2022. sze 01.

Földanya Hava - Őseink Hagyatéka (Tóth Tibor műsora)

írta: Mandala75
Földanya Hava - Őseink Hagyatéka (Tóth Tibor műsora)

oseink_hagyateka.jpg

Szept 23 : Őszi Napéjegyenlőség ideje is.

26 perc. Tóth Tibor : Őseink Hagyatéka c. műsor:
https://www.youtube.com/watch?v=Yh6X10meV5o

Blog bejegyzés (Gábor Kati):  "Szeptember - Földanyag hava"
http://emf-kryon.blogspot.com/2013/09/szeptember-foldanya-hava.html

Földanya hava - Szeptember (népi hiedelmek, ünnepek listája):
https://viragotegymosolyert.hu/szeptember-szent-mihaly-hava-foldanya-hava/

Szeptemberi jelesnapok

Szeptember 1.: Egyed napja - népi jóslásokkal

Szeptember 8.: Kisboldogasszony napja: Szűz Mária születésének ünnepe a katolikus és az ortodox egyházban

Szeptember 12.: Mária napja. A Szűzanya tiszteletére szentelt templomok többsége ekkor tartja búcsúját, és a Mária kegyhelyek is benépesülnek a zarándokok sokaságától. A búcsúra a faluból elszármazott rokonokat, barátokat is meghívják, bőséges étellel, itallal várják a vendégeket.

Szeptember 20.: a gyermekek világnapja – UNICEF

Szeptember 21.: magyar dráma ünnepe – Madách Imre: Az ember tragédiája
Alzheimer világnap
A hála világnapja (1965-től)
Nemzetközi békenap. ENSZ ünnep.

Szeptember 22.: Európai autómentes nap

Szeptember 26.: A nyelvek európai napja
A Tiszta hegyek napja

Szeptember 27.: A Turizmus és az Idegenforgalom Világnapja (1980-tól)

Szeptember 29.: A kávé világnapja.

Szeptember 30.: A Népmese Napja

 

Szeptember harmadik szombatja: takarítási (szemétszedési) világnap

Szeptember harmadik hétvégéje: „Európai Örökség Napok – Nyitott Kapuk”: múzeumok, emlékhelyek és műemlékek megnyitása: ingyenes látogatás lehetővé tétele a cél, főként olyanoké, amelyekbe más alkalommal nem lehet bejutni. Magyarország 1992-ben csatlakozott e rendezvénysorozathoz.

 ***

Szeptemberi babonák

„Olyan lesz egész szeptember, milyen idő jön Egyeddel.” -tartja a mondás. A hónap Egyed napjával kezdődik. „A jószág ehet, ha elmúlt Egyed!” – ekkor kezdték el hizlalni a sertést, amit karácsonyra vágtak le. Ha mennydörgés hallatszik, jövőre jó termést hoznak majd a földek. Egyes vidékeken e napon kezdték a búza, máshol a rozs vetését.

Amilyen 5.-én Lőrinc napján, olyan lesz az egész ősz. Ha napsütéses, akkor derűs őszünk lesz. Ha viszont esik, akkor borongós hónapok következnek.

A hónap 8. napja, Mária napja a következő 4 hétre jelzi előre az időjárást. Sok helyen ekkor kezdték a vetést, meg is szentelték a vetőmagot. A népi megfigyelés szerint ekkor búcsúznak el a a fecskék, és ekkor kezdték el a dióverést is.

Szeptember 12-én, Mária napján a rokonokat kacsával, töltött paprikával, lepénnyel és kaláccsal vendégelik meg. Több helyen ez a búcsú napja.

Egyes helyeken a szeptember 21-i Máté nap hetében kezdték el vetni az őszi búzát. Máshol ekkor nem szántottak, hogy a gaz ne árassza el a földeket. Tiszta idő bőséges bortermést ígér.

A szeptember 29-én, Mihály napján kelet felől fújó szél, valamint ha a juhok és disznók összefekszenek este, az kemény telet jelez előre. Ha viszont a fecskék még mindig itthon vannak, vagy az állatok nem feküdtek össze, karácsonyig enyhe időjárásban bízhatunk.

Az Alföldön és Eger környékén ekkor kezdik a szüretet. A Borszűrő Szent Mihályként is emlegetett napon a déli országrészben a korábbi szüretelésnek köszönhetően megforr az újbor, és megkezdődhet a szűrése.

Szólj hozzá

Földanya Hava Jelesnapok Népi hiedelmek babonák