2022. máj 21.

Gyógyteák az Egészségünkért

írta: Mandala75
Gyógyteák az Egészségünkért

15. Gyógynövény Teák:

nagy_lep_tea.jpg1.) Macskagyökér: 

Segít helyreállítani a felborult egyensúlyt. Gondolatokat lecsillapítja. Nyugtatja az idegrendszert. Helyreállítja az önbizalmat, segít megtalálni az egyensúlyt, nyugodtabbá tesz. Ellazítja az izmokat, izomgörcsöket. Belső feszültséget csillapítja.

2.) Vasfű

Önbizalommal és magabiztossággal tölt el, belső nagyságot ad. Nehéz ügyekben segít érvényesíteni az elképzeléseinket. Önbecsülés hiánya, gyenge én, ideges nyugtalanság, akaratgyengeség, kommunikációs készség hiánya esetén. A vasfű belső tartást ad, hozzásegít a célok eléréséhez. Ugyanakkor segít, hogy nyitottak maradjunk az élet kínálta lehetőségekre. Önbizalomhiány, önbecsüléshiány esetén jó szolgálatot tesz. Bátorít, erősíti a kitartást, a felelősségérzetet. A vasfű csak abban az esetben segít, ha a céljaink összhangban vannak, szívből jövők, lelkünkből valók, és ha igazságosak maradunk. FIZIKAILAG: antibakteriális, antivirális, görcsoldó. Meghűlés, kimerültség, erős felindultság és ideggyengeség esetén egyaránt jó hatású.

3.) Angyalgyökér

 Hatására újra sugárzóvá válik a lényünk. LELKILEG: Elűzi a lelki megrázkódtatásokat, rossz tapasztalatokat, enyhíti a fizikai és idegi kimerültséget. Olyan mint egy palást, amely oltalmazón veszi körül az embert. Biztonságérzetet áraszt, hatására védve érezzük magunkat a világban. Ugyanakkor abban is segít, hogy magunkra találjunk, ráérezzünk valódi nagyságunkra, és merjünk állhatatosak lenni. Az angyalgyökér a régi és friss lelki sebek begyógyításában segít, és megkönnyíti a lelki rendrakást, nyitottá tesz az új élményekre. FIZIKAILAG: Óv a meghűlésektől, erősíti az immunrendszert, meghozza az étvágyat. Általános gyengeség esetén elősegíti a gyógyulást, és enyhe gyomor és bélgörcsök esetén is jó hasznát vehetjük.

 4.) Ginkgo Biloba (Páfrányfenyő)

200 millió éve él a Földön. A hosszú, egészséges élet szimbóluma. Erőnlétünk, életenergiánk fokozására kiváló. Szellemi élénkségünket is javítja. Használhatjuk akkor is, ha kellemetlen dolgok felemésztik minden erőnket és energiánkat. Hatására könnyebbé válik a belső lelki dolgok rendezése, világosabban látjuk, mi az , ami összetartozik és mi nem. Ettől a növénytől több erő és energia áll a rendelkezésünkre, mert elhagyjuk a kirekesztést, ami elrabolja az erőt. FIZIKAILAG: A levelek olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek védik az idegsejteket, javítják a vérellátást, a teherbírást és az összpontosító képességet, még a stresszes időszakokban is. Keringés, érelmeszesedés javítására jó.

 5.) Abrakzab (Avena sativa)

Különleges növény: Gyenge talajon, rossz éghajlati feltételek mellett is magába szív annyi tápanyagot és vizet, amennyire az életben maradásához szükség van. Alapvető tápanyagokkal teli: B vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék teszik értékessé számunkra. Elsősorban testi-lelki túlterheltség és abból eredő ideggyengeség, álmatlanság gyógyítására. De ha például szorongást érzünk, mert úgy gondoljuk, hogy nem tudjuk megoldani az előttünk álló feladatot, az abrakzab akkor is segít. FIZIKAILAG: A zab megnyugtatja azokat akik  szoronganak, félnek. Ellenállóbbá teszi az idegeket, mert védőréteget von köréjük, ezáltal segít rendbe hozni a túlfeszített, összezavarodott idegrendszert. A zab helyreállítja az alvás és az ébrenlét egészséges ritmusát. Általános gyulladásgátló hatása van. A zabfürdő segít a viszkető bőrön és az ekcémán.

