2022. már 06.

Torokcsakra (Igazság, Önmegvalósítás)

írta: Mandala75
Torokcsakra (Igazság, Önmegvalósítás)

torokcsakra.jpg  Torokcsakra - Tüdő - Igazság - Igaz szó - Nyitottság - Őszinteség - Önmegvalósítás - A Lélek nyugalma

A Torokcsakra elvezet saját belső valóságunkhoz.

 

Torokcsakra: „Legyen meg a Te akaratod”

 A torokcsakrát (más néven 5-ös csakra vagy visudha) úgy képzeljük el, mint két, az óramutató járásával megegyező irányban forgó és kifelé táguló energiatölcsért. Mindkettő vízszintes irányú, a torok magasságában található – de az egyik energiatölcsér a test előtt, a másik mögötte nyílik, tágul kifelé.

A csakrák állapota meghatározza a szervezet finomenergetikai egyensúlyát, valamint elválaszthatatlan a testi szinten jelentkező panaszoktól, betegségektől, sőt a lelkiállapotunktól is. Gondolataink, vágyaink, elképzeléseink erőteljesen befolyásolják a csakrák működését. Testi-lelki értelemben pedig csak akkor lehet valaki tökéletesen egészséges, ha energetikailag is teljesen rendben van, vagyis a csakrái harmonikusan, rendben és egyensúlyban működnek.

 A visudha elülső tölcsére (5A) a kommunikációval, az elfogadással, az új dolgok és a tudás elsajátításával áll kapcsolatban, míg a hátsó energiatölcsér (5B) hatáskörébe tartozik az egyensúly, hogy megértsük és megtaláljuk a saját helyünket a világban, illetve szűkebb értelemben a hivatásunkban (szakmánkban).

A visudha szanszkrit szó, jelentése: tisztulás, tisztítás.

Színe a kék (az égbolt, esetleg a tenger kékje), a hozzá kapcsolódó zenei hang az G, valamint a HAM szócska is tartalmazza a rezgését. Az ősi elemek közül az Éterhez tartozik, ezért az éteri energia, a „lélek nyugalmának országa” nyilvánul meg benne.

A visudha egyensúlyzavarának azonban lelki oka is lehet, például az a helyzet, amikor valakibe valamilyen külső ok következtében „beszorul”, „benn reked” a szó – főleg ha ez az állapot hosszabb időn át tart. Gondoljunk csak egy erőszakos, agresszív főnökre vagy egy brutális házastársra, aki mindig keresztülviszi az akaratát. Az ilyen élethelyzetek előbb-utóbb testi, fizikai szintű panaszokhoz is vezetnek.

Akinek a torokcsakrája aktív (nyitott), az az ember képes elfogadni az életet úgy, ahogy van – mindenféle előítélet és fenntartás nélkül. Elfogadja, hogy az életében minden úgy történik, ahogy annak lennie kell, harmóniában. Ez a „Legyen meg a Te akaratod” érzése.

A legmagasabb ima: »Legyen meg a Te Akaratod.«

 Sri Chinmoy szavai: „A legmagasabb ima: »Legyen meg a Te Akaratod.« Ez az imádság abszolút legmagasabb magaslata. Ugyanakkor ez a meditáció kezdete is. Ahol az imádság befejezi útját, ott kezdődik a meditáció. A meditációban nem mondunk semmit, nem teszünk semmit és nem akarunk semmit. A meditáció világában a Supreme (a legfelsőbb, az isten ) cselekszik bennünk és rajtunk keresztül, saját maga beteljesítéséért. Az imádság világa mindig kér valamit. A meditáció világa azonban azt mondja: »Isten se nem vak, se nem süket. Tudja, mit kell tennie, hogy bennem és rajtam keresztül beteljesüljön.« Tehát egyszerűen lélekteljes csendben a legmagasabbá válok.”

Forrás: https://www.natursziget.com/test-lelek-szellem/20140106-torokcsakra-legyen-meg-a-te-akaratod 

 5.csakra és 2.csakra:

Párja a keresztcsonti csakra

A torokcsakra párja, amellyel szoros kölcsönkapcsolatban működik, a 2. csakra (keresztcsonti vagy szexcsakra, szvadhiszthána). Ezért érdemes e kettőt párban tekintenünk, illetve ha valamelyik csakrához tartozó testi vagy érzelmi panaszunk van, akkor hasznos, ha az adott csakra párját is a megfelelő hanggal „kezeljük”.

A torokcsakrához, illetve a keresztcsonti csakrához tartozó szervek kölcsönös kapcsolatát jól érzékelteti az a számtalan esetben tapasztalt jelenség, hogy a pajzsmirigy működési zavara előtt vagy után (kórelőzményként vagy következményes betegségként) megjelenik az illetőnél valamilyen kismedencei rendellenesség, többnyire nőgyógyászati betegség.

