2023. jún 30.

Frissítő Nyári Koktélok

írta: Mandala75
Frissítő Nyári Koktélok

koktel_nyari_2.jpegAlkoholos és alkohol mentes NYÁRI KOKTÉL-ok:

1.) Mojito Hozzávalók: egy lime, cukor, mentalevél, 4 centiliter fehér rum, tört jég, szódavíz.

2.) Pina Colada Hozzávalók: 4 centiliter fehér rum, 2 centiliter kókuszlikőr, 2 centiliter tejszín, 1 deciliter ananászlé, jégkocka, ananász kockák (lehet befőtt is).

3.) Cosmopolitan Hozzávalók: 2 rész vodka, egy rész triple sec, egy rész limelé, áfonyalé tetszés szerint, jégkockák.

4.) Margarita Hozzávalók2 rész tequila, 1 rész Triple Sec, 1 rész limelé, só, jégkockák.

5.) Bloody Mary Hozzávalók2 rész vodka, 4 rész paradicsomlé, egy kevés Worchester szósz, citromlé, só, bors, zellerszár a díszítéshez.

6.) Cuba Libre Hozzávalók: 2 rész fehér rum, 5 rész kóla, fél lime leve, jégkockák.

7.) Bellini Hozzávalók: 3 rész pezsgő, fél rész cukorszirup, 2 rész őszibaracklé.

8.) Tequila sunrise édeskés ízű, kellemes nyári koktél, viszonylag alacsony alkoholtartalommal. Elkészítése: A jégkockákra fehér tequilát, citromlevet, narancslevet öntünk, majd Grenadine szirupot a koktél aljára.

9.) Gin tonic kesernyés ízű, a tonic ízvilágából kiindulva, kissé fanyar, de kiváló szomjoltó. Az ital Hollandiából származik, lime-mal felszolgálva igazi koktélkülönlegesség. Zúzott jégre gint öntünk, majd tonicot, s ezt keverjük el.

10.) Alkoholmentes ENERGIA koktél:  Hozzávalók: cékla, sárgarépa, uborka, citromlé és natúr joghurt szükséges. Meg kell mosni a zöldségeket, kisebb darabokra vágni, majd gyümölcscentrifugába tenni, kinyerve a levüket. Joghurttal tálaljuk, ízlés szerint díszíthető.

11.) Napsugár koktél (alkoholmentes). Hozzávalók: alma, sárgarépa, narancs és menta kell hozzá. Öntsünk minden kipréselt levet egy pohárba és narancskarikával díszítve kínáljuk.

12.) Daiquiry: Hemingway kedvence, ez az enyhén édeskés, kubai eredetű, kellemesen frissítő nyári koktél. Hazánkban kevéssé közismert, csak a színvonalasabb koktélbárokban kapható, azonban egy shaker segítségével házilag is könnyen elkészíthető. Töltsük a shakerbe a jégdarát, öntsünk rá 5 cl fehér rumot, 1 cl cukorszirupot és 2 cl limelevet. Az így kapott keveréket rázzuk össze, majd szűrjük át pohárba. Igazán finom és frissítő akkor lesz, ha a koktélos pohár is előhűtött. 

13.) Mai Tai: Ez az igazi rumalapú koktél számos változatban elkészíthető, végeredményül egy üdítő, kellemesen gyümölcsös italt kapunk, mely bármely csajos bulinak a szíve-lelke lehet. Elkészítéséhez szükségünk lesz shakerre és longdrinkes poharakra.   Töltsünk a shakerbe zúzott jeget, öntsünk rá 2 cl barackpálinkát, 2 cl sötét rumot, 2 cl fehér rumot, 1 cl limelevet és 6 cl narancslevet. Alaposan rázzuk össze, szűrjük jéggel teli longdrinkes pohárba, majd engedjük fel 6 cl limelével. Különleges és egzotikus koktél, narancshéjjal, ananásszal vagy egyéb egzotikus gyümölccsel díszíthető.

14.)  Alacsony kalóriájú koktélok

  100 százalékos gyümölcsleveket, nullakalóriás ásványvizeket használjunk, valamint ízesített szóda- és ásványvizet. 

  • 1. Görögdinnye koktél: 100 kalória

    Kubai mojito jellegű koktél, melyet cukor helyett fa mozsárban vagy kanállal összetört, néhány kocka görögdinnyével és friss menta levéllel készítünk. Adjunk hozzá rumot és ásványvizet. Íme egy édes mojito, fele annyi kalóriával, mint az eredeti!

  • 2. Egyszerű Margarita: 170 kalória

    A hizlaló szirupok helyett ez a mexikói koktél egy kupica tequila, lime lé és egy csepp triple sec keveréke. Rázzuk össze jéggel és kínálhatjuk is. Persze, maradjunk a mérsékelt fogyasztásnál, ami a nők esetében egy ital naponta, férfiaknál pedig kettő.

