2023. máj 08.

FRISS és EGÉSZSÉGES MÁJUSI zöldség és gyümölcs

írta: Mandala75
FRISS és EGÉSZSÉGES MÁJUSI zöldség és gyümölcs

 

EPER

Kitűnő C-, E-vitamin- és rostforrás. Egyetlen adag eper 51 mg C-vitamint tartalmaz. Természetes módon méregteleníti a szervezetet, segíti a salakanyagok, a felesleges só és zsír eltávolítását. Magas antioxidáns-tartalma által remek öregedésgátló.

SPÁRGA

Igazi tápanyagbomba, B-, C-, E-vitamint, kalciumot, káliumot, cinket, foszfort és vasat is jócskán rejt. Magas víztartalma miatt pedig stimulálja a veséket, remek vízhajtó. Ráadásul prebiotikumként tartják számon, változatlan formában jut el a vastagbélbe, és ott serkenti a jótékony baktériumok szaporodását.

Felhasználási tipp: gyöngyöző vízben főzd, 10-15 percig. Salátába, vagy köretként is felhasználhatod, hal mellé különösen ízletes.

SPENÓT

Szeretnéd visszanyerni az energiád? Egyél te is sok spenótot. A sötétzöld, leveles zöldség tele van rosttal, ásványi anyagokkal és antioxidánssal. A zöldségek közül a spenótban található a legtöbb vas. Várandós kismamák is bátran fogyaszthatják, 100 g spenót ugyanis 145 mcg folsavat tartalmaz.

Felhasználási tipp: a tápanyagok megőrzésének érdekében ne áztasd hosszan, mivel a vízben oldódó tápanyagok, mint például a C-vitamin, kioldódnak a levelekből. A túlfőzéssel is vigyázni kell, hiszen nemcsak tápanyagtartalmából, de ízéből és állagából is veszít. Eheted klasszikus főzelékként, de kipróbálhatod görögösen: főtt rizzsel, feta sajttal és mentával. Ha nyersen akarod fogyasztani, vásárolj bébispenótot, amely salátába, szendvicsekbe és smoothie-ba is kiváló.

REBARBARA

Jellegzetes savanykás ízét egyébként a benne rejlő alma-, citrom- és oxálsavnak köszönheti. Tápanyagtartalma bőséges, jócskán van benne A-, B1-, B2- és C-vitamin, niacin, kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén.

Felhasználási tipp: mivel levelei mérgezőek, ezeket semmiképp se fogyaszd! Legtöbben kompótot készítenek belőle, de süteményekbe és mártásokba is tökéletes. Savanykás íze miatt érdemes édesebb gyümölccsel, például eperrel párosítani.

RETEK

Érdemes a vörös- vagy más néven a hónapos retket minél gyakrabban fogyasztani. Magas rost- és alacsony kalóriatartalma miatt tökéletesen beilleszthető bármely diétás étrendbe. Tele van A-, B1-, B6-, C-vitaminnal, valamint kalciummal, magnéziummal, rézzel, mangánnal és vassal is. Remek gyulladáscsökkentő, véd a gombás és a bakteriális megbetegedésektől.

Felhasználási tipp: leginkább nyersen fogyasztandó, saláták alapanyagaként vagy teljes kiőrlésű szendvicsbe is kitűnő.

https://wellandfit.hu/dieta/2018-05/ez-az-5-legegeszsegesebb-majusi-zoldseg-es-gyumolcs/

IDÉNY ZÖLDSÉG TÁBLÁZAT:

https://tudatosvasarlo.hu/idenynoveny-adatbazis/

SZEZONÁLIS ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCS NAPTÁR

https://malnarium-vac.hu/minek-mikor-van-szezonja

 

egeszseges_majusi_zoldsegek_es_gyumolcsok.jpg

Szólj hozzá

Egészség Zöldség MÁJUS Gyümölcs VAS