 6.) Komló

A kenderfélék családjába tartozik. A sör egyik alapanyaga a komló virága. FIZIKAILAG: alvási nehézségekre, nyugtalanság illetve szorongásos tünetekre ajánlják. Megtanít elengedni a mindennapi ügyeket. Azoknak is jó, akik nappal álmosak, éjszaka pedig éberek. Különösen jó hatással van azokra akik nehézkesek és merevek. A komló segít könnyedebbé, vidámabbá és rugalmasabbá válni. Nyitottnak lenni az újdonságokra és feledteti ami régi. Ezen felül antibakteriális. Étvágyserkentő. Emésztési problémák esetén is  jó szolgálatot tesz. 

7.) Orbáncfű

Úgy ha a lélekre mint a melengető Napsugár. Virágszirmán lévő pontok illóolajat tartalmaznak, amely vérvörösre színezi a kezünk, ha kifakasztjuk. Jún. 24-e körül érdemes begyűjteni, mert ekkor a gyógynövény gyógyereje a legnagyobb a rengeteg fénynek köszönhetően. Napforduló ünnepén koszorút készítenek belőle. Véd az ártó energiák ellen. Orbáncfű csokrot raktak a házak ablakaira, ajtóira.  LELKILEG: Enyhíti a depressziót, a téli  lehangoltságot, szülés utáni pszichovegetatív problémákra, lelki sérülések gyógyítására ajánlott. Megnyugtatja a lelket.   FIZIKAILAG: Belsőleg alkalmazva az orbáncfű olyan hatást fejt ki, mint a melengető, fénylő Napsugár! Az elraktározott fény átmossa a szervezet minden sejtjét, felderíti is jókedved ad. Helyreállítja a test és a lélek közötti kapcsolatot olyankor is, ha éppen nincsen napfény, energia, amiből erőt meríthetnénk. Az orbáncfű kb. két hét elteltével kezdi éreztetni a pszichére gyakorolt hatását.             FIZIKAILAG: Gyulladásgátló, szúrt vagy vágott sebek, zúzódások, izomfájdalmak, sérülések gyógyulását segíti elő. Hasznos lehet leégéskor, nyugtatja és ellenállóbbá teszi a bőrt. Az orbáncfű hat az idegekre, sérült irritált idegek, idegdúcok gyógyulására. Kiváló masszázsolaj. Oldja az izomfeszültségeket, izomfájdalmakat, csökkenti az ideggyulladást, az övsömör tüneteit. 

 8.)  Levendula

Széles körben alkalmazzák: étvágytalanság, puffadás, kólika, migrénes fejfájás, ájulás. Fürdőkben és kártevők távol tartásában is hatásos. Általános, munkahelyi stressz és az e körül forgó gondolatok miatti alvászavarokra, kialvatlanságból eredő figyelemhiányra gyógyír. LELKILEG: a levendula segít őszintének és szilárdnak lenni. Hatására könnyebben észrevesszük és elfogadjuk a saját korlátainkat. A levendula minden téren tisztít, a helyes kerékvágásban tart. Alvásjavító, nyugtató hatása van. A levendula kiegyensúlyozott nyugalmat kínál minden cselekvéshez.  FIZIKAILAG: nyugtató hatása az izmoknak is jót tesz. Antibakteriális, gyulladásgátló, gombásodás elleni, kullancs és atkariasztó. Illóolaja segít a sebek és égési sérülések gyógyulását. 

 9.) Citromfű

 Megnyugtatja és felderíti az embert. Szívproblémákra és kedvetlenségre javasolt. A citromfű megnyugtat, oldja a görcsöket. Visszaadja az ember jókedvét, fesztelenségét, különösen akkor ha elszorul a szíve az aggodalomtól és a bánattól. A citromfű segít felülemelkedni a gondokon, segít megoldást találni. Enyhíti a szív- és emésztési panaszokat, a heves szívdobogást, szorongást és nehezen feldolgozható napi benyomásokat által okozott elalvási problémákat. FIZIKAILAG: A citromfű görcsoldó, puffadásgátló, antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal rendelkezik. Hasznos segítség az ideges gyomor és bélbántalmak esetén. 

