2021. nov 09.

Hagyma Tea - Vírusölő, immunerősítő, köhögésre és megfázásra

írta: Mandala75
Hagyma Tea - Vírusölő, immunerősítő, köhögésre és megfázásra

hagymatea2.jpgHAGYMA TEA

Vírusölő, immunerősítő, köhögésre és megfázásra. Remek influenza elleni ital, amely antioxidánsokban gazdag. Méregtelenítő hatása is van. 

Egyszerűen elkészíthető: kb 3 dl vízben hagyma (lila, vörös, fokhagyma) és esetleg gyömbér: 15 percig főzzük, majd 5 percig hűlni hagyjuk. Majd leszűrjük. Ízesíthető mézzel és citrommal. 

(Van aki csak a külső barna hagyma héját főzi bele, de lehet az egész hagymát is, vagy csak a hagyma fehér részét).

Maradék hagyma héját: leforrázom, és a forró vízben állni hagyom kb 1 órát, egy kevés alma ecetet is teszek bele. Barnás-lila színe lett. Hajmosás után, hajöblítőként használom. Hajerősít, hajhullást gátol, és enyhén színezi a hajat. 

Fűszeres Hagyma Tea

A hagymát és az almát (hámozatlanul) vágjuk négy részbe. A gyömbért pucoljuk meg, reszeljük le vagy vágjuk kisebb darabokra. A narancs héját vágjuk le vékonyan vagy reszeljük le.

Tegyünk mindent egy lábasba, majd öntsük fel 1 liter forró vízzel. Kapcsoljuk fel alatta a lángot, hagyjuk forrni 10 percig, majd gyöngyözve főzzük még 15-20 percig, míg az alma meg nem barnul. Ha kész, szűrjük le, hagyjuk picit hűlni, majd mézzel és citromlével fogyasszuk.

A sok-sok intenzív ízű fűszer, a gyümölcsök és az édesítő segítenek semlegesíteni a hagyma ízét.

A hagyma tele van B- és C-vitaminnal és antioxidánssal, természetes gyulladáscsökkentő, csökkenti a vérnyomást, helyreállítja a vércukorszintet, de antibakteriális és vírusellenes tulajdonságáról is híres. A narancs is gazdag A- és C-vitaminban, a héjában található limonén gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatásáról ismert.

Pálinkával ízesített Hagyma Tea

Egy evőkanál házipálinkát is lehet hozzá tenni mert az tágítja az ereket és így fokozza a gyógyhatást.

Karamellás Hagyma Tea

2 ek cukor, 5 dl víz, 1 közepes fej hagyma. Elkészítése: a hagymáról a külső földes piszkosabb leveleket leszedjük, a többit kockákra vágjuk. A cukrot karamellizáljuk és felöntjük 5 dl vízzel. Hozzáadjuk a hagymát és összeforraljuk.

Kamillás-Gyömbéres Hagyma Tea

Hagymát és gyömbért szeletekre vágjuk, majd egy kamilla teafiltert is hozzáadunk a vízhez, felforraljuk kb 5-10 percet és készen is van. Hagyjuk pár percet hűlni, majd ízesíthetjük mézzel és citrom/narancs/grapefruit karikával.

Egyéb ötlet

Ha valakinek fáj a torka, meg úgy érzi köhögés közben kiszakad a mellkasa, akkor pár hagymakarikát öntsön fel mézzel, majd hagyja állni pár órát. A hagymát ezután ki kell venni a mézből és a mézet elkutyulni a hagyma kieresztett levével, majd elkanalazni. Ettől másnapra teljesen el szokott múlni a fájdalom.

Hörghurutra: Fenyőrügyszörp, fenyőméz, kakukkfű tea, kakukkfű méz.

 

Forrás cikkek:

https://sobors.hu/receptek/hagyma-tea-recept/

https://www.mindmegette.hu/2011-nov-20-hagymatea-a-kohoges-doktora-47583/

https://www.nosalty.hu/recept/karamellas-hagymatea-kohoges-ellen#comments

 

Szólj hozzá

immunrendszer immunerősítő Hagyma TEA