2024. okt 04.

Szív, Érrendszer, Agyi műkődés - Omega-3 Halolaj

írta: Kolozsvári_
Szív, Érrendszer, Agyi műkődés - Omega-3 Halolaj

 SZÍV ÉS AGYI MŰKÖDÉS 

  EMBERI AGY 60%-a zsírból áll, aminek 84%-a OMEGA-3 ZSÍRSAV ! 

 A rendszeres halfogyasztás már régóta szerepel az egészséges táplálkozási ajánlások között. A Lazac vagy Halolaj többszörösen telítetlen Omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami más zsírokkal ellentétben kimagaslóan hasznos az emberi szervezet számára. Az Omega-3 zsírsavak amellett, hogy karbantartják a szívet, az agyat, akár vissza is fordíthatják a szívbetegek artériájának meszesedését és beszűkülését.
    Előnyösen befolyásolja az agysejtek és az idegsejtek működését. Felépítik az agy szürkeállományának nagy részét. Jelentős mértékben fokozzák a memória működését, megakadályozhatják a depresszió, az inzulinrezisztencia, a tanulási zavarok, az Alzheimer-kór kialakulását is.

 EMBERI AGY 60%-a zsírból áll, aminek 84%-a OMEGA-3 ZSÍRSAV ! 


Az emberi agy 60%-ban zsírból áll :

* Omega-3 zsírsavak az agy teljes zsírkészletének több mint 84 %-át teszik ki, és utóbbiak feltétlenül szükségesek az agy megfelelő fejlődéséhez és működéséhez.

* Omega-6 zsírsav az agyi zsírnak csak a 2%-a, ezért annak az agy működése szempontjából nincs fontos szerepe. Sőt a túlfogyasztása káros is lehet 


OMEGA 3 - HALOLAJ
Mennyit együnk: Napi 1 evőkanál (~10ml) étkezéskor, akár salátára/pirítósra is, illetve ahogy jól esik.
Hatóanyagok 10ml-ben (ez a GAL Halolaj adatai)   Omega-3 3 475 mgebből: EPA (elkozapentaénsav) 1 725 mgebből: DHA (dokozahexaénsav) 1 150 mgebből: ALA +DPA + SDA 600 mgE-vitamin (tokoferol) 24 mg


MI AZ EPA ÉS A DHA? két nagyon fontos omega-3 zsírsavat tartalmaz. Az EPA és a DHA elengedhetetlen a sejtek létrehozásához és megújításához, valamint a sejtek általános egészségéhez.


Mi az EPA, és miért hasznos? Az EPA támogatja az egészséges keringési rendszert, következésképpen az egészséges szívműködést, támogatja a megfelelő immunműködést, támogatja az ízületek rugalmasságát, elősegíti a jó hangulatot és az érzelmi jólétet, és elengedhetetlen a tanuláshoz és az összpontosításhoz. A kutatások az EPA fogyasztás előnyeit mutatják az 5-6 évnél idősebb személyeknél, mely gyulladáscsökkentő, szellemi és emocionális előnyökkel jár.


Mi a DHA, és miért hasznos? A DHA kulcsfontosságúnak bizonyul a memória és a kognitív funkciók szempontjából, és hozzájárul az egészséges terhességhez. A magzatok és csecsemők szem- és agyfejlődése a DHA-tól függ. A DHA úgy is ismert, hogy csökkenti a stressz káros hatásait és támogatja az egészséges szívverést. Testünk átalakítja az EPA-t DHA-ra, de fordítva nem képes. A kutatások azoknál a terhes és szoptató nőknél, valamint 0-5 éves gyermeknél mutatnak előnyöket, akik nagyobb mennyiségű DHA-t tartalmazó étrend-kiegészítőt fogyasztanak, így támogatva a növekedést és a fejlődést.
A DHA egymaga 40%-át teszi ki az agyat felépítő összes zsírsavnak. Az EPA ezzel szemben mintegy 250-300-szor kisebb mennyiségben van jelen az agyban, és inkább más szervekben van fontos gyulladáscsökkentő szerepe (18). Így az EPA indirekt módon hasznos az agy számára - például azáltal, hogy csökkenti a szisztémás gyulladást, az agy egészségesebb működését is támogatja .
"A DHA nélkülözhetetlen szerepével kapcsolatos hipotézis szerint a DHA különleges struktúrája lehetővé teszi nagy mennyiségű π-elektron szállítását és kommunikációját a membránon keresztül" - írja Simon Dyall, aki az omega-3 idegrendszert védő hatását kutatja . "Ez magyarázza a retinális membránok és a magasabb intelligenciához nélkülözhetetlen kohézív, szervezett neurális jeladás pontos depolarizációját."
Más szavakkal, a DHA az idegsejtek közti hatékony jelátvitelt szolgálja, és ezzel lehetővé teszi az olyan komplex agyi működést, mint az intelligencia.


