2024. máj 19.

SZEZÁMMAG- SZEZÁMOLAJ - EGÉSZSÉG

írta: Kolozsvári_
SZEZÁMMAG- SZEZÁMOLAJ - EGÉSZSÉG


A szezám parányi magvait összetételük rendkívül értékes táplálékká teszi. Telítetlen zsírsavakat nagy arányban tartalmaz, tömegének több mint felét olaj teszi ki. Jelentős mennyiségű A-, B1-, B2-, E-vitamin van benne. Kalciumban különösen gazdag, de más ásványi anyagoknak, így például káliumnak, foszfornak, magnéziumnak, vasnak is bőséges forrása. Lecitin-, szezamintartalma miatt a fogyasztása a magas koleszterinszintűeknek különösen előnyös, szív- és érvédő táplálék, mivel koleszterincsökkentő hatású illetve akadályozza az érfalakon a plakk-képződést.



A szezámmagból préselt szezámolaj B-, D- és E-vitamint, értékes aminosavakat, foszforsavat és lecitint tartalmaz. Nagy energiatartalma - 570 kilokalória van 100 grammjában - és vitaminjai, antioxidánsai miatt hatékony roboráló szer. Gazdagabb kalciumban, mint például a tehéntej, így fogyasztása segíthet elkerülni a csontritkulást.

Vegetáriánusoknak értékes fehérjéi miatt különösen érdemes az étrendjükbe illeszteni, de mindenkinek ajánlható, aki emésztési gondokat (például székrekedést, máj- és epebajokat), érrendszeri betegségeket szeretne elkerülni vagy enyhíteni, vagy pedig a szervezetének immunvédelmét erősítené. Újabb kutatások szerint a szezámolaj a bőr védelmében is bevethető: akadályozza, késlelteti a melanóma kialakulását, a bőr rosszindulatú daganatos sejtjeinek szaporodását.

szezammag_etel_recept_vitamin_asvanyi_anyag.jpg

Szólj hozzá

Egészség Vitamin Ásványi anyag Szezámmag Magnézium Kálcium Tápanyagok