  • 3. Sovány Pina Colada: 229 kalória

    A rum átitatva kókusz ízzel közel 300 kalóriával kevesebbet jelent ezen mutatós koktél esetében. A cukros kókusztej-mixet helyettesíti. Mérjünk ki egy kupica kókuszos rumot. Adjunk hozzá friss epret, egy csepp agave szirupot és keverjük össze jéggel. Már kész is a méretes trópusi koktél, nagyjából annyi kalóriával, mint egy marék sós perec.

  • 4. Shochu Cosmo: 70 kalória

    Készítsünk szupersovány Cosmopolitan koktélt úgy, hogy a vodkát a japán shochu-val helyettesítjük. Diétás áfonyalével, friss lime lével, narancslével keverjük, majd tegyük az egészet Martini keverőbe. Ez a koktél a hagyományossal szemben csupán fele annyi kalóriát tartalmaz.

  • 5. Sovány bogyós Daiquiri: 145 kalória

    Egyszerű bogyós koktél, málnával vagy áfonyával. Cukor nélkül használjunk fel egy csésze bogyót, lehet fagyasztott vagy friss. Intenzív ízt kapunk és csak 50 kalóriát, a szirupos változattal szemben. Rum, jég és 1 teáskanál stevia megy még bele. Szép, karcsú pohárban szervírozzuk!
  • 6. Gin Tonic soványan: 75 kalória

    Tudtuk, hogy a tonik közel annyi kalória, mint a  különféle üdítők? Használjunk diétás tonikot a Gin Tonic sovány verziójának elkészítéséhez, de lehet az szénsavas ásványvíz is, bár ebben az esetben azt a jól ismert, kesernyés ízt mellőzni fogjuk. Lime lével vagy ízesített szódavízzel a koktélt még bolondíthatjuk!

  •  7. Bellini: 120 kalória

    Az olasz koktélt kb. 60 ml őszilével készítjük. A nektárt 118 ml pezsgővel vegyítjük és szép, bordázott, vékony pohárban szolgáljuk fel. A Mimosa-rajongók ugyanezt a trükköt alkalmazhatják a kalória-csökkentés érdekében, csupán a narancslé felének felhasználásával.

  •  8. Ázsiai ízkombináció: 90 kalória

    Az intenzív ízekkel szolgáló koktélok számos gyümölcslé keverékével igen sok kalóriát rejthetnek. Próbáljuk ki a gyömbéres vodkát és a lime-os szénsavas ásványvizet egy remek kis ázsiai ízvilág-koktél elkészítéséhez. Keressük az ízesített ásványvizeket vagy szódavizet, melyekkel nem kell plusz kalóriákkal számolnunk!

  • 9.Sovány vodkás Ice Tea: 80 kalória

    A limonádé és az édes jeges tea keveréke igen népszerű koktéllá változik, ha egy kupica vodkával keverjük össze. Ez a hűsítő alkoholos ital azonban fele annyi kalóriát is tartalmazhat, ha alacsony kalóriás limonádéval és édes tea-ízesítésű vodkával készítjük el. Ez a vodka specialitás kevesebb kalóriát rejt, mint a tradicionális típusok.

    Fontos, hogy mielőtt neki állsz a koktél készítésnek gondosan moss kezet, fertőtlenítsd az alapanyagokat is. Erre kitűnő választás lehet a szódabikarbónás vagy az ecetes víz!

  • 10. Citromfüves Collins

    Élvezzük a Tom Collins-koktél fanyar ízét szirupos mix és cukor nélkül! A sovány változatot vaníliás vodkával készíthetjük gin helyett; a vaníliának is édeskés íze van, de kevesebb kalóriát tartalmaz. Egy kis lime lé és nullakalóriás szénsavas víz hozzáadásával, citromfű-, menta- és vanília ízesítéssel! Kellemes koktélozást!

 

15.) Mit igyunk a kánikulában? A legjobb alkoholmentes koktélok receptje

 

  • Mojito

    - 1/4 citrom
    - 1/4 lime
    - 2-3 db mentalevél nagy, 4-5 kisebb méretből
    - pohár feléig zúzott jég
    - 4 cl cukorszirup
    - ásványvíz felöntve űrmértékig
  • Pina Colada

    - 2 cl kókusz szirup
    - 2 cl tejszín
    - 2 dl ananászlé
    Az összetevőket shakerben jéggel alaposan összerázzuk, majd tört jégre szűrjük tulipán pohárba. Ananásszal díszítjük.