Melyik fontosabb: az EPA vagy a DHA? Az EPA-ra és a DHA-ra is szükségünk van! A kutatásokból megtudtuk, hogy az EPA hiánya gyengíti a szervezet immunrendszerét (a betegségek elleni küzdelemben). Mindkét omega-3 zsírsav (EPA és DHA) hiánya veszélyezteti a mentális egészséget. Ez a koncentrálás nehézségeiben, a tanulási problémákban, a gyenge memóriában nyilvánul meg ... és közvetlenül a depresszió, az öngyilkossági kísérletek és az ADHD kialakulásának fokozott kockázatához vezet. Ne feledje azonban, hogy az EPA és a DHA alacsony szintje nem az egyetlen meghatározó tényező, amely a civilizációnkra jellemző rendellenességek kialakulásához vezet, de határozottan fontos tényező. Az EPA és a DHA elengedhetetlen az optimális agyműködéshez. A DHA az agy fontos építőköve. A DHA döntő fontosságú az agy egészséges fejlődéséhez és növekedéséhez. A születendő gyermek agya a terhesség harmadik trimeszterében ugrásszerű növekedésen megy keresztül, és a születés utáni első három hónap is döntő fontosságú a baba későbbi agyi fejlődése szempontjából. Az agysejt membránok struktúrájában fontos a DHA megfelelő szintje. Később az életben elegendő mennyiségű DHA szükséges ahhoz, hogy a sejtmembránok rugalmasak legyenek. Az EPA szabályozza az agy működését. Az EPA egy alapvető anyag, amelyet a szervezet számos, a hormonális egyensúlyt, az immunrendszer működését, az agy működését és a szövetek vérellátását szabályozó alapvető anyag előállítására használ. Az EPA elengedhetetlen az agy működésének pillanatnyi szabályozásához. 


A felnőtt népességben
Boncolások eredményéből tudjuk, hogy az Alzheimer-betegségben elhunyt személyek agyában kisebb mennyiségben van jelen a DHA, mint azokéban, akik egészséges kognícióval bírtak. És minél alacsonyabb volt az agyukban a DHA szintje, annál súlyosabb volt a kognitív hanyatlás.
Ez az oka annak, hogy a megfelelő EPA, illetve DHA szint védőfaktornak számít az agy öregedésével szemben. A vér magasabb EPA és DHA szintje csökkenti a kognitív hanyatlás, a demencia, a depresszió és az agyzsugorodás kockázatát (illetve súlyosságát)
Fentiek kialakulásának esélyét ezért úgy minimalizálhatjuk, ha rendszeresen fogyasztunk zsíros halakat, és/vagy EPA és DHA tartalmú étrend-kiegészítőket. Olyan klinikai vizsgálatokról is tudunk, amelyek szerint ezek más neurodegeneratív betegségek kialakulását is megelőzik, illetve késleltetik.
"a megfelelő B-vitamin szint is szükséges ahhoz, hogy az omega-3 ki tudja fejteni pozitív hatását a kognitív teljesítményre."
Ez azt jelenti, hogy az omega-3 zsírsavak bevitele azokon valószínűleg nem segít, akik B-vitamin hiányban is szenvednek. lazacolaj_es_halolaj.jpg

1.) Lazacolaj és a halolaj

A lazacolaj és a halolaj legnagyobb különbsége maga a forrás: a lazacolaj a lazacból származik, míg a halolajat sokféle halból kinyerhetik: krillből, tonhalból, pisztrángból, tőkehalból, heringből, makrélából, szardellából vagy szardíniából is. Ezekben a halakban rendkívül nagy koncentrációban találunk omega-3 zsírsavakat: különösen EPA-t (eikozapentaénsav) és DHA-t (dokozahexaénsav)

A lazac
A lazacban találhatunk a legtöbbet az omega-3 zsírsavakból. Ez a lazac jellegéből fakad, mivel nagy távolságokat kell egyszerre leúsznia, így szüksége van a vastag zsírpárnára is. A Foods honalpja szerint a lazac a világ legerészségesebb étele, mivel a lazac zsírjának összetétele nemcsak omega-3 zsírsavakban gazdag, hanem ezenfelül megfelelő arányban tartalmaz omega-3 és omega-6 zsírsavakat, ami egészségünk szempontjából nagyon fontos.

