2022. már 31.

5 kéz mudra - Szív Egészsége

írta: Mandala75
5 kéz mudra  -  Szív Egészsége

Késmárki László: A mudrák titkos kódja című könyv

 sziv_eros.jpg

Az az 5 mudra segíti a szív egészségének megőrzését és jobb működését. A szív mudrái életmentő segédeszközként is szolgálhatnak olyan váratlan vészhelyzetekben, mint például a miokardiális infarktus és angina. Érdemes naponta gyakorolni ezeket a mudrákat, hogy egészséges legyen a szíve.
A mudrákon kívül javasolt az aktív életmód és a megfelelő étrend, valamint meditáció és rendszeres kardiovaszkuláris gyakorlatok végzése (ezek is pozitív hatással vannak a szív egészségére).
5 hatékony mudra a szív egészségének fenntartására

Apan-vayu mudra
Kéztartása: A bal mutatóujj behajlítva a hüvelykujj párnáján nyugszik, míg a középső-és a gyűrűsujj hegye összeér a hüvelykujjal. Kisujj kinyújtva. A mudrát a köldök előtt kell tartani 5 percig, közben a mantrát mély belégzés után 13-szor zengesse! A kéztartás mindkét kézzel egyszerre is végezhető (kelet felé fordulva). Szívbetegségben vagy magas vérnyomásban szenvedő betegek ezt az 1 mudrát napi 30 percig gyakorolhatják (15-15 percig reggel és este).
Mantra: mam jam; így rezegtesse: mmaamm jjaamm.
Testi hatása: a pachaka al-dosha (gyomor, máj, lép, vékonybél) aktivitását szabályozza, ​​javítja az emésztést, májproblémák esetén hatásos, gyorsítja a toxinok (AMA) kiürülését (méregteleníti a testet);eltávolítja az energiatorlaszokat; kiváló még ízületi fájdalmak, fokozott izzadás és kézremegés esetén;csökkenti a fáradságot, az idegi feszültséget, a vérnyomást, a heves szívdobogásérzést; ellazítja testet és az elmét;szívroham tüneteinél végezve segít a szívizmok károsodásának minimalizálásában; felszámolja a gyengeséget; rendszeres végzése hosszú élettartamot biztosít.

Pran-mudra
Kéztartása: Mindkét hüvelyk-, gyűrűs-és kisujj hegye összeér, míg a másik 2 ujj egyenesen nyújtva. A mudrát a köldök előtt tartsa 15 percig (akár napi két alkalommal is, krónikus problémák esetén 15 napon keresztül 5-15 percig) észak felé fordulva, közben a mantrát mély belégzés után 13-szor zengesse!
Mantra: om naha kali shakti namaha.
Testi hatása:harmonizálja a prána vayu-t (torok, mellkas, érzékszervek, koponya), felerősíti a vitalitást, növeli a test energiapotenciálját, megszünteti az álmosság tüneteit, a kimerültséget és a fáradtságot, javítja a látás élességét és számtalan szembetegség esetén hatásos;pozitív hatással van a mentális egészségre; erősíti az immunrendszert, segít légzési problémák esetén; köhögés, megfázás esetén is hatásos; tisztítja az aurát; depresszió, alkoholizmus, dohányzás, függőségek, apátia, reménytelenség, tehetetlenség, öngyilkossági gondolatok esetén is jó eredménnyel használható. Megtisztítja az eltömődött artériákat (csökkentve a szív- és érrendszeri állapotok kockázatát).

