2023. máj 16.

BODZA szörp házilag

írta: Mandala75
BODZA szörp házilag

ÍGY KÉSZÍTHETSZ BODZA SZÖRPÖT OTTHON:

bodzaszorp_otthon.jpgItt a bodzaszezon, amit érdemes kihasználni, hogy virágjából finom szörpöt készítsünk. A bodzaszörp ásványvízzel hígítva, citromkarikákkal kiváló hűsítő, de teába és sütibe is teheted.

Mielőtt nekikezdenél, tudd, hogy többféle bodza van. A fekete bodza, aminek bokra akár 2-7 méterre is megnő, virága sárgásfehér – ez kell neked! Van a földi bodza, amiben viszont nagy mennyiségben van ciánvegyület. Úgy tudod megkülönböztetni őket, hogy a „rossz” növény kisebb és lágyszárú, ágai nem lefelé, hanem felfelé állnak, és a virágában a porzók sötétibolya színűek.

Miért jó a bodza?

A fekete bodza virága tartalmaz flavonoidokat (2-3%-ban) és antocianint, amelyek a szabad gyökök megkötésére alkalmasak, illetve egy klorogénsav nevű antioxidánst, ami a glükóz lassú lebontásában segít, nem emeli gyorsan a vércukorszintet és vérnyomáscsökkentő hatású. Tartalmaz még A-, B- és C-vitamint is. Régebben a szegények patikájának alapanyaga volt, használták székrekedés ellen, szemgyulladásra.

A szörp készítése

A virágokat (15-20 virágernyő/1 liter víz) a lehető legkevesebb zöld résszel szüreteld le úgy, hogy az ernyő alatti elágazás tövénél levágod. Ne tépd, mert azzal kárt teszel a növényben, és leszakításkor sok értékes virágpor hullik ki. Egy nagyobb lábasban forralj vizet, majd amikor már gyöngyözik, vedd le a tűzről, és szórd bele a virágokat. Ha az összes virágot beletetted a forró vízbe, és alaposan lenyomkodtad őket, fedd le fedővel, és hagyd legalább tizenkét órát ázni.

Tipp: a virágok a hő hatására csúnyán elszíneződhetnek, de a forralás után 2-3 teáskanálnyi citromsav hozzáadásával ez elkerülhető.

A folyadéknak gyönyörű színe van, és látható, ahogy kavarog benne a sok-sok virágpor.

Ezt a jó erős illatú bodzalét tedd egy lábasba, adj hozzá cukrot (1 kg/1 liter bodzalé), citromlevet (kb. 15 dkg citrom leve/1 liter bodzalé vagy 2,5 teáskanál citromsav/1 liter bodzalé), majd forrald ismét gyöngyözésig. Ekkor a tüzet vedd alatta takarékra, de ne zárd el, hogy folyamatosan forrón tartsa a palackozás végéig. Ezt követően töltsd üvegekbe. Kb. 1,2-1,5 liter szörpöt tudsz készíteni a fenti mennyiségből attól függően, hogy milyen édesítőszert használsz, illetve mennyi folyadékot vesztesz a szűrésnél.

A forró üvegeket takarókkal, ágyneműkkel bugyoláld be, hogy sokáig megtartsák a hőmérsékletüket (száraz dunsztolás). Mire kihűlnek, a kupakok jól rázáródnak az odabent kialakult vákuum miatt. A vákuum – a citromsav mellett – szintén segít a tartósításban. Az így eltett szörpök bontatlanul évekig elállnak. Felbontás után azonban hűtőben kell tárolnod őket!

Cikk és képek forrása: Turista Magazin:
https://www.turistamagazin.hu/hir/igy-keszithetsz-bodzaszorpot-otthon

bodza_1.jpg

 

bodza_2.jpg

 

bodza_4.jpg

 

bodza_3.jpg

 

 

 

 

Szólj hozzá

BODZA Szörp házilag