2023. sze 02.

A nehezen kezelhető, szálkás haj ápolása

írta: Mandala75
A nehezen kezelhető, szálkás haj ápolása

 Egyszerű házi pakolás száraz, igénybe vett hajra

haj_egyszeru-pakolas-szaraz-hajra.jpgHozzávalók:

  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál natúr joghurt
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • ricinusolaj (vagy argánolaj vagy jojoba olaj)

Minden összetevőt helyezz egy turmixgépbe, majd krémesítsd őket. A ricinusolaj helyett argánolajat vagy éppen jojobát is használhatsz, a lényeg, hogy természetes, növényi verzió kerüljön a pakolásba. A hajápolást érdemes a hajmosás előtti órákra időzíteni, legalább egy órán át célszerű fennhagyni a masszát. A hajtövekre és a fejbőrre egyaránt vidd fel a pakolást, ezek az összetevők a hajhagymákat és a hámréteget ugyanúgy kezelésbe veszik, mint a szálakat. Miután eleget pihent a kence a frizurán, langyos vízzel alaposan öblítsd le, utána mosd meg a hajad a szokásos módon, a balzsamról se feledkezz meg!  (https://www.retikul.hu/kencefice/egyszeru-hazi-pakolas-szaraz-hajra/)

A nehezen kezelhető, szálkás haj ápolása otthon

A rakoncátlan haj nehezen szelidíthető meg. Mindig fénytelennek és élettelenek tűnik. A nehezen kezelhető tincseknek mindenekelőtt a sok nedvesség és a rendszeres ápolás segít. Van néhány hajápolási tippünk, hogy a száraz hajnak miként kölcsönözhet ismét csillogást.

Tudnivalók a szálkás hajról

  • A fejbőr: a szálkás, száraz haj leggyakoribb okozója, hogy a fejbőr faggyúmirigyei túl kevés zsírt termelnek és a hajat nem látják el elegendő tápanyaggal, így hiányzik a védőréteg, ami rugalmasságot ad. Ezért kell minden második, harmadik nap hajat mosni.
  • Hajszerkezet: Nehezen kezelhető a haja, szalmaszerű, sprődnek tűnik? A háttérben gyakran a hajszerkezet sérülése áll. Apró sérülések jelennek meg a hajlemezkéken, ezért nem lesz sima a hajszál felszíne. Így tud a nedvesség kiszivárogni, de ugyanakkor behatolni is. Lényegében ez okozza a nehezen kezelhető tincseket. Az egészséges, természetes hajstruktúra helyreállítása ezért elengedhetetlen.
  • Természetes segítség: Egy aloe verából és kókuszolajból készült pakolás segít a haj nedvességpótlásában és selymességet, ragyogást biztosít neki. Hideg vízzel öblítsük le, és máris fényesebbnek tűnhet a hajunk.

A megfelelő hajápolás

  • Mosás, sampon és balzsam: A hajat hetente maximum két-három alkalommal mossuk meg, így a köztes időben a fejbőr regenerálódhat. A túl gyakori hajmosással, a fontos olajokat is eltávolítjuk. Melyik sampon a megfelelő erre a hajtípusra? Lágyabb sampont alkalmazzunk, ami a fejbőrt gyengéden tisztítja és nem károsítja. Ezenfelül minden hajmosásnál használjunk hajbalzsamot, ez ugyanis nedvességgel tölti fel a hajat és lezárja a hajvégeket.
  • Szárítás: Ne csavarjuk ki a hajat és törölközővel se dörzsöljük, ez ugyanis károsítja a hajszálakat. Jobb, ha egy gyengéd törölközővel itatjuk fel a nedvességet. A száraz hajat, ami szálkásodásra hajlamos, nem szabad a levegőn hagyni megszáradni, hajszárítót kell használni. Ennek az az oka, hogy hajszárító hatására, a hő által a hajszálvégek lezárttá válnak, így a haj kevésbe reagál a pártatartalomra. Ha levegőn szárítjuk a hajat, a hajszálvégek nyitottak maradnak és így sokkal könnyebben reagálnak a környezet páratartalmának változására.
  • Hajápolás: A száraz, kusza haj sok ápolásra szorul, ezért hetente egy-két alkalommal érdemes gazdag hajmaszkot vagy hajkúrát alkalmazni. Így tud regenerálódni a hajszerkezet és a haj jobban kezelhetővé válik. Ez különösen a téli hónapokban fontos, akkor ugyanis nagyon száraz a levegő.
  • Extra tipp a szép hajért: A hajolajok nagyon sokat segítenek abban, hogy hajunk csillogó legyen. Ha hajmosás után száraz vagy törölközőszáraz hajra visszük fel, akkor hajunk ismét ápolt, puha és egészséges lesz.

Így szelídítsük meg rakoncátlan fürtjeinket

Egy szálkásodás elleni szérum vagy balzsam segíthet, hogy hajkoronánk ismét formába jöjjön és stílusos legyen. Ezek a termékek többnyire hővédőt tartalmaznak és gondoskodnak arról, hogy a haj ne száradjon ki még jobban.  A formázó termékek kiválasztásánál előnyben kell részesíteni a zsírosabbakat, mint a zselé vagy a wax. Igazán selymes hajat szeretne? A haj simításához a hajvasaló a megoldás, amivel a göndör haj is megszelídíthető. A hajvasaló hő hatására rövid időre megváltoztatja a haj szerkezetét. Feltétlen használjunk hővédő terméket, ami megvédi a hajat a felesleges károsodástól. A hajvasaló kiválasztásánál tartsuk szem előtt, hogy a kerámia-turmalin bevonat a leginkább megfelelő a hajszerkezet számára. A kerámia bevonat egyenletesen oszlatja szét a hőt és lehetővé teszi a különösen szép csillogást. A turmalin biztosítja, hogy a csillogás a haj teljes hosszán érvényesüljön. A negatív ionok által a haj pozitív feltöltődése semlegesítődik. Az eredményt két napig élvezheti, de fontos, hogy nem szabad minden nap a hajvasaló után nyúlni.

Hajápolás és formázási tippek

  1. Hajmosás után a hajat hideg vízzel öblítse le, így a külső hajrétegek lezáródnak.
  2. Hajmosás után rögtön szárítsa meg a hajat. Hideg vagy langyos levegővel szárítsa, teljes száradásig. Ha kicsit is nedves marad, akkor a haj göndörödni kezdhet.
  3. Rendszeresen fésülködjön és használjon természetes olajokat.Ezek az olajok elősegítik, hogy a haj elegendő nedvességet kapjon.
  4. A természetes anyagokból készült hajkefék jobb hatást eredményeznek ennél a hajtípusnál.
  5. Fújja be gyengéd, alkoholmentes fénysprayvel a hajkefét és így fésülje meg a haját, ezáltal a száraz, kócos hajszálak könnyebben megszelídíthetőek.
  6. Fontos: feltétlen alkoholmentes termékeket használjon! Sok hajspray és hajlakk magas alkohol tartalmú összetevőket tartalmaz, ezáltal még inkább kiszárítja a hajat.
  7. Bevált praktika a fejmasszázs. Használjon olíva-, ricinus- és mandulaolajat. A keveréket esténként masszírozza be, hagyja hatni egész este, majd reggel alaposan mossa ki 
    https://www.dm.hu/dm-inspiraciok/haj/a-nehezen-kezelheto-szalkas-haj-kezelese-406514

 

Szólj hozzá

Haj RECEPT HAJPAKOLÁS