2023. ápr 29.

Mely zöldség termesztése ajánlott kezdőknek? Retek : 4-8 hét

írta: Mandala75
Mely zöldség termesztése ajánlott kezdőknek? Retek : 4-8 hét

Mely zöldségek ajánlottak kezdőknek?

RETEK:
Egy igazi, kezdőknek ajánlott zöldség a retek. A retek nagyon gyorsan nő, nincsenek speciális talajigényei, és alig van szüksége tápanyagra. Már négy-nyolc hét elteltével betakaríthatja az első termést. Ha retket szeretne termeszteni, akkor nincs szükség szaporítási időszakra – a magokat márciustól egyszerűen ültessük el a földbe 1 cm mélyre. Kb. 5 cm távolságot kell hagyni közöttük. A retek jól viseli a napfényt és a félárnyékot is. Ügyeljen arra, hogy a retket rendszeresen öntözze, ugyanis szereti a nedves talajt. Erkélyen cserépben is nevelhető.

Cikk forrása:
https://www.obi.hu/magazin/kert/agyasok/zoldsegek-ultetese

 

SALÁTA - CUKKINI- BAB:
Szintén megfelel a kezdőknek a saláta, a cukkini és a bokorbab termesztése. Ha salátát szeretne termeszteni, vesse el márciustól nyár közepéig közvetlenül a kertbe, de a beltéri termesztés is lehetséges. A magokat enyhén takarja be földdel. Közben ügyeljen a 25 cm távolságra. Ahhoz, hogy a saláta jó fejlődjön, egy kis szélre is szükség van. Az első szüretre körülbelül tíz hét múlva kerülhet sor.

A cukkini akkor fejlődik jobban, ha márciustól a házban előnevelik, majd májusban a fagyosszentek után napos vagy félárnyékos helyre kiültetik a kertbe vagy az erkélyre meleg talajba. A cukkinit először körülbelül két és fél hónap után lehet leszedni – a kezdők is bőséges termésre számíthatnak. A cukkini virága ehető.

A bokorbabot májustól júliusig kell elvetni körülbelül 2–3 cm mélyre. Mindig három-hat babból álló kis csoportokat ültessen a földbe. Ezután hagyjon körülbelül 40 cm távolságot, majd készítse el a következő fészket az ágyásban. Sokféle bab létezik, ezek mind nagyon gyorsan nőnek és könnyen termeszthetők. Viszonylag igénytelenek, de szeretik a laza, meszes talajt, valamint a napos vagy félárnyékos helyeket. A bab a fagyokig folyamatosan betakarítható.

A mángold, a hagyma, a fokhagyma, a burgonya, a spenót, a borsó és a paradicsom is megfelelő zöldség kezdőknek.

Zöldségtermesztési tippek
Miután belenyomta a magot, borítsa be földdel, a föld mennyisége feleljen meg a mag méretének.

Kivételt képeznek a fényben csírázó növények, például a bazsalikom: Az ilyen növények csak akkor fejlődnek, ha a föld felszínén fekszenek és fényt kapnak.

Cikk forrása:
https://www.obi.hu/magazin/kert/agyasok/zoldsegek-ultetese

 

retek.jpg

retek_cserepbe.jpeg

Szólj hozzá

Zöldség Retek Friss Energiával tölt fel Zöldség Termesztés Kezdőknek