Szezonális zöldségek és gyümölcsök
MIÉRT JÓ ha SZEZONÁLIS ZÖLDSÉGET és GYÜMÖLCSÖT fogyasztunk?
- Ilyenkor a természet biztosítja az adott zöldségek, gyümölcsök érlelését. Csak a nap sugarainak hatására működik hibátlanul a fotoszintézis, ami a növényben lévő igen fontos szerves anyagok létrehozásáért felelős, mint pl. a klorofil, vagy a karotinok. Szezonon kívül csak mesterségesen, etiléngázzal érlelt társaikat vehetjük meg.
- A termelőknek kevesebb vegyszerre van szükségük a hozam eléréséhez, így a magasabb vitamintartalom mellett kevesebb káros anyagot is tartalmaznak. Biogazdálkozás is igazán csak szezonon belül lehetséges.
- A termékek valószínűleg egy helyi termelőtől érkeznek hozzád és nem a világ másik részéről. A frissesség mellett így fogyasztásod kisebb terhet ró a környezetre és pénzeddel a lokális közösséget támogatod.
- Minden zöldség és gyümölcs szezonban a legolcsóbb, sőt akár többszörös árkülönbségek is előfordulnak.
Érdemes tehát szezonálisan vásárolni és lehetőleg piacon.
Szezonális naptár
Itt láthatod, hogy mely hónapokban milyen szezonok vannak:
Január:
Cikória, csicsóka, kökény, naspolya,
Február:
Naspolya, Kökény, csicsóka,
Március:
–
Április:
Bordás kel (pak choi), Endívia, Fejes saláta, Hónapos retek, Karalábé, Kínai kel, Madársaláta, Petrezselyemzöld, Radiccio (vörös cikória), Rukkola, Spenót, Zöldborsó
Május:
Burgonya, Brokkoli, Cékla, Cseresznye, Egres, Édeskáposzta, Fejes saláta, Fekete retek, Fekete ribizli, Fokhagyma, Földieper, Hónapos retek, Jégsaláta, Kapor, Karalábé, Karfiol, Kelkáposzta, Kínai kel, Lilahagyma, Madársaláta, Málna, Mángold, Meggy, Pak choi (Bordáskel), Petrezselyem-zöld, Radiccio, Rebarbara, Ribizli, Rukkola, Sárgarépa, Snidling (metélőhagyma), Spárga, Spenót, Újhagyma, Vöröshagyma, Zöldborsó
Június:
Alma, Bazsalikom, Burgonya, Brokkoli, Cékla, Cseresznye, Csicsóka, Endívia, Egres, Édeskáposzta, Fejes saláta, Fekete retek, Fokhagyma, Földieper, Hónapos retek, Jégsaláta, Kapor, Karalábé, Karfiol, Kelkáposzta, Kínai kel, Lilahagyma, Lila káposzta, Madársaláta, Málna, Mángold, Meggy, Menta, Pak choi (Bordáskel), Paradicsom, Petrezselyem-zöld, Radiccio, Rebarbara, Ribizli, Rukkola, Sárgarépa, Snidling (metélőhagyma), Sóska, Spenót, Uborka, Újhagyma, Vöröshagyma, Zöldbab, Zöldborsó
Július:
Alma, Áfonya, Bazsalikom, Burgonya, Cékla, Cukkíni, Csicsóka, Endívia, Édeskáposzta, Eperfa, Fejes saláta, Fekete retek, Fodros kel, Fokhagyma, Füge, Görögdinnye, Jégsaláta, Kapor, Karalábé, Karfiol, Kelkáposzta, Körte, Kukorica, Lilahagyma, Lila káposzta, Mángold, Menta, Nektarin, Őszibarack, Padlizsán, Paradicsom, Patiszon, Petrezselyem-zöld, Petrezselyem-gyökér, Radiccio, Sárgabarack, Sárgadinnye, Sárgarépa, Snidling (metélőhagyma), Sóska, Szilva, Tök, Uborka, Újhagyma, Vöröshagyma, Zellergumó, Zellerszár, Zöldbab, Zöldpaprika