Egyéb halak
Az olyan halak mint a tonhal és a tőkehal is zsíros halak és szintén nagy mennyiségben tartalmaznak omega-3 zsírsavakat, habár nem olyan sokat, mint amennyit a lazacban megtalálhatunk. De a tőkehalnak és a tonhalnak magas a fehérjetartalma (a napi bevitel 15%-át fedezni lehet egy ilyen hallal), a szardínia pedig magas B12-vitamintartalma miatt lesz igen kiváló. (a napi ajánlott mennyiség körülbelül felét tartalmazza.)

Feldolgozás
Dr. Howard peiper szerint a halakból a halolajat magas hőmérsékleten és kémiai oldószerek segítségével lehet kinyerni. A halak zsíros részeiből kipréselik az olajat, majd fehérítik és tisztítják, hogy kellemesebb legyen a külleme. Ezért is fontos, hogy megfelelő minőségű terméket válasszunk. A legjobb, ha alaszkai lazacból vagy vadlazacból készült halolajat vásárolunk, mivel itt az egész halból nyerik ki az olajat, ami hidegen sajtolt és extra szűz. Itt nem használnak sem vegyi anyagokat, sem magas hőmérsékletet, mivel ezek a fajták a legtisztábbak.

Előnyök
Segít a fogyókúrában, a koleszterinszint csökkentésében, a vérnyomás normalizálásában, a szívbetegségek megelőzésében.

2.) Mitől olyan értékes a halolaj?

A rendszeres halfogyasztás már régóta szerepel az egészséges táplálkozási ajánlások között. Rengeteg többszörösen telítetlen Omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami más zsírokkal ellentétben kimagaslóan hasznos az emberi szervezet számára. Az Omega-3 zsírsavak amellett, hogy bizonyítottan karbantartják a szívet, az agyat, akár vissza is fordíthatják a szívbetegek artériájának meszesedését és beszűkülését.

OMEGA ZSÍRSAVAK
Olyan értékes, többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyek biztosítják a megfelelő növekedést és fejlődést, szívvédő hatásúak, serkentik az agyi funkciókat, a koncentráló képességet, hozzájárulnak az erek rugalmasságához, erősítik a csontokat, lassítják az ízületek kopását. Többségüket a szervezet nem képes előállítani, ezért a szükséges mennyiséget a táplálkozás során és étrendkiegészítőkkel kell pótolni. Különösen a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők, a túlsúlyosak, a várandósok, a 14 év alatti gyermekek, a legyengült immunrendszerűek, az allergiások, az ízületi panaszokkal élők számára fontos a rendszeres omega-zsírsav-fogyasztás.

OMEGA-3 ZSÍRSAVAK ÉLETTANI HATÁSA
* Beépülnek a sejthártyába, és rugalmasabbá teszik azt, így segítve az összes szerv egészséges működését, védelmét a káros külső hatásoktól és a belső sejtkárosodástól.
* Védik az érfalakat az érelmeszesedéstől, csökkentik a szív és érrendszeri megbetegedések,valamint a szívritmuszavar, infarktuskialakulásának esélyét. Infarktuson átesetteknél pedig az újbóli infarktus rizikóját.
* Növelik a véralvadási időt, csökkentik a vérsűrűséget, meggátolják a vérlemezkék összecsapódását, ezzel megelőzhetik a vérrögök képződését.
* Természetes gyulladáscsökkentők, így megelőzik, vagy nagymértékben enyhítik az olyan betegségek tüneteit, mint az ízületi gyulladás, az asztma, a migrén.
* Javítják a szem látóhártyájának működését, a szem hajszálereinek vérellátását, ezzel megóvják a retinát, megelőzhetik az időkori látásromlást.
* Alacsonyan tartják a vérzsírok szintjét, csökkentik a magas vérnyomást, a koleszterinszintet, megőrzik az erek rugalmasságát, tisztaságát.
* Előnyösen befolyásolja az agysejtek és az idegsejtek működését. Felépítik az agy szürkeállományának nagy részét. Jelentős mértékben fokozzák a memória működését, megakadályozhatják a depresszió, az inzulinrezisztencia, a tanulási zavarok, az Alzheimer-kór kialakulását is.
* Segítik a bőrbetegségek, például az ekcéma, a pszoriázis gyógyulását, kiegészítő kezelésként, illetve megelőzésként is hatékonyak.
* Csökkentik az emésztőrendszeri kialakulásának kockázatát, javítják a rákbetegek életminőségét, gyógyulási esélyeit.
* Kismamáknál segítik a magzat fejlődését, csecsemők esetében az éleslátás kialakulását és a szellemi fejlődés támogatását.
* Gyerekeknél is jelentős mértékben javítják a koncentrációs képességet és a feladatok megoldására való készségeket.

