2022. sze 16.

Tökmagolaj - Szívre, Izületi bajokra, Haj és arcbőr regenerálásra

írta: Mandala75
Tökmagolaj - Szívre, Izületi bajokra, Haj és arcbőr regenerálásra

tokmagolaj_2.jpeg

Az egyik legkedveltebb, egyben legegészségesebb nassolni való a tökmag: vitaminokban, ásványi anyagokban és tápanyagokban gazdag, de olaj formájában is jó hasznát vehetjük!

Tökmagolaj előnyei

A tökmagolaj rendkívül gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, főleg az omega-6 zsírsavak  közé tartozó linolsavban, amit a szervezet nem képes előállítani. Ennek köszönhető, hogy a tökmagolaj segít megszüntetni és megelőzni az ízületi gyulladásokat, fekélyeket, a bőrgyulladásokat, az érelmeszesedést, valamint a magas vérnyomást. Rákellenes hatásához is hozzájárulnak az omega-6 zsírsavak, különösen az emlőrák, a vastagbélrák és a prosztatarák esetében lehet a tökmagolaj hatékony szövetségesünk. Külsőleg használva a tökmagolaj táplálja a bőrt és a hajat, gyorsítja a pattanások és a bőrgyulladások gyógyulását, enyhíti a pikkelysömör tüneteit. 

Méregtelenítésre és paraziták ellen

A tökmag nagy mennyiségben tartalmaz élelmi rostokat, amelyek a jó minőségű tökmagolajból sem hiányoznak. A rostok megtisztítják a vastagbelet a káros lerakódásoktól, helyreállítják a bélmozgásokat, javítják az anyagcserét, mindez hozzájárul a tökmagolaj méregtelenítő hatásához. Fogyasztásával a parazitákat is kiűzhetjük a szervezetünkből, a szalagféreg ellen különösen hatásos.

Védi a szívet

Több irányból, és éppen ezért, rendkívül hatékonyan támogatja a szív egészségét a tökmagolaj. Rostjai, valamint a benne található jelentősebb mennyiségű magnézium, kálium, mangán és a koleszterinszint csökkentő fitoszterolok, egyaránt rendelkeznek szív- és érvédő tulajdonságokkal. Itt érdemes megemlíteni a tökmagolaj ugyancsak figyelemreméltó antioxidáns összetevőit (B-vitaminok, E-vitamin, C-vitamin, szelén, karotinoidok), amelyek semlegesítik a gyulladásokat, érrendszeri elváltozásokat, rákot okozó, és a DNS-t károsító szabad gyököket.

Jókedvre derít

Amikor a szervezetünkben lecsökken a triptofán elnevezésű aminosav mennyisége, ez a hangulatunkon és a stressz tűrő képességünkön is azonnal meglátszik. Kedvetlenné válunk, alvászavarok jelentkeznek, könnyebben utolér a depresszió. Szerencsére, a tökmagolaj kiváló forrása a triptofánnak, ezért, ha rendszeresen fogyasztjuk, biztosan vidámabbak és kiegyensúlyozottabbak leszünk.

Magában is ízletes

A tökmagolaj nemcsak egészséges, hanem ízletes is, így nyugodtan fogyaszthatjuk magában. Felnőtteknek napi egy, gyerekeknek fél evőkanálnyi bőven elegendő. Még többet tehetünk az egészségünkért, ha zöldségsalátánkat tökmagolajjal öntözzük meg, de levesekbe, húsok mellé ugyanúgy ajánlott.

További előnyei:

  1. csökkentik a belső gyulladást
  2. oldják az erek falára rakódott plakkokat
  3. javítják a májfunkciókat
  4. ösztönzik a szellemi jól-létet  
  5. oldják a szorongásokat és az álmatlanságot
  6. segítenek felfázásoknál:  

    Megnyugtatja a túlműködő hólyagot.

    Általánosságban a tökmagolaj pozitív hatással van a húgyúti traktusra. Idetartoznak a vesék, a húgyhólyag, a húgycső, és a húgycsőnyílás.

  7. jó hatással vannak a prosztata egészségére 
  8. férfiaknál hajhullás ellen
  9. Szív egészségére
  10. A tökmagolajnak szépészeti előnyei is vannak!

    Azok az alkotóelemek a tökmagolajban, melyek egészséges, tápláló finomsággá teszik, szintén nagyszerű kozmetikai, öregedésgátló (anti-ageing) összetevővé is avatják ezt az olajat. Így a tökmagolaj mindenképp helyet érdemel a kamrában, ha egészséges bőrt, sőt még akkor is, ha erős, fényes hajat szeretnél. 

Viszlát, hajtöredezés!

Az összes vitamin és zsírsav, mely a tökmagolajat alkotja, nagyszerű a bőrnek, de nagyszerű a hajadnak is. A tökmag gazdag K-vitaminban, ez egy létfontosságú tápanyag az erős és fényes hajhoz. A cink szintén segíti a fejbőr egészségét.

 

Tele van triptofánnal, telítetlen zsírsavakkal, kiemelkedő a cinktartalma, és nagy mennyiségű antioxidáns anyagokat, például sokféle karotinoidot tartalmaz, mint a luteint és béta-karotin. Utóbbit a legnagyobb mennyiségben a tökmagolaj tartalmazza az összes magolaj közül! Az összetevők között megtaláljuk a fitoszterolokat (pl. a delta-7-sterol)– mely összetevők hosszú listányi jótékony hatással vannak mind férfiakra, mind nőkre. - de E-vitaminból is kétfélét tartalmaz: tokoferol és tokotrienol formájában.

 TÖKMAG:

Ne dobjuk ki a tök magját!

A sütőtök egészségünkre gyakorolt pozitív hatásairól már olvashattunk: tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és fitonutriensekkel, erősítheti az immunrendszerünket, sőt még a bőrünknek is jót tesz. A sütőtök előkészítésekor érdemes azonban a tökmagot is megőrizni, mert annak pirított formája is rendkívül egészséges nassolnivaló. A tökmag gazdag mangánban, magnéziumban, rézben, cinkben és vasban, a vitaminok közül pedig C-, E-, K-vitamint és B-vitaminokat is találhatunk benne!

Természetesen, tökmagot készen is vásárolhatunk igen kedvező áron – ráadásul egész évben elérhető, nem szükséges hűtőben tartani és könnyen szállítható is. Nemcsak magában fogyaszthatjuk, de tehetjük krémlevesekbe, salátákba, sőt kenyerekbe, süteményekbe is süthetjük. A tökmagból préselt, értékes, ízletes olajat pedig a legjobb salátaöntetként használni, de akár fagylaltot is ízesíthetünk vele. Legyünk azonban óvatosak: az olaj hevítése roncsolhatja a benne található fitonutrienseket, így a legjobb nyersen fogyasztani.

 

Forrás:

https://anatur.hu/dr-natur-etkek-magyar-tokmagolaj-hidegsajtolassal-hasznaljuk-kulsoleg-es-belsoleg-250ml

https://www.eletmod-magazin.com/egeszseg/tokmagolaj

 https://www.egeszsegkalauz.hu/gyogymodok/termeszetes-gyogymodok/tokmagolaj-szivre-prosztatara-izuleti-bajokra-igy-hasznalja/46c7fxp

 

 

 

 

Szólj hozzá