2023. dec 21.

FÉNY ÜNNEPE - Téli Napforduló

írta: Mandala75
FÉNY ÜNNEPE - Téli Napforduló

Téli Napforduló ünnepe, a Fény ünnepe
minden ősi nép emlékezetében él.

Téli Napforduló (2023. dec. 22. péntek, 4 óra 28 perc)

Téli Napforduló ünnepe, a Fény ünnepe ... de vajon tudjuk e hogy pontosan mit ünneplünk ilyenkor?

teli_napfordulo.jpegMivel a Fény születését ünnepeljük most, amikor a sötét órák száma eléri a mélypontot, majd újra emelkedni kezd a FÉNY-es órák száma. Téli napforduló után három napig még azonos helyen áll (delel) a Nap,
majd harmadnapra elkezd a fényes órák, nappali órák száma növekedni. Elkezd növekedni a fényesség a Világban.
Ezt ünnepelték régebben , ez a Karácsony dec 25 valódi jelentése.
"A Fény Megszületése"

Megváltó Jézus (Fény) is dec 25-én születik, sőt (Hórusz, Mitrász, Krisna, Dionüszosz is dec 25-én születtek). A Természetben minden évben ekkor születik meg a Fény.

Ekkor van a téli napforduló idén: ezek a szokások, hagyományok kapcsolódnak hozzá!

MIT JELENT pontosan a NAPFORDULÓ ?

A napforduló, latinul solstitium (sol – Nap +sistere – egyhelyben állni) csillagászati kifejezés, amivel a Napnak a Föld egyenlítőjéhez való helyzetét fejezzük ki. A napforduló az évnek azt az időszakát jelöli, amikor a Nap „megáll” az égbolton, mielőtt megváltoztatná az útját látszólagos pályáján.

A téli napforduló az év legrövidebb napja, amit az év leghosszabb éjszakája előz meg. A téli napforduló időpontját a Föld mozgásának függvényében számítják ki, és általában december 21-e és 23-a közé esik, de leggyakrabban 21-re. (2023-ban dec 22 reggelén van kb hajnali 4 órakkor)

A Napnak a horizonthoz viszonyított szöge az Év során minden nap, egyik napról a másikra jelentősen változik!

A napfordulókon viszont ez a szög néhány napra állandósul. Mind a téli, mind a nyári napfordulók idején is a Nap néhány napig látszólag mozdulatlan, tehát ugyanott delel, kb 3 napig. (Tehát Téli Napforduló +3 nap -> Fény születése -> Karácsony Ünnepe.)

Érdekesség milyen alacsonyan van a Nap: A téli napforduló idején a Nap alig 19 fokos szögben delel az égen a horizonthoz képest, a nyári napfordulókor pedig 66 fokos szögben – Magyarország területéről nézve.

A 2023-as téli napfordulón a Nap körülbelül 6:49-kor kel fel és 15:41-kor nyugszik, tehát körülbelül 8,5 órát lesz fent az égen, az éjszaka pedig több mint 15 órán át tart majd.

Rengeteg hullócsillag lesz látható a téli napforduló előtt

Idén, pár nappal a 2023-as téli napforduló előtt éri el a Geminidák meteorraj a csúcspontját, december 13-a, 14-e körül, ekkor akár óránként 100 hullócsillag is megfigyelhető lesz, ha a körülmények megfelelőek, azaz nagyon tiszta és derült az éjszakai égbolt.

TÉLI NAPFORDULÓ JELENTŐSÉGE AZ ÓKORI VILÁGBAN

Az ókori népeknek a téli napforduló az új év kezdetének számított. India, Ázsia és Európa ősi népei számára a téli napforduló a Napisten halálát és feltámadását jelképezte, illetve egy új mezőgazdasági ciklus kezdetét.

Mágikus tulajdonságokkal ruházták fel

A napfordulót régen a fény és a sötétség, a jó és a rossz közötti harcnak tekintették, és az emberek imádkoztak az istenségekhez, hogy visszahozzák a fényt, és elkezdjenek egy új mezőgazdasági ciklust.

A Római Birodalom hagyományaiban a napforduló napját az új év kezdetének tekintették, és Sol Invictusnak, vagyis a legyőzhetetlen Napnak szentelték.

Sol Invictus a római panteon legfontosabb istene volt az időszámításunk előtti utolsó évszázadokban, december 25-én hatalmas ünnepségekkel tisztelegtek előtte a köztereken, mulatságokkal és hangos tüzekkel, amelyek a Nap meleg fényét próbálták csalogatni.

A SOL INVICTUS-nak szentelt december 25-i dátum volt az óév vége és az új kezdete.

