2023. sze 05.

SZEPTEMBER - JELES NAPOK - ÜNNEPEK

írta: Mandala75
SZEPTEMBER - JELES NAPOK - ÜNNEPEK

 

szept_2.jpgSZEPTEMBER

Régi magyar elnevezése: 

ŐSZELŐ – FÖLDANYA HAVA – SZENT MIHÁLY HAVA  – MÉRLEG HAVA


A régi római naptárban a hetedik hónap volt, elnevezése a latin septem (hét) számnévből ered, és ezt a nevét akkor is megtartotta, amikor már a kilencedik hónappá lépett elő.
Szeptember mind a földműves lét, mind a csillagászat és a naptár szempontjából jeles hónap! 

Szeptember 1. Egyed napja:1-jén kezdték meg a búza, másutt a rozs vetését. A néphit szerint, ha e napon vetik el a búzát bő termésre számíthatnak.Időjárás-jósló nap is e nap, ha esik, akkor esős lesz az ősz, ha nem esik, akkor száraz őszre számítottak.
Szeptember 1. A tanév első napja
Szeptember 1. Első Magyar Egyetem alapításaI. Lajos király alapított Pécsen 1367-ben. 
Szeptember 1. Budapesten megalapították az Iparművészeti Múzeumot (1872-ben)

Szeptember 8: Az olvasás világnapja Szeptember 8-án tartják világszerte az olvasás világnapját. Az UNESCO azzal a céllal indította útjára a kezdeményezést, hogy felhívja az írás-olvasás fontosságára a figyelmet.
Szeptember 8:  Kisasszony, Kisboldogasszony, Szűz Mária születésének emléknapja .Archaikus régi magyar imádság:  "Ég szülte Földet, Föld szülte fát, Fa szülte ágát, Ága szülte bimbaját, Bimbaja szülte virágját, Virágja szülte Szent Annát, Szent Anna szülte Máriát, Mária szülte Krisztus Urunkat,  a világ megváltóját. "

Szeptember 16: Takarítási és Hulladékgyűjtési Világnap. Az alapötlet egy ausztrál vitorlásversenyzőtől származik, aki felháborodva a tengeren úszó rengeteg szemét látványán, megszervezte Sidney kikötőjének kitakarítását.Ha mindenki a saját környezetét rendben tartaná és kitakarítaná, végül az egész világ tiszta lenne.„Gondolkodj világméretekben és cselekedj otthon.”


Szeptember 20: UNICEF Gyermekek Világnapja.  Magyarország 1991-ben csatlakozott a Gyermekek jogairól szóló 1989. évi ENSZ Egyezményhez. Ezen a napon különleges figyelem illeti meg a gyerekeket. Gyermekprogramokkal, gyertyagyújtással fejezzük ki a figyelmünket a jövő nemzedéke iránt.


Szeptember 16-22: EURÓPAI MOBILITÁSI HÉT (szept 16-22) és Európai Autómentes Nap (szept 22).                Az Európai Mobilitási Hét rendezvénysorozathoz minden évben Magyarország is csatlakozik. Célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése.
A szervezők ezen a napon arra kérik az embereket, hogy autójuk helyett lehetőleg inkább a tömegközlekedési eszközöket vagy biciklijüket használják, esetleg gyalog közlekedjenek.
„Biztonságos utcákat a gyermekeknek.”
Figyelemfelhívás a helyes közlekedés szabályaira, veszélyhelyzetekre.
3D ZEBRA: 3d_zebra.jpg

Szeptember 23. Őszi napéjegyenlőség (2023.09.23,6:50)Ez az a pont, amikor a nappal és az éjszaka egyforma hosszú.  Az Északi féltekén ekkor kezdődik az ŐSZ, a déli féltekén e napon kezdődik a csillagászati TAVASZ. 
ŐSZI NAP-ÉJ EGYENLŐSÉG: Életünk stabilitását a megbízhatóan ismétlődő természetes ciklusok adják. Bár a ma élő ember eléggé elidegenedett a természettől, mégis a kozmikus mozgásokból fakadó természeti hatások (évszakok) alapjaiban befolyásolják az életünket. Ilyen a nappalok és éjszakák, az évszakok váltakozása, és az év körének folytonos ismétlődése. Az ŐSZI NAP-ÉJ EGYENLŐSÉG: 12 órás nappal és 12 órás éjszaka váltja egymást. Ez szimbólikusan lehetőséget ad, hogy kiegyensúlyozzuk az életünket. Egyensúlyba hozzuk a teendőinket, vágyainkat. Az ŐSZI NAP-ÉJ EGYENLŐSÉG egyben a MÉRLEG havának kezdete is. Az ősz, azaz a Mérleg pontja is, a harmóniát kereső, kiegyensúlyozó pont. 

Szeptember 24. A szív világnapja

Szeptember 26:    A tiszta hegyek napja. 

Szeptember 27: Turisztikai Világnap

Szeptember 29. Szent Mihály napja Az időjárásban erre az időszakra esik a vénasszonyok nyara. Közmondás„Ki mint vet, úgy arat.”„Ha Szent Mihály napján még itt van a fecske, karácsonyig vígan legelhet a kecske.”


Szeptember 29: Nemzetközi Kávé nap


Szeptember 29: Pákozdi csata Emléknap. Az 1848. szeptember 29-én, a Székesfehérvár központtal zajló hadműveletek részeként a Velencei-tótól északra, a Velencei-hegységben található Pákozd–Sukoró–Pátka háromszögben vívott csatában Móga János altábornagy seregei vereséget mértek a Jellasics József horvát bán által vezetett seregre.

Szeptember 30. Benedek Elek születésnapja - Népmese Napja

 

Forrás linkek:https://hgyvk.hu/index.php/jeles-napok/962-jeles-napok-szeptember#sz-15
https://jelesnapok.oszk.hu/prod/honap/09
https://szerkeszto.gportal.hu/gindex.php?pg=34244356
https://www.unnepekoldala.hu/szeptember
http://bicskevarosiovoda.hu/szivarvany/csoportok/31-hasznos/221-jeles-napok-szeptember
https://turul.info/napok/szeptember
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeptember
https://kincskeresomuhely.hu/cikk?id=47
https://idosbarat.ujbuda.hu/idosbarat-ujbuda/jeles-napok-szeptember
http://www.avastetoi.hu/konyvtar/SZEPTEMBER2020.pdf
https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/MagyarNeprajz-magyar-neprajz-2/vii-nepszokas-nephit-nepi-vallasossag-A33C/szokasok-A355/jeles-napok-unnepi-szokasok-A596/szeptember-A867/szeptember-21-mate-napja-A86F/
https://somogy.hu/publikaciok/kiraly-lajos-szeptemberi-jeles-napok.html
https://postaovi.hu/szeptemberi-jeles-napok/
https://www.mindenamiasztrologia.hu/oszi-nap-ej-egyenloseg/

 

 

Szólj hozzá

Ősz Szeptember Ünnepnapok Jelesnapok