2024. jún 23.

ALPESI-Tanyasi tej - Egészséges réti füvek és gyógynövények

írta: Kolozsvári_
ALPESI-Tanyasi tej - Egészséges réti füvek és gyógynövények

MI A SZÉNATEJ ?

https://breierfarm.hu/tej/tudjatok-mi-az-a-szenatej/

Napjainkban kevesen ismerik a szénatej jelentőségét, pedig az előállítása a tejtermelés legősibb formája. A tehenek nyáron friss füvet és gyógynövényeket legelnek, télen pedig azt a réti szénát, amit lekaszáltak, majd a napon szárítottak meg az állatoknak.

A szénatej termelés ma is elterjedt módszer. Ebből a szempontból Németország és Ausztria alpesi rétjei és gazdaságai nagyon különleges helyek. Az itt élő gazdák munkája egyet jelent a hagyományőrzéssel, a természettel, a táj biodiverzitásának megőrzésével.

Az Alpok lankáin legelő tehenek nem kapnak sem erjesztett takarmányt, sem GMO módosított szóját fehérjepótlás gyanánt. Mindez megérződik a kapott tej ízvilágán is: a széna magasabb biológiai sokfélesége összetéveszthetetlen aromát biztosít, ráadásul a szénatejben kétszer annyi omega-3 zsírsav van.

Mit jelent a szénatej termelés itthon?

A szénatej a hagyományos, fenntartható tejgazdaságokban tartott állatok teje. Más tejektől abban tér el, hogy az előállítása során nem alkalmaznak erjesztett takarmányokat. A 1960-as években elindult a mezőgazdaság gépesítése, aminek a következtében a tejtermelésben átálltak a silótakarmányok – azaz az erjesztett takarmányok – alkalmazására. Ez háttérbe szorította az ősi módszert, így a szénatej termelés lecsökkent.

Mikor minősül egy tej szénatejnek?
A szénatejet hagyományos termelési feltételek között állítják elő. A szénatej termelése mindig összekapcsolódott a nyers tejből történő keménysajt-előállítással. Már 1900 körül előírásokat szabtak meg a keménysajt előállítására alkalmas silómentes tejre vonatkozóan. Ezeket az előírásokat 1975-ben egységesítették, és jogszabályba foglalták. A szénatej előállítására napjainkban is olyan osztrák előírások vonatkoznak, aminek betartására a tejtermelőknek kötelezettséget kell vállalniuk.

Ezek a következők:

a tehenek nem kaphatnak erjesztett takarmányokat (silótakarmányokat)
sem az állatok, sem a takarmány nem lehet géntechnológiailag módosított
az évszakoknak megfelelően meg van határozva, hogy mit használhatnak takarmányozásra. Nyáron friss füvet, fűnemű növényeket, szénát és az engedélyezett takarmányokat (lásd. később), télen pedig szénát és az engedélyezett takarmányokat ehetik

Engedélyezett takarmányok

A napi takarmányadag szárazanyag-tartalmának legalább 75 százalékban szálas takarmányból kell származnia.

friss fű, fűnemű növények, széna
pót takarmányként zöld repce, zöld kukorica, zöldrozs és takarmányrépa, valamint széna-, lucerna- és kukorica pellet megengedett.
gabonafélék: búza, árpa, zab, tritikálé, rozs, kukorica a kereskedelemben szokásos formában,
a takarmány tartalmazhat lóbabot, takarmányborsót, olajnövények termését és extrahált daráját, valamint olajpogácsát.

Tiltott takarmányok

Nem használhatóak takarmányozásra:

* silótakarmányok, nedves széna, erjesztett széna
* sör és pálinkafőzdék melléktermékei, vagy egyéb élelmiszeripari melléktermékek (nedves sörtörköly, nedves répaszelet) – kivéve: a cukorgyártás melléktermékeként kapott szárított répaszelet, valamint a gabona feldolgozásból származó fehérjetakarmány száraz állapotban.
* az anyaállatok nem kaphatnak áztatott takarmányt.
* állati eredetű takarmányok (tej, tejsavó, húsliszt stb.), kivéve a tejet és a tejsavót a növendék állatok esetében.
* konyhakerti hulladék és hulladék gyümölcs, burgonya

Még a trágyázásnak és a vegyi anyagok használatának is szigorú feltételei vannak, ahogy a tej szénatejként való felhasználásának is.

Laktózérzékeny vagy? Akkor a szénatejből készült hosszú érlelésű sajtokat neked találták ki.

A tejcukor-érzékenység sokak életét megnehezíti. Laktózérzékenység során az emésztőrendszer nem tudja maradéktalanul lebontani a tejcukrot a laktáz enzim csökkent termelődése (vagy hiánya) miatt. Az emésztetlenül vastagbélbe kerülő tejcukor zsírsavakká és hidrogéngázzá bomolva jellegzetes tüneteket okoz (puffadás, hasfájás, bélgörcsök, hasmenés, rossz közérzet, hányinger).

A tej és a tejtermékek viszont nélkülözhetetlen tápanyagokat – fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat, vitaminokat (B1-, B2-, B6-, B12-, C-, A-, D-, E- vitamin) és ásványi anyagokat (kálium, kalcium, magnézium, szelén) tartalmaz. Mivel a szénatejből készült hosszú érlelésű sajtoknak egyáltalán nincs laktóztartalma (a tejcukor az érlelés során elbomlik), az ebből készült sajtok nyugodtan fogyaszthatóak a tejcukor érzékenységben szenvedők számára is.

alpesi_ret_szenatej_tehen_kep.jpg

Szólj hozzá

Egészség Pomáz Pilisvörösvár Sajt Tej Vitalitás Joghurt ENERGIA Energetizál Saját termelés SZÉNATEJ Alpesi Rét Házi Tej