Ez a hagyomány Julius Caesar római császár idején változott meg, aki az új év kezdetét i. e. 46-ban január 1-jére tette, Janus, az átjárások (iani) és kapuk (ianuae), így a be- és kijárás, a kezdet és vég védőszellemének tiszteletére. Hozzá imádkoztak a rómaiak minden fontos dolog előtt. Az ősidőkben az istenek apjának is őt tartották. Róla kapta nevét január hónap.

ŐSI MAGYAR NÉPSZOKÁSBÓL LETT A KARÁCSONY SZAVUNK

A téli napfordulóhoz számos népszokás is kapcsolódik. Az ősi magyarságnak a téli napforduló volt a karacsun, azaz a „sötétség átfordulásának” ünnepe. A karacsun olyan mélyen gyökerezett a magyar hagyományban, hogy a jóval később meghonosodott keresztény ünnep, a karácsony neve is ebből származik – nem pedig Krisztus nevéből vagy a születés szóból, mint a legtöbb európai nyelvben.

Az ünnepségekben kiemelt figyelem jutott a tűznek, hiszen az a fényt és a meleget jelképezte. Óriási tüzeket gyújtottak, és a tűz körül táncoltak, énekeltek, hogy megünnepeljék a fény győzelmét a sötétség felett, és elűzzék a gonoszt.

A karácsonyhoz kötődő szokások nagy része is összemosódik a régi magyar ősi hagyományokkal. A karácsonyfa-állítás szokása is az ókori napfordulóünnepekben gyökerezik. Az ősi hiedelmekből származó fenyőfa és az örökzöldekből font koszorúk védelmet nyújtanak a téli napforduló idején „elszabaduló” gonosz szellemek ellen.

Az ajándékozás is a kereszténység előtti időkből ered, a gyerekek és a szegények megajándékozása is szokás volt.

A regölés szokása is az ősi ünnepkörből ered, célja a gonosz szellemek elűzése volt.

A fény, a remény, a megújuló természet és a jövőbe vetett hit szimbóluma ez a nap, ünnepeljünk virrasztással, énekléssel, évbúcsúztató szertartásokkal.

KERECSEN SÓLYOM RÖPTETÉSE
solyom_vandorsolyom_foto_1.jpgEgy régi időkbe nyúló szent szertartás: A téli napforduló ünnepe után (december 25-én) hajnalban volt a kerecsensólyom röptetése.
A kerecsensólyom királyi madár, ezért röptetése királyi, fejedelmi szertartás volt. A Turul fia, a Turul-nemzetség leszármazottja az, aki a napfordulón sólyomröptetésével égre segíti - segítette - az újjászülető Napot.

A sólyom a szkíta népek és egyben a magyarság fénymadara. Ő az, aki legközelebb repül a Naphoz, üzenetvivő, közvetítő Ég és Föld között.

A téli napfordulón való röptetése segítette az elgyengült Napot az égi pályáján a felemelkedésben. Ez volt az égen fehérlő erejét vesztett Napnak újjászületését segítő szertartás, a Fehérló Fiának a megszületése.

A Világ Világosságának a születése, akit az égi Csodaszarvas segít fel az égre. Ágas-bogas agancskoronája a rajta világító csillagokkal a Tejutat és a téli csillagos égboltot idézi, és agancsa között hozza a fölkelő Napot, életre segítve a Csodaszarvas Fiút.

A téli napforduló ünnepével, a kerecsensólyom röptetésével járt együtt a tűztisztelet szertartása, a szent tűz gyújtása.
A tűzszertartás több napig tartott. A szent tűz mellett virrasztottak, dobolással, énekléssel segítve a Nap újjászületését.

A gyertya lángja, a tűz parazsa a fény és az élet diadalát támogatta a halál felett. A tűzszertartáshoz tartozott a tűzelembe való beavatás, a tűz parazsán való átmenés és a tűztánc az új fény születésének napján. A tűztáncot több, hagyományait őrző nép ma is táncolja.

Szívünkbe engedjük a FÉNYT, és legyen Áldás, Békesség, Szeretet az ünnepek alatt és az elkövetkező évben.

******

Cikkek forrása:

Téli napforduló kisokos.
https://valodihirek.hu/2023/12/07/teli-napfordulo-szokasok-osi-hagyomanyok-osi-magyarsag-osi-nepek-hiedelmek-bolygok-csillagok-keresztenyseg

Fény születése: https://www.szitakotoklub.hu/news/a-feny-szuletese/

Szólj hozzá

Karácsony KERECSEN FÉNY Téli Napforduló FÉNY KAPU TÉLI SOL INVICTUS