10.) Golgotavirág

Nyugtat és szélesíti a látókört. Belső nyugtalanságból eredő elalvási problémákra, vagy egyéb ideges nyugtalanságra. Különösen hasznos, ha a nyugtalanság oka a szorongás. A Golgotavirág egyértelművé teszi az összefüggéseket, és ezzel rávilágít a nagy egészre. Megnyugtatóan hat az elmére. Megóv attól hogy túlterheljük magunkat. A növény elsimítja a belső felindulásokat és az ebből eredő feszült fejfájást és szívproblémákat. 

 11.) Illatos Varjúháj

Erőt ad a nehéz időszakokban, hogy megőrizzük egyensúlyunkat. Stresszes túlterhelt állapotokra jótékony a hatása. Nagy hatást gyakorol az idegi ingerület átvivő rendszerre. Oldja a szorongást, enyhíti a depressziót és lendületet ad. Nagy teljesítménykényszer esetén, amikor tanulmányok, munka, családi problémák miatt elhatalmasodik a stressz. Összhangba hozza az embert a környezetével.

 12.) Kerti Rozmaring

Fásultság és kedvetlenség, tunya elme és figyelemhiány. Alacsony vérnyomás, kimerültség és keringési elégtelenségre javallott. Lábadozás, étvágytalanság esetén. Külsőleg reumára , tompa sérülésekre. Hatása a LÉLEKRE: Lángra lobbantja a belső izzást, lelkesedéssel tölt el és segít megvalósítani elképzeléseinket. Ugyanakkor arról is gondoskodik, hogy minden lelkesedésünk ellenére "ne égjünk el", hanem őrizzük meg józan eszünket. A Rozmaring segít kézbe venni a dolgokat. Visszahozza az örömet, fölélénkít, segít talpra állni, ha elbátortalanodunk, kimerültek vagyunk. FIZIKAILAG: Javítja a vérkeringést , és az étvágyat,  meggátolja a puffadást. Reggeli teaként kitűnően helyettesíti a kávét. 

13.) Cickafark

Némelyik vidéken a nagycsütörtöki levesbe cickafarkot tesznek, mert azt tartják, hogy ezzel magához veszi az ember a tavasz erejét és egész évben egészséges marad. Hatása a LÉLEK-re: Irányultságot ad, és segít megtalálni az ellentétekben az egységet , segít ellenszélben is talpon maradni. Tartást és szilárdságot ad. Segít egyszerre rálátni a a kirakójáték összes darabkájára, vagyis elismerni a másként gondolkodók meglátásait és ötvözni őket sajátjainkkal. Hatása FIZIKAILAG: Javítja az emésztést, görcsoldó, - emésztési bántalmak,  menstruációs fájdalmakra, - vérzéscsillapító, étvágyjavító, epehajtó és gyulladásgátló hatású. 

 14.) BÍBOR KASVIRÁG

Nagy ellenállóerőt kölcsönöz és óv a mindennapokban (stressz, túlfeszítettség , kialvatlanság esetén is). Az őszirózsafélék családjába tartozó akár 130 cm-re is megnő. Júniustól szeptemberig virágzik. Régebben a növényt péppé őrölték és a harcosok ezzel kenték be sebeiket így azok gyorsan fertőzés nélkül gyógyultak. Hatása a LÉLEKRE: a LELKET ENERGETIKAI SZEMPONTBÓL ERŐSÍTI, növeli a testi-lelki ellenálló-ERŐT ! Abban is segít, hogy ne veszítsük el szem elől a nagy egészet a végső célt, így nagyvonalúvá, fesztelenebbé tesz a kisebb nézeteltérések esetén. Arra TANÍT, hogy VÁLLALJUK ÖNMAGUNKAT, meghasonlás vagy meghunyászkodás nélkül mutassuk ki érzelmeinket, mondjuk ki gondolatainkat. Motivációt ad a változtatások véghezviteléhez. Egyfajta VÉDŐRÉTEGE a testnek és a léleknek.

 15.) GÓLYAORR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

Egészség Energia Tea Gyógynövény Macskagyökér Ginkgo Biloba Életerő Keringési rendszer Vasfű Angyalgyökér