3.) LAZACOLAJ és Q10

Természetes forrású Omega-3 zsírsav Q10 koenzimmel és antioxidáns E-vitaminnal
A GAL Q10 Lazacolaj az emberi szervezet számára leghasznosabb állati eredetű Omega-3 zsírsavat tartalmazza. Különlegessége, hogy növényi fermentációval előállított, kiváló hasznosulású Q10 koenzimet is tartalmaz, antioxidáns E-vitaminnal. A készítmény hatóanyagai kiemelten támogatják a szív és érrendszer betegségeit, már meglévő szívporblámáknál is segítséget nyújthat!

Q10 koenzim, a SZÍVVÉDŐ vitamin
AQ10 koenzim egy vitaminhoz hasonló, zsíroldékonyenzim, erőteljes antioxidáns hatású. Legfontosabb feladata, hogymint egy katalizátor,biztosítsa a tápanyagokból a test sejtjeinek energiával való ellátását, megfelelő működését. A Q10 koenzim szintje 25-30 éves korig megfelelő mennyiségben termelődik a szervezetben, de az életkor előrehaladtával jelentős mértékben csökkenni kezd. A csökkenés nagymértékben megnövelheti a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, a kialakulását, ezért pótlása rendkívül fontos.

A Q10 konezim alkalmazása már meglévő szívproblémáknál is segíthet, ugyanis fogyasztása jelentős mértékben csökkentheti az erek és a szív károsodásait, mert javítja az érfal működését, erősíti a szívizmot, amely a megfelelő mennyiségű vér keringtetéséért is felelős. Kivédi a szívgyógyszerek, illetve a magas vérnyomás elleni gyógyszerek káros mellékhatásait. Hozzájárul az immunrendszer és az idegrendszer megfelelő működéséhez, fiatalítja a sejteket. Az életkorral járó Q10-szint csökkenése önmagában is szívizom-károsodást okozhat, amely hamar visszafordítható a koenzim pótlásával!

MIÉRT FONTOS az OMEGA ZSÍRSAVAK FOGYASZTÁSA?
Hasonlóan a vitaminokhoz, a szervezet az omega-3 zsírsavakat sem képes előállítani, ezért azok csak étkezéssel, kiegészítőkkel pótolhatók. Létfontosságú tápanyagok: ezek az esszenciális zsírsavak biztosítják a megfelelő növekedést és fejlődést, javítják az agy, a szív és a hormonháztartás működését, erősítik a csontokat, lassítják az ízületek kopását, csökkentik a rák kialakulásának esélyét.

KINEK AJÁNLOTT különösen a Q10 koenzim pótlása?

* 40 év feletti nőknek, férfiaknak
* stresszes életmódot folytatók számára
* megterhelő fizikai munkát végzőknek, sportolóknak
* rendszeresen dohányzóknak, alkoholfogyasztóknak
* cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciásoknak
* szív- és keringési betegségben szenvedőknek
* magas vérnyomásra, magas koleszterinszintre
* túlsúllyal küszködőknek, elhízásra hajlamosaknak

4.) MILYEN HALOLAJ TERMÉKET? ... Mindenképp a minőségit !