Rezgési hang frekvencia

A visudha rezgése 141,27 Hz, de ez a frekvencia egyénenként kismértékben eltérhet. 

Forrás: https://www.natursziget.com/test-lelek-szellem/20140106-torokcsakra-legyen-meg-a-te-akaratod 

Az ötödik csakra: Torokcsakra vagy Visuddha csakra

 A torokcsakrával való munka során dolgozzunk a kommunikációval, az önkifejezéssel és a kreativitással.

A belső hallás, a választás hatalma, az önismeret, a harmónia, a maximalizmus, az őszintétlenség, és az érzelmek kifejezésére való képtelenség is ide tartozik. Az elfojtott érzések, gondolatok, a ki nem mondott szavak, álarc viselése, a sekélyes fecsegés , a nyílt és őszinte kommunikáció a torokcsakrával vannak összefüggésben.

Ha problémák vannak a nyakkal, tarkóval, fülekkel, hörgőkkel, tüdő felső részével, karokkal vagy pajzsmiriggyel, a torok csakra a felelős. (Forrás: https://www.nepalitermekek.com/blogs/blog/csakra-torokcsakra )

Torokcsakra életfeladata

  • felelősségvállalás a tetteinkért
  • kapcsolatteremtés
  • itt valósul meg a szó teremtő ereje
  • kommunikációs képességek
  • kifejező képesség
  • igazmondás
  • vezetői képességek
  • kreatív kifejezés

Forrás: https://lifeharmony.hu/torokcsakra-jelentosege-es-eletfeladata/

 

Ötletek a torokcsakra kiegyensúlyozása

 1. Hangterápia (HAM rezgetése, Meditációs-Relaxációs zene, Throat Chakra)

 2. Színterápia: kék szín (nyaksál, stb). a világos, tiszta kék a színe. Ez a szín nyugalmat áraszt és megnyitja lelkünket a spirituális sugallatok előtt.

3. Illóolajok: Zsálya, Eukaliptusz

4. Ásványok: 

  • akvamarin: az egyik legerősebb ásvány a torokcsakra aktiválásához, stimulálásához és tisztításához, erőt és bátorságot ad az őszinte kommunikációhoz, segít leküzdeni a beszédtől való félelmet, felgyorsítja a gondolkodást és az értelmi folyamatokat

  • türkiz: elősegíti a tiszta kommunikációt, oldja a régi fogadalmakat, javítja a hangulatot, enyhíti a stresszt, kiegyensúlyozza az érzelmeket, megbocsátást és önelfogadást kínál

  • lapis lazuli: elősegíti az őszinteséget, fokozza a kreativitást és a jó ítélőképességet, új ötleteket teremt és javítja a problémamegoldó képességet

  • szodalit: segít stabilizálni az elmét, csökkenti az agressziót, a feszültséget, a félelmeket, növeli az önbecsülést és a bátorságot, hogy beszélj önmagadról, meggyőződéseidről és érzelmeidről.

  • kék apatit: segíti a lényeglátást, növeli a tudatosságot, javítja a problémamegoldó készségeket és a mentális jólétet

  • azurit: segít a kommunikációs problémák megoldásában, megszünteti a stresszt, a feszültséget és a zavartságot, segít a torokcsakra egyensúlyának helyreállításában

Forrás: https://lifeharmony.hu/kek-szinu-asvanyok-hatasai/

 További cikk kék ásványok: https://angyalkovek.hu/category/kristalygyogyaszat/torokcsakra_kovek/ 

A kék színű ásványok bűvös hatása

A kék kristályok a bizalom kristályai. Használj kék kristályokat, ha szeretnél megszabadulni  a szorongástól és az aggódástól. Sötétebb árnyalatát használd a kéknek az önbecsülés és az együttérzés fokozása érdekében. Javítják a kommunikációt és az új információk megértését segítik.

Kék színű ásványok hatásai - címszavakban

  • bölcsesség
  • türelem
  • megvalósítás
  • szeretet
  • hűség
  • nyugalom
  • harmónia
  • kiegyensúlyozottság
  • őszinteség 
  • becsületesség
  • torok csakra

Miben támogathat pénzügyi téren?

  • A kék kristályok ösztönzően hatnak a karrierre, az előrelépésre.
  • Erősítik pénzügyi vagy üzleti szakértelmet.
  • Fokozni tudják a vezetői képességeidet oly módon, hogy inspiráló és motiváló legyen mások számára.

Miben segíthet kapcsolati téren?

  • Képesek visszahozni a békét, örömöt és derűt a párkapcsolatodba.
  • A kék kristály energiája elősegíti a bizalmat, az őszinteséget és az odaadást.
  • Erőt és bölcsességet adnak, amikor kihívásokkal szembesülsz a kapcsolatokban és bátorságot a helyes cselekedethez.
  • Megmutatják, hogyan lehetsz türelmesebb és megértőbb.

