2023. júl 05.

Jegeskávé variációk

írta: Mandala75
Jegeskávé variációk

jegeskavek-szines-kavalkadja.jpg

https://www.montiviz.hu/hu/hirek/szines-variaciok-jegeskavera

Limonádés kávé

Egyszerű, mégis nagyszerű párost alkot a kávé és a limonádé. Aprítsunk fel vegyesen narancsot, citromot és lime-ot, tegyük egy pohárba majd öntsük fel fél deci citromlével. Adjunk hozzá ízlés szerint cukorszirupot vagy más édesítőt majd öntsük fel vízzel. Tegyünk hozzá jégkockát és lassan öntsük a tetejére a frissen főzött kávét. Szénsavas ásványvízzel is elkészítheted az espresso limonádét. 

 

Espresso tonik

 a kávé és a tonik kombinálásával egy tökéletes nyári ital készíthető, ami egyszerre frissít és pörget fel.   Az espresso tonik receptje egyszerű és csak néhány hozzávaló kell. Egy pohárba önts tonikot sok-sok jéggel és csepegtess hozzá egy kis frissen facsart lime levet. Keverd össze és öntsd rá óvatosan a jégre a frissen főzött kávét. A tonikos kávé világos pörkölésű kávéval az igazi. A poharat díszítheted menta levéllel és lime karikával.

espresso tonik recept

 

A legegyszerűbb és legnépszerűbb jeges kávé

Ehhez az egyszerű jegeskávé recepthez nem kell más, mint egy 2,5 decis pohár, hideg tej, egy dupla espresso és jég. Először tegyük a pohárba a jeget, majd öntsük fel a tejjel és végezetül öntsük a tetejére a dupla espresso-t. 

Elkészítheted a jeges kávét különböző alternatív tejből, így mindig egy kicsit más élményt fog nyújtani. Például a rizstejből készült jeges kávé édesebb ízélményt nyújt. A kókusztejből készült változata is kellemes meglepetést tartogat, egy kis kókusz likőrrel egy igazi karibi koktél varázsolható belőle. Kísérletezz és találd meg a számodra legjobbat.

Jegeskávé buborékokkal

Egy 3 decis poharat töltsük meg félig jéggel, majd öntsünk bele másfél deci szódát. Főzzünk le egy adag espressot és öntsük rá óvatosan a jeges szódavíz tetejére. Ha van shakerünk, akkor érdemes néhány jégkockával hidegre keverni a kávét mielőtt a pohárba öntenénk, így szép habos lesz a jegeskávé.

Egyszerű jegeskávé vanília fagyival

Fagyi, jég, tej és kávé, más nem is kell. Egy nagyobb pohár aljára kerüljön egy-két gombóc vanília fagylalt, majd mehet rá a jég. Öntsük fel hideg tejjel és végezetül öntsük a tetejére a frissen főzött kávét.

A görög frappé 

A történet szerint egy instant kávé gyár igazgatója találta fel a napjainkban elsősorban Görögországhoz köthető italt.

A véletlennek köszönhetjük a görög tavernák egyik jellegzetességét, a frappét. Dimitris Vakondios – a Nestlé egyik görög munkatársa – egy Thesszalonikben rendezett kiállítás szünetében szeretett volna kávét inni. Viszont forró víz híján volt, ezért hideg vizzel probált szerencsét. A kávépor sokkal nehezebben oldódott a hideg folyadékban, ezért egy shakerben rázta össze. Ez a habos kávé alap adta a ma már világhíres frappé ötletét.

A frappé elkészítése rendkívül egyszerű. Készítsünk elő egy nagyobb poharat félig jéggel töltve. Egy shakerbe vagy bármilyen jól zárható eszközbe tegyünk két teáskanál instant kávéport, ízlés szerint cukrot és egy kis tejport valamint egy kicsit több tejet, mint amennyi ellepi a száraz összetevőket.

Rázzuk össze jó alaposan a hozzávalókat, majd öntsük a pohárba a habos kávé mixet, és töltsük fel hideg tejjel. Akik igazán édes ízélményre vágynak, tejszínhabbal feltehetik az i-re a pontot.

A nagy hőségben a folyadékbevitelről se feledkezzünk meg !

 

 

 

 

 

https://www.montiviz.hu/hu/hirek/szines-variaciok-jegeskavera

Szólj hozzá

KÁVÉ RECEPT Jeges kávé