2023. máj 08.

Szezonális zöldségek és gyümölcsök

írta: Mandala75
Szezonális zöldségek és gyümölcsök

MIÉRT JÓ ha SZEZONÁLIS ZÖLDSÉGET és GYÜMÖLCSÖT fogyasztunk?

  • Ilyenkor a természet biztosítja az adott zöldségek, gyümölcsök érlelését. Csak a nap sugarainak hatására működik hibátlanul a fotoszintézis, ami a növényben lévő igen fontos szerves anyagok létrehozásáért felelős, mint pl. a klorofil, vagy a karotinok. Szezonon kívül csak mesterségesen, etiléngázzal érlelt társaikat vehetjük meg.
  • A termelőknek kevesebb vegyszerre van szükségük a hozam eléréséhez, így a magasabb vitamintartalom mellett kevesebb káros anyagot is tartalmaznak. Biogazdálkozás is igazán csak szezonon belül lehetséges.
  • A termékek valószínűleg egy helyi termelőtől érkeznek hozzád és nem a világ másik részéről. A frissesség mellett így fogyasztásod kisebb terhet ró a környezetre és pénzeddel a lokális közösséget támogatod.
  • Minden zöldség és gyümölcs szezonban a legolcsóbb, sőt akár többszörös árkülönbségek is előfordulnak.

Érdemes tehát szezonálisan vásárolni és lehetőleg piacon.

Szezonális naptár

Itt láthatod, hogy mely hónapokban milyen szezonok vannak:

Január:

Cikória, csicsóka, kökény, naspolya,

Február:

Naspolya, Kökény, csicsóka,

Március:

Április:

Bordás kel (pak choi), Endívia, Fejes saláta, Hónapos retek, Karalábé, Kínai kel, Madársaláta,  Petrezselyemzöld, Radiccio (vörös cikória), Rukkola, Spenót, Zöldborsó

Május:

Burgonya, Brokkoli, Cékla, Cseresznye, Egres, Édeskáposzta, Fejes saláta, Fekete retek, Fekete ribizli, Fokhagyma, Földieper, Hónapos retek, Jégsaláta, Kapor, Karalábé, Karfiol, Kelkáposzta, Kínai kel, Lilahagyma, Madársaláta, Málna, Mángold, Meggy, Pak choi (Bordáskel), Petrezselyem-zöld, Radiccio, Rebarbara, Ribizli, Rukkola, Sárgarépa, Snidling (metélőhagyma), Spárga, Spenót, Újhagyma, Vöröshagyma, Zöldborsó

Június:

Alma, Bazsalikom, Burgonya, Brokkoli, Cékla, Cseresznye, Csicsóka, Endívia, Egres, Édeskáposzta, Fejes saláta, Fekete retek, Fokhagyma, Földieper, Hónapos retek, Jégsaláta, Kapor, Karalábé, Karfiol, Kelkáposzta, Kínai kel, Lilahagyma, Lila káposzta, Madársaláta, Málna, Mángold, Meggy, Menta, Pak choi (Bordáskel), Paradicsom, Petrezselyem-zöld, Radiccio, Rebarbara, Ribizli, Rukkola, Sárgarépa, Snidling (metélőhagyma), Sóska, Spenót, Uborka, Újhagyma, Vöröshagyma, Zöldbab, Zöldborsó

Július:

Alma, Áfonya, Bazsalikom, Burgonya, Cékla, Cukkíni, Csicsóka, Endívia, Édeskáposzta, Eperfa, Fejes saláta, Fekete retek, Fodros kel, Fokhagyma, Füge, Görögdinnye, Jégsaláta, Kapor, Karalábé, Karfiol, Kelkáposzta, Körte, Kukorica, Lilahagyma, Lila káposzta, Mángold, Menta, Nektarin, Őszibarack, Padlizsán, Paradicsom, Patiszon, Petrezselyem-zöld, Petrezselyem-gyökér, Radiccio, Sárgabarack, Sárgadinnye, Sárgarépa, Snidling (metélőhagyma), Sóska, Szilva, Tök, Uborka, Újhagyma, Vöröshagyma, Zellergumó, Zellerszár, Zöldbab, Zöldpaprika