Augusztus:
Alma, Áfonya, Bazsalikom, Burgonya, Cékla, Cukkíni, Csicsóka, Édeskáposzta,Endívia, Fejes saláta, Fekete retek, Fodros kel, Fokhagyma, Füge, Görögdinnye, Jégsaláta, Kapor, Karalábé, Karfiol, Kelkáposzta, Körte, Kukorica, Lilahagyma, Lila káposzta, Mángold, Menta, Nektarin, Őszibarack, Padlizsán, Paradicsom, Patiszon, Petrezselyem-zöld, Petrezselyem-gyökér, Póréhagyma, Radiccio, Sárgabarack, Sárgadinnye, Sárgarépa, Snidling (metélőhagyma), Sóska, Sütőtök, Szeder, Szilva, Szőlő, Tök, Uborka, Újhagyma, Vöröshagyma, Zellergumó, Zellerszár, Zöldbab, Zöldpaprika
Szeptember:
Alma, Áfonya, Bazsalikom, Birsalma, Berkenye, Burgonya, Brokkoli, Cékla, Cukkíni, Csicsóka, Endívia, Édeskáposzta, Fejes saláta, Fekete retek, Fodros kel, Fokhagyma, Füge, Gesztenye, Gránátalma, Jégsaláta, Kapor, Karalábé, Karfiol, Kelbimbó, Kelkáposzta, Kínai kel, Körte, Kukorica, Lilahagyma, Lila káposzta, Madársaláta, Mángold, Menta, Őszibarack, Padlizsán, Pak-choi, Paradicsom, Patiszon, Petrezselyem-zöld, Petrezselyem-gyökér, Póréhagyma, Radiccio, Rukkola, Sárgarépa, Snidling (metélőhagyma), Sóska, Spenót, Sütőtök, Szeder, Szilva, Szőlő, Tök, Uborka, Újhagyma, Vöröshagyma, Zellergumó, Zellerszár, Zöldbab, Zöldpaprika
Október:
Alma, Bazsalikom, Birsalma, Berkenye, Burgonya, Brokkoli, Cékla, Cikória, Cukkíni, Csicsóka, Endívia, Édesburgonya, Édeskáposzta, Fejes saláta, Fekete retek, Fodros kel, Füge, Gesztenye, Gránátalma, Hónapos retek, Jégsaláta, Kapor, Karalábé, Karfiol, Kelbimbó, Kelkáposzta, Kínai kel, Körte, Kukorica, Lilahagyma, Lila káposzta, Madársaláta, Mángold, Menta, Őszibarack, Pak-choi, Paradicsom, Patiszon, Petrezselyem-zöld, Petrezselyem-gyökér, Póréhagyma, Radiccio, Rukkola, Sárgarépa, Snidling (metélőhagyma), Sóska, Spenót, Sütőtök, Szőlő, Tök, Újhagyma, Vöröshagyma, Zellergumó, Zellerszár, Zöldbab, Zöldborsó, Zöldpaprika
November:
Birsalma, Berkenye, Brokkoli, Cikória, Csicsóka, Endívia, Édesburgonya, Édeskáposzta, Fejes saláta, Fodros kel, Kelbimbó, Kelkáposzta, Kínai kel, Lilakáposzta, Madársaláta, Mángold, Pak-choi, Petrezselyem-zöld, Radiccio, Rukkola, Snidling, Sóska, Spenót, Zellergumó
December:
Cikória, csicsóka, Endívia, Fejes saláta, Kökény, Madársaláta
Nem árt megjegyezni, hogy a növények tárolási ideje ettől eltérhet és itt igen nagyok a különbségek. Míg a gyümölcsök nagy részének, vagy a lédúsabb zöldségeknek a betakarítás után már csak napjaik vannak hátra, addig pl. a burgonya, az alma, vagy a vöröshagyma akár 4 hónapig is biztonsággal tárolható.
https://cleaneating.hu/zoldsegek-gyumolcsok-szezonja/