    Sex on the beach

    - 2 cl őszibarack vagy maracuja szirup
    - 8 cl narancslé
    - 8 cl feketeribizlilé
    - 1 cl friss lime juice
    Az összetevőket shakerben jéggel összerázzuk, majd jégre töltjük tulipán vagy hosszúitalos pohárba. Narancscikkel, koktélcseresznyével díszítjük. Készülhet úgy is, hogy a ribizlilevet előre sok jéggel összerázzuk, félretesszük. A többi elemet jégre töltjük, elkeverjük. Az összerázott ribizlilevet óvatosan rátöltjük, hogy ne keveredjen.

    Naplemente

    - 15 cl frissen facsart narancslé
    - 2 cl Grenadine
    A narancslevet shakerben a jégkockával jól összerázzuk. Long drink pohárba tört jeget teszünk, erre töltjük a narancslevet, végül ráöntjük a Grenadine-t. Narancsgerezddel, koktélcseresznyével díszítjük.
  • Virgin Mary

    - 1,2 dl paradicsomlé
    - 1 kiskanál citromlé
    - fél kiskanál Worcestershire szósz
    - 2 csepp Tabasco szósz
    Töltsünk meg egy nagy borospoharat jéggel. Öntsük rá a paradicsomlevet, majd a többi hozzávalót! Jól keverjük össze, majd egy szelet citrommal díszítve szolgáljuk fel.

    Kir Royale

    - 1,5-2 dl szénsavas szőlő üdítő
    - egy evőkanál málnaszirup
    - friss málnával díszíthetjük

    Cool Down

    - 1 cl borsmentaszörp
    - 1 zöld citrom leve
    - 4 cl ananászlé
    - természetes ásványvíz
    - cukorperemhez: Grenadine, cukor
    Pezsgőscsésze szélét gránátalmaszirupba, majd cukorba mártjuk. A borsmentaszörpöt, a zöldcitrom- és az ananászlevet shakerben rövid ideig erősen összerázzuk jéggel, majd az előkészített és félig zúzott jéggel töltött csészébe szűrjük, jéghideg ásványvízzel töltjük fel.

    Fiesta

    - 2 cl málnaszirup
    - 8 cl narancslé
    - 8 cl maracujalé
    - 2 cl tejszín
    Az alapanyagokat jéggel együtt shakerbe töltjük. Jól összerázzuk, majd jégkockákkal töltött long drink pohárba szűrjük. Narancsszeletet illesztünk a pohár peremére.

    Mistral

    - 2 teáskanál cukor
    - 6 cl grapefruitlé
    - 0,15 l ásványvíz
    - egy nagy ág friss menta
    A cukrot és a grapefruitlevet hosszúitalos pohárba töltjük. Erősen megkeverjük, míg a cukor feloldódik. Felöntjük hideg ásványvízzel, jégkockát teszünk bele, és mentaággal díszítjük.

    The Winner

    - 2 cl Grenadine
    - 10 cl vörös-vagy fehérszőlőlé
    - 10 cl narancslé
    - fél citrom leve
    - narancs- vagy citromszelet
    - szőlő
    A Grenadine-t és a gyümölcsleveket shakerben két-három jégkockával jól összerázzuk, majd magas pohárba, jégkockákra öntjük. Szőlőt, narancs- és citromszeletet tűzünk koktélnyársra, és a pohár szélére helyezzük.

Ha a világhálón rákeresünk a koktélreceptekre, sokkal többet találunk, mint gondoltuk volna, vannak kifejezetten könnyű, gyümölcsös koktélok, puncsok, limonádék. Léteznek tejszínes, erős, alkoholos és alkoholmentes, könnyű és nehezebben elkészíthető, tejszínes, rétegesen tálalt, likőrös, csokoládés, tojásos, rumos, fagylaltos, kávés, szirupos és sok más egyéb koktélok, melyek elkészítésével – akár video segítségével - megismerkedhetünk.

Cikkek forrása:

https://www.bien.hu/legfinomabb-frissito-nyari-koktel-receptje/

https://tesco.hu/hello/cikk/alkohol-nelkul-is-lehet-szorakozni-24-alkoholmentes-koktel-receptje/25341/

https://www.wellnessakcio.hu/magazin/az-5-leghusitobb-nyari-koktel

https://www.termalfurdo.hu/wellness/mit-igyunk-a-kanikulaban-a-legjobb-alkoholmentes-koktelok-receptje-1665

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2021-07-04/husito-nyari-koktelok

https://www.wellnessakcio.hu/magazin/az-5-leghusitobb-nyari-koktel

https://napidoktor.hu/dieta/dietasat-szeretnenk-ime-10-sovany-koktel/

https://napidoktor.hu/dieta/immunturbo-a-legjobb-zoldseges-koktelok/

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

Alkohol Frissítő Koktél Alkoholmentes RECEPT Nyári meleg