ..mikortól? ...milyen feltételekkel?

"MOBILTELEFON AZ ISKOLÁSNAK? CSAK EZEKKEL A FELTÉTELEKKEL!"

         "A mai gyerekek egyre inkább a technológia világában élnek, a mobiltelefonok elengedhetetlen kellékei a mindennapoknak már az általános iskolások számára is. Szülőként persze nagy döntés, hogy mikor kapja meg a gyerek az első okoseszközét, és ha már megkapta, akkor milyen szabályokat állítson fel.
Kutatások szerint az iskolás gyerekek 86 százalékának van saját telefonja, és ez a 8–11 évesek 28 százalékát is magában foglalja: egyre nagyobb a nyomás egy kisiskolás szülein is arra, hogy telefont vásároljanak gyermeküknek.

Az iskolás gyereknek kell a mobil?
Egy nemzetközi felmérés szerint a legtöbb szülő úgy gondolja, hogy tíz éven aluli gyerekeknek ne legyen mobiltelefonja, ám jelenleg nincs törvényi korlátozás vagy hivatalos útmutatás arra vonatkozóan, hogy hány évesnek kell lennie a gyereknek, amikor megkapja az első mobilját. A szülők döntik el, hogy gyermekük készen áll-e erre a lépésre.

Kell-e a 10 évesnek telefon?
A legtöbb szülőre az a jellemző, hogy amíg tud, kitart, de 5. és 6. osztályban a legtöbben elbizonytalanodnak. Ez az a kor, amikor már egyedül járnak a gyerekek a suliba, és egyre több lesz a különóra és a baráti találkozó.

A TELEFON EZÁLTAL FONTOS TÁRSADALMI ESZKÖZZÉ VÁLIK A GYEREKEK SZÁMÁRA IS – NEM CSAK NEKÜNK FELNŐTTEKNEK –, MÁR AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA FELSŐ TAGOZATÁBAN.

Ha az osztályban néhány gyereknek van már mobilja, akkor az a gyerek, amelyiknek nincs, kirekesztettnek érzi magát, és ezt bizony otthon is elmondja.

Egy 2020-as hazai kutatás szerint itthon átlagosan már 10 évesen van a gyerekeknek saját mobiljuk internet-előfizetéssel, de csak kevesükkel beszélgetnek el komolyabban a szüleik, hogy mire érdemes vigyázniuk a digitális világban.

PSZICHOLÓGUSOK SZERINT AMIKOR A GYEREK MEGKAPJA AZ ELSŐ OKOSTELEFONJÁT, LE KELL FEKTETNI BIZONYOS SZABÁLYOKAT IS.

A gyereket meg kell tanítani a digitális „jó modorra” és az egészséges egyensúlyra: például arra, hogy ne úgy aludjon el, hogy az eszköz a feje mellett van, annak ellenére, hogy ezt még sok felnőtt is így teszi, helytelenül.

Mennyit és mikortól kütyüzhet a gyerek?
Az elmúlt években rengeteg vitát generált a szülők és a szakemberek körében is, hogy mennyit és hogyan használják a gyerekek az okoseszközöket, na meg azt is, hogy mikortól? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2019-ben tette közzé legújabb ajánlását a képernyőhasználatra vonatkozóan.

ESZERINT 1–2 ÉVES KOR ALATT EGYÁLTALÁN NE LEGYEN A GYEREK KÉPERNYŐ ELŐTT, 2–5 ÉVES KOR KÖZÖTT IS MAXIMUM 1 ÓRÁT, SZÜLŐI FELÜGYELET MELLETT.

Fontos az is, hogy elalvás előtt egy órával a kamaszok se legyenek már képernyő vagy okoseszköz előtt, mert ez rontja az alvásminőséget. Ne hagyjuk bekapcsolva éjszakára se a telefont, se a tabletet, és kapcsoljuk ki az értesítéseket is.


A szülők legnagyobb félelmei
mobiltel_iskola.jpgA legtöbb szülő számára az a legnagyobb aggodalom, hogy amikor gyermekének telefont ad, ő hozzá fog férni az internethez is, és ezzel veszélybe kerülhet.

A helyzeten segítenek a következő tippek:

Beszélgessünk a gyerekekkel őszintén, tudjuk meg, mi az érdeklődési körük, amire a neten is rákereshetnek.
Legyen egy fix idő, amit online tölthetnek.
Tisztázzuk a fényképek és videók készítésére és elküldésére vonatkozó szabályokat
Online se engedjük el a kezüket: éljünk a szülői felügyelet lehetőségével, használjuk a szűrőprogramokat!
Kütyüzzön közösen a család, így kialakulhat egy generációk közötti bizalmi légkör.
Jelöljünk ki kütyümentes helyet és időt is, amikor a társasjáték vagy az olvasás kerül előtérbe.
Használjunk a nyomkövetőket, amelyek GPS segítségével jelzik, hol van a gyermek, így az ellenőrzés is nagyobb lehet.


Mindezek mellett az is fontos, hogy a gyerek is ismerje az alapvető biztonsági szabályokat, mint például:

Személyes adatokat nem oszt meg online – még privát üzenetben sem!
Magas adatvédelmi szint beállítása a közösségi média fiókjaiban.
Soha nem vállalják, hogy személyesen találkoznak valakivel, akivel online ismerkedtek.
Elmondja, ha olyasmit lát, ami miatt kényelmetlenül érzi magát az interneten.
Sajnálatos egy másik tanulmány szerint az online nem megfelelő tevékenységekbe keveredett gyerekek túlnyomó többsége soha nem bízik meg a szüleiben. Általában csak akkor derül fény a helyzetre, ha feloldva hagyják a telefonjukat, és a szülő ellenőrzi, hogy mit csináltak. Érdemes tehát felhívni a gyermek figyelmét arra, hogy vannak más emberek is, akiktől tanácsot kérhetnek, ha nem akarnak veled beszélni, legyen az egy barát, egy tesó vagy akár a nagyszülő. Lényeg, hogy ne érezzék magukat egyedül attól, hogy lett egy mobiljuk.

 

Cikk forrása:

https://divany.hu/szuloseg/gyerek-mobil-iskola/

 

 

Szólj hozzá

Iskola Mobiltelefon-szabályok gyerekek