(fontos, hogy ne legyen benne nehézfém terheltség, és minőségi halból legyen. A halolaj tisztasága kulcsfontosságú. szennyeződésmentes halászati területről legyen. A halolaj természetes triglicerid (TG)-formájú, nem az olcsóbb, mesterséges etil-észter (EE)-formájú)

 

A halolaj tisztasága kulcsfontosságú. A szennyeződésmentes halászati területek biztosítják az olaj alapvető tisztaságát, míg az innovatív, szabadalmaztatott eljárás tovább finomítja azt molekuláris szinten. A feldolgozás a halak kifogása után azonnal megkezdődik, így az olaj a lehető legtisztább és legfrissebb formában kerül a termékbe.
A halolaj természetes triglicerid (TG)-formájú, nem az olcsóbb, mesterséges etil-észter (EE)-formájú. Ez garantálja a hatóanyag magasabb fokú hasznosulását és biológiai elérhetőségét.
A természetes, molekulárisan tisztított halolajból az Omega-3 zsírsavak hasznosulása 30%-kal hatékonyabb, mint más formákban.

Az Omega-3 zsírsavak élettani hatásai
* Sejtvédelem és rugalmasság: Az Omega-3 zsírsavak beépülnek a sejthártyába, rugalmasabbá téve azt, így támogatva a szervek egészséges működését és védelmét a káros hatások ellen.
* Szív- és érrendszeri védelem: Csökkentik az érelmeszesedés kockázatát, védik az érfalakat, csökkentik a szívritmuszavar és az infarktus kialakulásának esélyét, valamint az újbóli infarktus kockázatát.
* Gyulladáscsökkentés: Természetes gyulladáscsökkentők, amelyek enyhítik olyan betegségek tüneteit, mint az ízületi gyulladás, asztma vagy migrén.
Látás és vérkeringés támogatása: Javítják a szem vérellátását és megelőzhetik az időskori látásromlást.
* Koleszterinszint csökkentése: Előnyösen befolyásolják a vérzsírok szintjét, csökkentik a magas vérnyomást és segítik az erek tisztaságának megőrzését.
* Agyműködés javítása: Támogatják az agy szürkeállományának felépítését és javítják a memória működését.
* Bőrbetegségek kezelése: Hatékonyak az ekcéma és pszoriázis kezelésében és megelőzésében.
* Terhesség és gyermekfejlődés: Segítik a magzat fejlődését és a csecsemők látásának élesítését, valamint a szellemi fejlődést is támogatják.
* Gyermekek koncentrációjának javítása: Fokozzák a koncentrációs képességet és a feladatmegoldási készségeket.

 

****

Cikkek forrásai:


Omega 3, halolaj, rövid cikk
https://halolaj.info/omega-3-hatasa-az-agyra/

Szendi Gábor: Az omega-6, az omega-3 és az agy
https://www.tenyek-tevhitek.hu/az_omega-6_az_omega-3_es_az_agy.htm

Halolaj, EPA és DHA jelentősége (agy szív stb)
https://www.morepa.hu/hu/content/12-gyakori-kerdesek

Halolaj és lazacolaj termékek

GAL Q10 lazac – 250ml
https://vitaminbolt.net/termek/gal-q10-lazac-250ml/


GAL Omega-3 halolaj - 250ml
https://vitaminbolt.net/termek/gal-omega-3-halolaj-250ml/


GAL Omega-3 Eco kapszula - 60db
https://vitaminbolt.net/termek/gal-omega-3-eco-kapszula-60db/


GAL Q10 https://vitaminbolt.net/termek/gal-q10-mct-250ml/

NORSAN
Szennyező anyagoktól, PCB-től és nehézfémektől megtisztítva
https://norsan.hu/?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI5f-V7bn2iAMV_JKDBx0gwgZ-EAAYAiAAEgLfC_D_BwE
Tőkehalolaj https://norsan.hu/termek-kategoria/omega-3-arktis/

JutaVit Nervaron komplex – 90 db + 90 db
https://vitaminbolt.net/termek/jutavit-nervaron-komplex-90-db-90-db/

CaliVita Nordic Pure Omega 3 liquid – 250ml
https://vitaminbolt.net/termek/calivita-nordic-pure-omega-3-liquid-250ml/

 

 

Egyéb csukamáj és cápa olajak https://vitaminbolt.net/termekkategoria/omega-3-6-9-olaj-lecitin/capamaj-csukamajolaj/

Szólj hozzá

Egészség Lazac HALOLAJ