2022. már 15.

Szív erősítő - Teák (top 10)

írta: Mandala75
Szív erősítő  - Teák (top 10)

ginkgo_tea.jpg

A szívvédő növényekből készült teák jótékony hatásuk mellett frissítőként is szolgálnak, akár hidegen, akár melegen.

A szívet erősíteni olyan gyógyhatású növényekkel lehet, amelyek a szívizmok munkáját serkentő és a vérnyomást karbantartó fitovegyületeket tartalmaznak. Hatóanyagaik nemcsak erősítik, de nyugtatják is a szívet, az érfalakat támogatják, az ereket tágítják, hogy ezzel megakadályozzák az esetleges vérrögképződést vagy agyi érproblémákat. A vérben lévő koleszterin, vagyis vérzsír mennyiségét csökkentik, és szíverősítő vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat tartalmaznak. 

1. Gingkó: magas flavonoid tartalma van. Kiváló érvédő, agyi-, és keringési-rendszer javító szer.

2. Kökény tea: A kökény kiegyensúlyozza a szívritmust, velője vértisztító, és ajánlani szokták agyvérzés megelőzésére. Késő ősszel, dércsípte állapotban kell szedni, és bogyóit kiáztatva fogyasztani.

3. A galagonya tágítja az ereket és optimalizálja a vérnyomást. Szíverősítő és szívnyugtató, napi egy csészével ajánlott inni. Két deci vízben két-három bogyót érdemes kiáztatni, és úgy fogyasztani.

4. A fehér fagyöngy fitovegyületei fokozzák a szívizom erejét és erősítik az érfalakat. A kiszárított leveleket a vékony ágakkal együtt alkalmazza a gyógyászat, a bogyó viszont mérgező. Csak boltban vásárolt szárítmányból készítsd.

5. A shiitake gomba csökkenti a vér koleszterinszintjét, így hatékony az érelmeszesedés ellen. Ázsiában a legfontosabb gyógynövények egyike, szárított változatát drogériákban lehet kapni, leforrázva kell meginni.

6. A gyömbér megelőzi a vérrögképződést, ezzel mérsékli az éreredetű szívbetegségek kialakulását. Diónyi nagyságú darabot érdemes belereszelni forró vízbe, majd citrommal vagy mézzel ízesíteni.

7. Az édesköménygumó csökkenti a vérzsír szintjét, sok kálium van benne, ami a szívműködést segíti. Kiszárított magvaiból egy bő kávéskanál egy liter szívvédő teához is elegendő.

8. Az eper folsav-, mangán- és káliumtartalma védi az érfalakat és csökkenti a vérnyomást is.  Filteres változatban is kapható.

9. A fekete áfonyának vérhígító hatása van, jót tesz a kapilláris ereknek és a vérkeringésnek. A szárított gyümölcsöt forró vízzel kell felönteni, ízesítés nélkül is finom, melegen és hidegen is.

10. A csipkebogyóban rengeteg C-vitamin van, ami a legfőbb szív- és érvédő anyag, emellett jelentős antioxidáns. Filteres tea helyett használd a szárított gyümölcsdarabokat, és öntsd fel meleg vízzel.

Forrás: https://femina.hu/egeszseg/sziverosito-teak/ 

Szólj hozzá

Tea Érrendszer Keringési rendszer Szíverősítő Tea