Augusztus:

Alma, Áfonya, Bazsalikom, Burgonya, Cékla, Cukkíni, Csicsóka, Édeskáposzta,Endívia, Fejes saláta, Fekete retek, Fodros kel, Fokhagyma, Füge, Görögdinnye, Jégsaláta, Kapor, Karalábé, Karfiol, Kelkáposzta, Körte, Kukorica, Lilahagyma, Lila káposzta, Mángold, Menta, Nektarin, Őszibarack, Padlizsán, Paradicsom, Patiszon, Petrezselyem-zöld, Petrezselyem-gyökér, Póréhagyma, Radiccio, Sárgabarack, Sárgadinnye, Sárgarépa, Snidling (metélőhagyma), Sóska, Sütőtök, Szeder, Szilva, Szőlő, Tök, Uborka, Újhagyma, Vöröshagyma, Zellergumó, Zellerszár, Zöldbab, Zöldpaprika

Szeptember:

Alma, Áfonya, Bazsalikom, Birsalma, Berkenye, Burgonya, Brokkoli, Cékla, Cukkíni, Csicsóka, Endívia, Édeskáposzta, Fejes saláta, Fekete retek, Fodros kel, Fokhagyma, Füge, Gesztenye, Gránátalma, Jégsaláta, Kapor, Karalábé, Karfiol, Kelbimbó, Kelkáposzta, Kínai kel, Körte, Kukorica, Lilahagyma, Lila káposzta, Madársaláta, Mángold, Menta, Őszibarack, Padlizsán, Pak-choi, Paradicsom, Patiszon, Petrezselyem-zöld, Petrezselyem-gyökér, Póréhagyma, Radiccio, Rukkola, Sárgarépa, Snidling (metélőhagyma), Sóska, Spenót, Sütőtök, Szeder, Szilva, Szőlő, Tök, Uborka, Újhagyma, Vöröshagyma, Zellergumó, Zellerszár, Zöldbab, Zöldpaprika

Október:

Alma, Bazsalikom, Birsalma, Berkenye, Burgonya, Brokkoli, Cékla, Cikória, Cukkíni, Csicsóka, Endívia, Édesburgonya, Édeskáposzta, Fejes saláta, Fekete retek, Fodros kel, Füge, Gesztenye,  Gránátalma, Hónapos retek, Jégsaláta, Kapor, Karalábé, Karfiol, Kelbimbó, Kelkáposzta, Kínai kel, Körte, Kukorica, Lilahagyma, Lila káposzta, Madársaláta, Mángold, Menta, Őszibarack, Pak-choi, Paradicsom, Patiszon, Petrezselyem-zöld, Petrezselyem-gyökér, Póréhagyma, Radiccio, Rukkola, Sárgarépa, Snidling (metélőhagyma), Sóska, Spenót, Sütőtök, Szőlő, Tök, Újhagyma, Vöröshagyma, Zellergumó, Zellerszár, Zöldbab, Zöldborsó, Zöldpaprika

November:

Birsalma, Berkenye, Brokkoli, Cikória, Csicsóka, Endívia, Édesburgonya, Édeskáposzta, Fejes saláta, Fodros kel, Kelbimbó, Kelkáposzta, Kínai kel, Lilakáposzta, Madársaláta, Mángold, Pak-choi, Petrezselyem-zöld, Radiccio, Rukkola, Snidling, Sóska, Spenót, Zellergumó

December:

Cikória, csicsóka, Endívia, Fejes saláta, Kökény, Madársaláta

Nem árt megjegyezni, hogy a növények tárolási ideje ettől eltérhet és itt igen nagyok a különbségek. Míg a gyümölcsök nagy részének, vagy a lédúsabb zöldségeknek a betakarítás után már csak napjaik vannak hátra, addig  pl. a burgonya, az alma, vagy a vöröshagyma akár 4 hónapig is biztonsággal tárolható.

https://cleaneating.hu/zoldsegek-gyumolcsok-szezonja/

 

zoldseg_es_gyumolcs.jpg

Szólj hozzá

Naptár Zöldség Gyümölcs Szezonális Naptár