Mézes Befőtt - Citrommal és Gyömbérrel
MÉZES BEFŐTT - CITROMMAL ÉS GYÖMBÉRREL
Influenza, megfázás megelőzésére és enyhítésére. Immunerősítésre.
A téli időszakban influenza és légúti betegségek megelőzésére nagyon jó ez a gyömbér-citrom-méz turmix. Fogyasszátok minden nap. Reggel jó enni, mert energetizál, élénkít, immunerősít, jó a gyomornak. Ízületi és reumatikus panaszokra is jó.
Hűtőben tároljuk. Naponta 1-2 kiskanállal ajánlott. Akár teába, akár önmagában fogyasztva.
Ha teába tesszük akkor a tea langyos legyen, mert 40 fok fölött a citrom és méz elveszíti a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok hatékonyságát.
A citromból érdemes a magokat kiszedni.
Karikákra is vághatjuk a citrom, gyömbér darabokat. De turmix gépbe is tehetjük.
Elkészítése (magyar video): https://www.youtube.com/watch?v=bnrE1Sypslk
https://gyogyfuveskertem.hu/gyomberes-citromos-mez/
Ha nem bio citromból készítjük, érdemes alaposan megmosni a citromot.
Elkészítése (magyar felirattal video): https://www.youtube.com/watch?v=Zp95F8MDbi4
Mi van a Citromhéjon? Érdemes megmosni
A citrom távoli országokból érkezik hazánkba. Ahhoz, hogy a hosszú utat épségben átvészelje, a gyümölcsökön felületkezelést végeznek.
A viaszréteg, mely a többnapos utazás során megóvja a gyümölcsöt a kiszáradástól, lehet természetes - általában méhviasz alapú - vagy mesterséges. Ez jelenti a kisebbik gondot.
Emellett azonban gombaölő hatású növényvédő szerrel is kezelhetik a citromot. Hogy pontosan mi került a citrom héjára, elvileg fel kell tüntetni a termék címkéjén, illetve az üzletben a hozzá kapcsolódó feliraton.
A legjobb, ha biocitromot vásárolsz, így nem kell aggódnod a növényvédő szer miatt. Egy másik lehetséges megoldás, ha aszalt, illetve kandírozott citrushéjat vásárolsz a süteményhez, hiszen ezek kizárólag felületkezelés nélküli gyümölcsből készülhetnek.
Szódabikarbónás trükk
Amennyiben mindenképpen ragaszkodsz hozzá, hogy friss citromhéjat reszelj a süteménybe, de nincs elérhető közelségben biocitrom, fontos, hogy a lehető legalaposabban megmosd a gyümölcsöt. Ehhez biztosan nem lesz elegendő a folyóvíz, mivel a növényvédő szer a viaszréteg alatt van, így nem lehet lemosni.
Pár percre áztasd be a gyümölcsöket szódabikarbónás vízbe, majd alaposan sikáld át őket egy kefével. Azt azonban ne feledd, hogy ezzel a módszerrel nem tudod az összes vegyszertől megszabadítani a gyümölcsöt, így a legegyszerűbb, ha csak a leve kerül a süteménybe.
https://femina.hu/otthon/citrom_mosasa/
Forrás cikk és kép:
https://konyhaninnenkertentul.blogspot.com/2014/10/gyomberes-citromos-mez-kakukkfuvel.html