2023. ápr 20.

VÉRSÓSKA - Vörös erezetű, dekoratív ehető növény.

írta: Mandala75
VÉRSÓSKA - Vörös erezetű, dekoratív ehető növény.

 

VÉRSÓSKA - Vörös erezetű, dekoratív ehető növény.

ÉTREND: Magas a C-vitamin tartalma; vértisztító és étvágyfokozó hatású, és az emberi szervezet számára fontos ásványokból is sokat tartalmaz (foszfor, vas, kalcium). Magas gyümölcssavtartalma következtében kedvező étrendi hatású, továbbá frissítő és élénkítő. Van, ahol fűszernövényként tartják számon.

DÍSZNÖVÉNY-nek is tökéletes. Cserepes kiszerelésben is árulják.

VETÉS SZABADFÖLD-be: március első fele-május végéig
Betakarítás ideje szabadföldön: április második felétől június végéig
Fényre kel, tehát ne takarjuk földdel a vetést!

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A VÉRSÓSKA NÖVÉNYRŐL:
A Vérsóska évelő, lágyszárú növény. Mélyre nyúló, erős főgyökeret fejleszt, azonban a víz- és tápanyagfelvevő szerepét idővel elveszti, ezt a funkciót a később fejlődő járulékos gyökerek veszik át. Földbeli hajtása megnyúlt, orsó alakú, fásodó gyökértörzs. A föld feletti hajtása felálló, enyhén csíkolt, lágy szár. A levelei vastagok, lándzsa alakúak, szélük ép, enyhén a fonák irányába pödrődnek.

A VÉRSÓSKA KÖRNYEZETI IGÉNYE:
A Vérsóska hosszú nappalok hatására magszárat fejleszt, amit ha eltávolítunk, a levelei továbbra is zsengék, fogyaszthatók maradnak. Az optimális hőmérséklet számára 16 °C körül van, de a hideget is jól elviseli, mínusz 10-15 °C alatt fagy csak el. Csírázási optimuma 18-20 °C között van, de már 3-4 °C-on megindul a kelése. Fényen csírázó növény. Mint magas olajtartalmú apró magnak, a csírázása meglehetősen lassú, sokáig elhúzódik.

Jól tűri a félárnyékot, de nagy levélhozamra csak fényben gazdag helyen képes. Hosszú nappalok és a nagy meleg hatására hamar magszárba megy.

A Vérsóska talajban nem válogat, vízigénye nagy, szereti a párás környezetet. Szinte minden talajtípuson eredményesen megtermeszthető. Tápanyagok közül a nitrogénből igényel többet, ami közvetlen hatással van a termőképességére. Ezenkívül, mint minden levélzöldségfélének, az átlagosnál valamivel nagyobb a magnézium-és a vasigénye. tavaszi magvetések ideje március-április, rögtön azután, ahogy a talajra lehet menni, az őszié augusztus vége-szeptember eleje. A tavaszi vetés már nyár elején termést ad, az őszi vetésekből csak a következő év tavaszán számíthatunk értékesíthető termésre.

Cikk forrása: Biokiskert:
https://biokiskert.hu/bio/versoska-bio-vetomag/

Vetőmag- Gazdabolt:
https://www.gazdabolt.hu/T13637-Soska-Versoska-evelo-100-mag-Samen-Pfan.html

Kép forrása:
https://zoldpont98.hu/wp-content/uploads/2021/01/versoska-620x736.png

versoska.png

Szólj hozzá

Kálcium Sóska Vértisztító Folsav VAS Vérsóska Ehető növény Cserepes Növény Magról vetés Bio Kiskert