2021. dec 09.

BÚZACSÍRA A SZUPERÉLELMISZER (Gyorsítja a gondolkodási folyamatot, javítja az emlékezőképességet, és Öregedésgátló hatása van)

írta: Mandala75
BÚZACSÍRA A  SZUPERÉLELMISZER (Gyorsítja a gondolkodási folyamatot, javítja az emlékezőképességet, és Öregedésgátló hatása van)

 buzacsira.jpg

 BÚZACSÍRA

 Szuperélelmiszer: Valódi egészségbomba. Nagy mennyiségben és változatosságban tartalmaz egészségvédő hatóanyagokat.

A kiegyensúlyozott acetilkolin-szint gyorsítja a gondolkodási folyamatot és javítja az emlékezőképességet. Ahhoz, hogy ez a hírvivő anyag egyáltalán termelődhessen, a szervezetnek előanyagra van szüksége, amely a kolin.

A kolin megtalálható a szójalecitinben, a sörélesztőben, a tofuban, a diófélékben, de legfőképpen a búzacsírában.

A búzacsíra amellett, hogy a gondolkodás folyamatát segíti, kiváló B-vitamin forrás is, és ajánlatos az ételre, például salátára, a müzlire vagy a gyümölcstálra szórni.

Jelentős B-17 vitamin tartalommal rendelkezik, normalizálja az ingadozó vérnyomást, szinten tartja a vércukor szintet, májtisztító, gyulladásgátló, baktériumölő hatású. Egyes források szerint a rákos sejteket is pusztítja a benne található B-17 vitamin.

A búzacsíra édeskés ízű, édes íze főleg az első 2-3 napban intenzív.

Nyersen és párolva is ízletes, tojásételekhez, köretekhez, salátákhoz, levesekhez, joghurtban, túróban és müzliben egyaránt ízletes.

Érdemes búzacsírával gyakran gazdagítani a táplálkozásunkat.

Fiatalos maradna? A búzacsíra segíthet!

Az öregedést elkerülni ugyan nem lehet, azonban a folyamatot lassíthatjuk. Ebben számíthatunk a búzacsíra hathatós segítségére, ami öregedésgátló szerként működik.

Nem csupán hiúsági kérdés, ha igyekszünk késleltetni az öregedésünket, már csak azért sem, mert ezzel számos betegséget is elkerülhetünk. Különösen az érrendszeri és a daganatos elváltozásokra, a bőrproblémákra, illetve a cukorbetegségre igaz, hogy a kor előrehaladtával nő a megjelenésük kockázata. Számos módszer létezik az öregedés lassítására, ezek közül az egyik leghatékonyabb a búzacsíra.

Valódi egészségbomba

Élettani szempontból a búza legértékesebb része a mag alsó oldalán elhelyezkedő csíra, amiről túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy valódi egészségbomba. Méltán nevezhetjük szuperélelmiszernek, hiszen nagy mennyiségben és változatosságban tartalmaz egészségvédő hatóanyagokat.

Bővelkedik cinkben, foszforban, káliumban, magnéziumban, mangánban, szelénben, vasban, esszenciális aminosavakban (ezeket a szervezet nem képes előállítani), E-vitaminban, B-vitaminokban és flavonoidokban.

Lassítja az öregedést

A búzacsíra több olyan összetevővel rendelkezik, amik képesek akadályozni ezt a természetes folyamatot. Ez az oka annak, hogy a búzacsíra segítségével látványos eredményeket érhetünk el, ami elsősorban antioxidáns összetevőinek köszönhető. Ezek közül a legfontosabbak a rák ellen is rendkívül hatékonynak bizonyuló flavonoid, az apeginin, illetve az E-vitamin és a B-vitaminok. Erősítik az immunrendszert, valamint semlegesítik a túltermelődő szabad gyököket, amelyek a sejtöregedés felgyorsítása mellett növelik a rosszindulatú daganatok, érrendszeri betegségek, gyulladások kockázatát.

Szintén hozzájárulnak a búzacsíra fiatalító hatásához a benne lévő esszenciális és nem esszenciális aminosavak, főleg az L-arginin, az L-glutation, az L-karnitin és a lizin.

Miben segíthet még a búzacsíra?
Védi a szívet és a tüdőt, egészségesen tartja az érrendszert, javítja a fizikai állóképességet, a reflexeket és növeli a szellemi frissességet. Utóbbi tulajdonságai miatt a búzacsíra gyakori fogyasztása kifejezetten ajánlott diákoknak, sportolóknak, valamint fizikai munkát végzőknek. Akkor is érdemes étrendünk részévé tenni, ha sokszor vagyunk idegesek, a búzacsíra ugyanis megnyugtatja háborgó idegeinket, ellazítja a stressz miatt megfeszült izomzatot.

Szárított, vagy friss ?
Alapvetően bármilyen búzacsíra egészséges, és javasolt a fogyasztása. Mégis, ha igazán tenni akarunk az öregedés ellen, tegyük a búzamagokat vízbe, és együk a 3-4 nap alatt megjelenő, friss csírát. A szárított búzacsírával sem járunk rosszul, ezt akár magában, vagy salátába, joghurtba keverve fogyaszthatjuk, de más ételekhez is társíthatjuk.

 Forrás:
Kurt Tepperwein: Nagy Egészségkönyv testnek és léleknek (505. oldal)

https://www.eletmod-magazin.com/eletmod/buzacsira-hatasa 

 

Szólj hozzá

egészség búzacsíra csírák