Milyen hatással lehet ránk a kék szín?

A kék szín polaritása:

  • tudás – tudatlanság


Pozitív hatások:

  •  bölcsesség, türelem, igazság, szellemi eredmény, spiritualitás, filozófia,
    elmélkedés, csendesség,  integritás, hűség

Negatív hatások:

  •  gyengeség, érzelmi instabilitás, rosszindulat, babona,
    intellektuális önteltség, ridegség, csalás, meg nem bocsátás.

Amikor valaki nem szereti vagy elutasítja a kék színt:

  • Jellemzően hajlamosak másokat hibáztatni gondjaik, problémáik miatt.
  • Megbízhatatlanok, nem erősségük az őszinteség.
  • Manipulációra hajlamosak

Forrás: https://lifeharmony.hu/kek-szinu-asvanyok-hatasai/ 

TOROKCSAKRA (VISUDDHA)

Jelentése: Tiszta

Az ötödik auraréteghez tartozik. (Reinkarnációs réteg) Magasabb rendű akarattal van összefüggésben, a cselekedeteinkért való felelősségvállalás szintje helyezkedik el.

Az ötödik csakra a toroknál van, és a pajzsmiriggyel van összefüggésben, ez irányítja a tüdőt, a hangszálakat, a hörgőket és az anyagcserét. A kifejezés, kommunikáció és értékítélet középpontja.

A torokcsakra elvezet saját belső világunkhoz és szabályozza a kommunikációnkat. Alapvető fontosságú az, hogy őszintén kommunikáljunk, ehhez csendre van szükség és arra, hogy megtaláljuk önmagunkat. 

Megerősítéső Mondatok

A megerősítések erőteljes módjai annak, hogy átprogramozzuk a tudatalatti elmét és elkezdjünk egy másfajta valóságot manifesztálni.

Hitelesen fejezem ki magamat. Őszintén fejezem ki magamat. Világosan és érthetően fejezem ki magam. Hallgatok az intuíciómra. Tudok nemet mondani, amikor kell. Békés, nyugodt és derűs vagyok. Szeretem magam és kifejezem a szeretetemet mások iránt.


Tanulási feladata: az őszinte kommunikáció valamint az érzés és a gondolkodás összekötése.

Életfeladata: felelősségvállalás a tteteinkért, a kapcsolatteremtés. Itt valósul meg a szó teremtő ereje, hatalma.

Forrás: https://ezoterikusvilag.blogspot.com/2012/01/torokcsakra.html  

Kérdések önmagunkhoz: ( Ha bármely pont megérint, érdemes foglalkozni a torokcsakráddal! )

 -Harmóniában vannak-e a gondolataid az érzéseiddel?

-Azt fejezed-e ki igazán ami benned van?

-Hallod-e a belső hangodat?

-Kapcsolatban vagy-e a belső éneddel vagy a belső vezetőddel?

-Képes vagy-e kimutatni gyengeségedet is?

-Befolyásolható vagy-e?

-Elfojtod-e az érzéseidet, gondolataidat?

-Manipulálsz-e másokat?

-Meg akarsz-e felelni mások elvárásainak?

Forrás: https://www.nepalitermekek.com/blogs/blog/csakra-torokcsakra 

A torokcsakra mentális betegségei:

 -Szégyenlős vagyok, sokszor bizonytalannak érzem magam

-Nehezemre esik a gondolataimat szavakba önteni, az érzéseimet kifejezni, őszintén megmondani a véleményemet

-Annak ellenére hogy művészi hajlamaim vannak, gyakran élek át alkotói kríziseket

-Sokszor a nem megfelelő szavakat választom, és csak később döbbenek rá, hogy evvel megbántottam a másikat

-Hajlamos vagyok a másikat manipulálni, vagy lukat beszélni a hasába 

torokcsakra_parna.jpgCsakra párnák:

https://yalmana.hu/a-csakrakrol/

https://yalmana.hu/meditacios-parna-torokcsakra-kapcsolodas-light/#4256faef-18  

https://yalmana.hu/diszparna-koronacsakra-boseg-kiteljesedes-sunset/#2385968a-18 

 

 Csakrameditáció: https://meetingmyself.hu/meetingmyself/

Egyéb forrás cikkek: http://kinai-medicina.tienshoni.hu/kinai-medicina/csakrak--energiakoezpontok-/torokcsakra.html

torok-csakra.jpg

 Kép forrása: https://angyalforras.hu/uj-kor/aura-csakra-dns-energiatest/torokcsakra

 Első kép forrása: https://meetingmyself.hu/torokcsakra-visuddha/  

 

Szólj hozzá