2023. aug 17.

Mikor igyunk fehérje-por-turmixot?

írta: Mandala75
Mikor igyunk fehérje-por-turmixot?

Aktív-sportos életmód esetén

feherjepor_1.jpgEdzés előtt:

A testednek „üzemanyagra” van szüksége, ami energiát biztosít az edzés során. Ha táplálék útján nem kapja meg, akkor akár az értékes izomszövet lebontására is képes, hogy glükózzá, azaz „üzemanyaggá” alakíthassa át. Ellenben ha elegendő aminosav van a vérben, az segít megelőzni az izomfehérjék lebomlását. Ideális esetben edzés előtt 1-2 órával javasolt egy teljes értékű, szilárd étkezés, - mi azt javasoljuk, hogy ha erre semmiképp nincs időd, akkor pótold fehérjeturmixszal, de ne ez legyen az általános.

Edzés után:

Kutatások kimutatták, hogy legalább 20 gramm fehérje edzés után történő elfogyasztása maximalizálja a fehérjeszintézist (a fehérjék izomba történő beépítését) az edzés utáni regeneráció első óráiban. A turmix gyorsan szívódik fel és gyorsan hasznosul, ezért kiválóan megfelel erre a célra, támogatva a sérült izomrostok gyógyulását, az izomzat fejlődését, illetve az izomláz csökkentését.

Lefekvés előtt:

A szervezet, az izomszövetek regenerálódása nem csak 1-2 óráig tart, közvetlenül az edzés után, hanem éjszakára is kinyúlik, amikor alszol. Alvás közben tested teljes mértékben kihasználja az immunrendszered működését, helyrehoz és felépít minden egyes izomcsoportot, amit megerőltettél. A fehérjeszintézis akár 20 százalékkal fokozódhat, ha lefekvés előtt fehérjét fogyasztunk.

 

FEHÉRJÉT TEJJEL VAGY VÍZZEL KELL HIGÍTANI?

 

Először is fontos, hogy tudjuk milyen céllal fogyasztjuk a fehérjét.

 

Ha izmot szeretnél építeni és nem számítanak a kalóriák, akkor ihatod tejjel (növényi / állati eredetű) is a fehérjeturmixod, mely plusz fehérjeforrást és szénhidrátot is biztosít, ami egy kemény edzés után jobban is tud hasznosulni a szervezetedben. A tejjel készített fehérjeturmix krémesebb állagú és hosszabb telítettségérzetet biztosít, mint a vízzel készített.

 

Amennyiben a súlyfelesleged ledolgozása a cél vagy egyéb magasabb tápértékű forrásból biztosítanád a fehérjebeviteled, vízzel érdemesebb elkészíteni a shake-d, mindamellett, hogy 0 a kalóriatartalma szinte bárhol elérhető. Továbbá fontos alkotóeleme a testünknek, hiszen testünk 70%-a víz. Egy izzasztó edzés után nagyon fontos a folyadékpótlás, amit megtehetünk egy vízzel készített protein shake-kel is. Nem mellesleg az emésztése is könnyebb a tejjel szemben.

 

FEHÉRJÉK EMÉSZTÉSE

Ha problémás (puffadás) jelentkezik a fehérje ital fogyasztásakor, érdemes emésztőenzimeket tartalmazó (papain, bromelain) készítményt vásárolni.

Vannak olyan gyártók, akik már emésztést segítő enzimekkel dúsítják a fehérjéiket, az esetleges emésztési problémák elkerülése végett, mint például a ProteinTime fehérje, amiben papain és bromelain emésztést segítő enzimek is megtalálhatók. A papain másnéven Papaya enzim, egy nagyon különleges enzim, mely a nyers papaya-ban lelhető fel, fehérjebontó és emésztést segítő hatással bír, emellett gyulladáscsökkentő hatása is ismert. A bromelain, az ananász szárában vagy a magjaiban található enzim. 

feherjeszerkezet.jpg

Cikk forrás: 

https://netamin.hu/cikkek/edzes-elott-vagy-utan-mikor-igyunk-feherje-turmixot

https://www.marathontime.hu/feherje-kerdes-valasz-mikor-mennyit-miert

https://gymbeam.hu/blog/mikor-es-mennyi-feherjet-fogyasszunk-el-a-maximalis-eredmenyek-elerese-erdekeben/

Szólj hozzá