2021. nov 11.

Mézes Befőtt - Citrommal és Gyömbérrel

írta: Mandala75
Mézes Befőtt - Citrommal és Gyömbérrel

 mez_4.jpg

MÉZES BEFŐTT - CITROMMAL ÉS GYÖMBÉRREL

 Influenza, megfázás megelőzésére és enyhítésére. Immunerősítésre.

A téli időszakban influenza és légúti betegségek megelőzésére nagyon jó ez a gyömbér-citrom-méz turmix. Fogyasszátok minden nap. Reggel jó enni, mert energetizál, élénkít, immunerősít, jó a gyomornak. Ízületi és reumatikus panaszokra is jó.

Hűtőben tároljuk. Naponta 1-2 kiskanállal ajánlott. Akár teába, akár önmagában fogyasztva.

Ha teába tesszük akkor a tea langyos legyen, mert 40 fok fölött a citrom és méz elveszíti a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok hatékonyságát. 

 A citromból érdemes a magokat kiszedni.

Karikákra is vághatjuk a citrom, gyömbér darabokat. De turmix gépbe is tehetjük.

 

Elkészítése (magyar video): https://www.youtube.com/watch?v=bnrE1Sypslk 

https://gyogyfuveskertem.hu/gyomberes-citromos-mez/

Ha nem bio citromból készítjük, érdemes alaposan megmosni a citromot. 

Elkészítése (magyar felirattal video): https://www.youtube.com/watch?v=Zp95F8MDbi4 

Mi van a Citromhéjon? Érdemes megmosni

A citrom távoli országokból érkezik hazánkba. Ahhoz, hogy a hosszú utat épségben átvészelje, a gyümölcsökön felületkezelést végeznek.

A viaszréteg, mely a többnapos utazás során megóvja a gyümölcsöt a kiszáradástól, lehet természetes - általában méhviasz alapú - vagy mesterséges. Ez jelenti a kisebbik gondot.

Emellett azonban gombaölő hatású növényvédő szerrel is kezelhetik a citromot. Hogy pontosan mi került a citrom héjára, elvileg fel kell tüntetni a termék címkéjén, illetve az üzletben a hozzá kapcsolódó feliraton.

A legjobb, ha biocitromot vásárolsz, így nem kell aggódnod a növényvédő szer miatt. Egy másik lehetséges megoldás, ha aszalt, illetve kandírozott citrushéjat vásárolsz a süteményhez, hiszen ezek kizárólag felületkezelés nélküli gyümölcsből készülhetnek.

Szódabikarbónás trükk

Amennyiben mindenképpen ragaszkodsz hozzá, hogy friss citromhéjat reszelj a süteménybe, de nincs elérhető közelségben biocitrom, fontos, hogy a lehető legalaposabban megmosd a gyümölcsöt. Ehhez biztosan nem lesz elegendő a folyóvíz, mivel a növényvédő szer a viaszréteg alatt van, így nem lehet lemosni.

Pár percre áztasd be a gyümölcsöket szódabikarbónás vízbe, majd alaposan sikáld át őket egy kefével. Azt azonban ne feledd, hogy ezzel a módszerrel nem tudod az összes vegyszertől megszabadítani a gyümölcsöt, így a legegyszerűbb, ha csak a leve kerül a süteménybe.

 https://femina.hu/otthon/citrom_mosasa/

Forrás cikk és kép:

https://konyhaninnenkertentul.blogspot.com/2014/10/gyomberes-citromos-mez-kakukkfuvel.html

 

 

Szólj hozzá

méz citrom gyömbér immunerősítő eneregetizáló