Surya-mudra
Kéztartása: A bal gyűrűsujj a hüvelykujj párnáját érinti, míg a hüvelykujj ráhajlik a gyűrűsujj középső ujjpercére (és enyhén nyomást gyakorol rá); a többi ujj egyenesen kinyújtva. Kezét a köldök előtt tartsa! 25 napon keresztül 5-15 percig végezze ezt a kéztartást, közben rezegtesse 1 percig a mantrát!
Mantra: vv;így rezegtesse: vvvvvv.
Testi hatása: Növeli a tűz elemet a szervezetben, és csökkenti a föld elemet. Beállítja a vércukorszintet normális értékre; depresszió ellen is hatásos. Javítja a látást, a memóriát, segíti az emésztést, harmonizálja, erősíti az immunrendszert, tisztítja és regenerálja az összes testszövetet, megakadályozza a daganatok kialakulását, hozzájárul a lipid anyagcsere normalizálásához, növeli a szexuális aktivitást, véd a toxinok káros hatásaitól és az idő előtti öregedéstől. Pozitív hatással van a pajzsmirigy működésére. A pajzsmirigyprobléma elhízást eredményez, amely viszont befolyásolja a szív működését. Ennek a mudrának a gyakorlása elősegítheti a pajzsmirigy működésének szabályozását, ezáltal megóvhatja szíve egészségét. Segít a magas koleszterinszint csökkentésében.

Linga-mudra
Kéztartása: A jobb hüvelykujjat körbefogja az összeérintett, bal mutató-és hüvelykujj. A többi ujj az alsó ujjpercnél külső kulcsolással van összecsomózva. A mudrát ölbe ejtve (a gát vonalában) tartsa 10 percig (naponta 3-szor, lehetőleg üres gyomorral végezze), közben a mantrát mély belégzés után 13-szor zengesse!
Mantra: jam ham hum;így rezegtesse: jjaamm hhaamm hhuumm.
Testi hatása: kedvező hatással van az immunrendszerre, a légzőszervekre, az emésztőrendszerre, a kiválasztó rendszerre és az idegrendszerre; hatékony öregedésgátló szer, megakadályozza a bőr öregedését, sejtszinten megújítja az idegsejteket és a belső szerveket; javítja a látást, a hallást, aktiválja az energiacsatornákat.
Ez a mudra hasznos azok számára, akik cukorbetegségben szenvednek. Az elhízás és a cukorbetegség súlyos egészségügyi problémák, amelyek károsíthatják a szívét. A mudra rendszeres gyakorlása segíthet a vércukorszint és a testsúly normalizálásában, a szív egészségének fenntartásában.

Ganesha-mudra

Kéztartása: Jobb kezünket a bal tenyerünkkel kifelé tartjuk a mellkas előtt (szív magasságban). Fordított módon is végezhetjük. 5-7 percig végezze, közben 2 percig rezegtesse a mantrát!
Mantra: ham glaum; így rezegtesse:hhaamm glaauumm.
Hatása a fizikai világban: segít eltávolítani a célok előtti akadályokat.
Testi hatása: Ez a mudra ideális azoknak, akiknek magas a koleszterinszintje, valamint azoknak, akiknek a szíve valóban gyenge. Stimulálja a szív energiáit, segít szívbetegség esetén, erősíti a szívizmokat, megnyitja a hörgőket (és oldja a feszültséget a mellkasi régióban); aktiválja a tűz elemet a szervezetben; aktiválja a szívcsakra energiáit. Hatékony elsősegélyként szolgál a miokardiális infarktus esetén.

Ez az 5 mudra segíti a szív egészségének megőrzését és jobb működését. A szív mudrái életmentő segédeszközként is szolgálhatnak olyan váratlan vészhelyzetekben, mint például a miokardiális infarktus és angina. Érdemes naponta gyakorolni ezeket a mudrákat, hogy egészséges legyen a szíve.
A mudrákon kívül javasolt az aktív életmód és a megfelelő étrend, valamint meditáció és rendszeres kardiovaszkuláris gyakorlatok végzése (ezek is pozitív hatással vannak a szív egészségére).
Késmárki László: A mudrák titkos kódja Ankh Kiadó 2018

Forrás:  https://www.facebook.com/gyogyitokeztartasok/photos/ez-az-5-mudra-seg%C3%ADti-a-sz%C3%ADv-eg%C3%A9szs%C3%A9g%C3%A9nek-meg%C5%91rz%C3%A9s%C3%A9t-%C3%A9s-jobb-m%C5%B1k%C3%B6d%C3%A9s%C3%A9t-a-sz%C3%ADv-mud/2880542935389087/ 

Szólj hozzá