2024. sze 21.

TALAJ = ÉLET

írta: Kolozsvári_
TALAJ = ÉLET

Talaj = ÉLET, Talajtani Intézet ( 57 perc, video)
https://www.youtube.com/watch?v=MaWVT-u1wps 

A Talaj Világnapja alkalmából 2022. december 5-én került bemutatásra a Talaj = Élet című film.

problema_gyokere_talaj_humusz.jpg

 

 

Video-hoz tartozó szövegi leírás:

A Talaj Világnapja alkalmából 2022. december 5-én került bemutatásra a Talaj = Élet című film.

Az intenzív gazdálkodás miatt a világ termőtalajainak jelentős hányada leromlott állapotban van vagy már véglegesen meg is semmisült. Ennek oka a talajok szervesanyag-tartalmának csökkenése, az ebből következő szerkezetromlás, tömörödés és az erózió, illetve a savanyodás, a szikesedés vagy éppen a túlzott műtrágya- és növényvédőszer használat.
Hazánk termőterületének kétharmadát valamilyen termékenységet csökkentő talajpusztulási folyamat veszélyezteti. Ahhoz, hogy ezen változtassunk szemléletváltásra és okszerű, tudásalapú, sőt talajközpontú fenntartható, klímatudatos mezőgazdaságra van szükség. Erről szól ez a film. A film produkciós vezetője dr. László Péter, írta és rendezte Hermann Gábor, operatőr Turbék Attila, drón operatőr Turbék Bálint, vágó Fejér Imola, hangmérnök Nagy Gergely.

A Talaj=Élet című dokumentumfilm, 2023. október 6-án a 39. Agrofilm nemzetközi filmfesztiválon díjat nyert Szlovákiában. Akit érdekel a mezőgazdaság, kíváncsi rá, hogy miért olyan fontos, hogy egészséges talajokon termeljünk élelmiszert, feltétlen nézze meg a filmet!

 

Szólj hozzá

VÍZ Vízgazdálkodás Víztudatos gyermek nevelés VÍZ TALAJ FÖLD LEVEGŐ Talajjavító Talajvédő