2021. nov 25.

Nyers Hagyma - A megfázás természetes ellenszere

írta: Mandala75
Nyers Hagyma - A megfázás természetes ellenszere

 hagyma_3.jpg

A hagyma gyógyhatásai

A fokhagymától eltekintve nincs a vöröshagymánál egészségesebb étel. Évezredek óta ismert gyógyhatását már híres ókori orvosok pl. Dioszküridész és Plinius feljegyzései is dicsérik. Baktériumellenes hatását már Pasteur is leírta. Sőt orosz tudósok 150 növény közül a fokhagymát és a vöröshagymát találták a legerősebb baktériumölőnek.  De nemcsak a baktériumok ellen kiváló, hanem a vírusok (pl. herpesz, szemölcs) és paraziták (pl. bélféreg, körömgomba) ellen is.

A vöröshagymát, amely gyógyhatását legerőteljesebben nyers állapotban fejti ki, manapság már túl ritkán fogyasztjuk.

Általánosságban elmondható, hogy minél csípősebb, erősebb egy hagyma annál nagyobb a baktériumölő hatása !

Minél sötétebb színű, annál több antioxidáns található benne.

A jellegzetes csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja. Ennek a hatóanyagnak baktériumölő hatása van, ezért a meghűléses időkben a fertőzések megelőzésére is használták.

A hagymában találhatók cukrok, A-, B- (B1, B2, B3, B5, B6), C- és E-vitamin. Ásványi anyagok: nátrium, kálium, foszfor, kálcium, vas, kén, jód, szilicium, valamint illó-olajok és antibakteriális anyagok. Nikotinsav, valamint fehérjék és szívre ható anyagok találhatók.

A nyers hagyma megöli a gyomorban és bélben található kórokozókat, erősíti a természetes bélflórát, és az epefunkció aktiválásával javítja az általános emésztést. A hagyma jótékony hatást fejt ki a vese és a húgyhólyag területén is. Megsemmisíti vagy gátolja azokat a kórokozókat, amelyek húgyhólyaggyulladást és különböző vesegyulladásokat okoznak. 

Hagymát és a fokhagyma, a vérzsír szintet tartotta egyensúlyban és immunerősítő hatással is bírt. 

Gyógyhatású szerként bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágygerjesztésre.

Vércukor csökkentésére is használják. 

Megfázásos tünetek, és köhögés enyhítésére: A vöröshagyma leve felszakítja a köhögést és oldja a váladékot. Enyhíti a hörghurutot, az erős köhögést és a rekedtséget. A tüdőgyulladás is sikeresen kezelhető hagymával. Ezenkívül megfázás, influenza, torok- és garatgyulladás és orrmelléküreggyulladás esetén is jótékony hatású. Megelőzésre is alkalmazható megfázásos megbetegedések és fertőzés ellen. A fertőzéses orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) tüneteit is csökkenti. 

A hagyma erősíti a szívet – eltávolítja a szív, has és lábtájról a felgyülemlett folyadékmennyiséget (vízkór), ezáltal megelőzvén az arterioszklerózist. A hagyma szívre ható anyagai javítják a szívizom keringését, és növelik a szívizom rugalmasságát.

A jó keringési rendszer érdekében is érdemes nyers hagymát enni. A vöröshagyma segít megelőzni érelmeszesedést. Nyersen fogyasztva kedvezően hat a koleszterinszintre. 

Értágító hatása is ismert, oldja a szív koszorúereinek görcsét, ezáltal javul a szívizom vérellátottsága. Fokozottan hat a láb, a szem és az agy szűkült ereire.

Időskorban jellemző az időszakos sántítás (claudicatio intermittens), amikor járás során a kezdődő elmeszesedés miatt a láb izmai kevesebb vért és ezzel oxigént kapnak. Az ilyenkor fellépő göcsös fájdalom, zsibbadás megállásra kényszeríti a beteget. Egy 6 hónapos fokhagyma kúra tünetmentességet eredményezhet.

A friss, ropogós tavaszi zöldhagymának vértisztító hatása van. A hagymakúra eltünteti a szervezetből az ödémákat, azaz a feleslegesen felgyülemlett víz mennyiséget. Egyes természetgyógyászok állítják, hogy hagymakúrával sikerült vesehomokot és kisebb veseköveket feloldaniuk.

Külsőleg használhatjuk rovarcsípés, bőrgombásodás esetén. Szemölcsök, kelések esetén sebtapasszal ragasszuk fel a fokhagymát, és hagyjuk hatni pár órán keresztül.

(Szoptatós anyák kerüljék az erősen hagymás ételek fogyasztását, mert az illóolaj-aromák átmennek a tejbe. Nem ajánlott 3 éves kor alatt nyers hagymát adni a gyermeknek. Főtt hagymaként 7 hónapos kórtól kis mennyiségben adható.)

 

A Makói Vöröshagyma még a Hungarikum listájára is felkerült.

 

Egyéb érdekességek a Hagymáról:

Az ősi szépítőszer

A hagyma tetőtől talpig használható a test felületén is. Hajszeszként – kétszer egy héten – a fejbőrbe masszírozva serkenti a hajnövekedést, valamint segít a hajhullás leküzdésében.

A zsíros, pattanásos arcbőr egyik természetes ellenszere a hagyma, akár héjából készült főzet formájában, akár nyers levét használva, de gőzölve is lehet alkalmazni, minden esetben fertőtlenítő hatása az, amely segít a pattanások és az arcbőr tisztításában. Antibakteriális hatása miatt komolyabb esetekben, gyulladásnál, tyúkszemeknél, rovarcsípésnél, valamint égési sérülések kezelésére is használják.

A nyers hagyma az örök fiatalság forrása és a legerősebb sejtregeneráló! Vegyük csak a leghétköznapibb hagymát…

A leghatékonyabb receptek, amelyek a vöröshagyma levét tartalmazzák és a test megfiatalítását és megerősítését hivatottak biztosítani !

A hagyma leve
Hagymás maszk, „a fiatalság forrása”
1. A magas cinktartalma miatt a hagyma képes megújítani a bőrt és helyreállítani annak fiatalságát és rugalmasságát. A hagymás maszk kisimítja a ráncokat, és ragyogóvá teszi a bőrt.

2. Reszelőn reszeljük le a vöröshagymát, majd adjunk hozzá mézet. Arcunkat kenjük be olajjal, legjobb, ha olívaolajat használunk erre a célra. Erre az olajos bőrfelületre vigyük fel a hagymás-mézes pépet. Amikor megszáradt ez a réteg, vigyük fel a következő réteget (előbb az olajat, majd a hagymásat). Ez körülbelül 30 percet vesz majd igénybe. Ezután mossuk le bőrünket meleg vízzel és kenjük be arcunkat olyan krémmel, mely elveszi arcunk hagymás illatát és bőrnyugtató hatású.

3. Ezt a hagymás maszkot 2 napos időközönként alkalmazhatjuk. Egy kúra tíz alkalomból áll. Mivel a hagyma szerves savakat tartalmaz, a bőrre gyakorolt hatása egyszerűen csodás: világosabb, simább lesz, megszabadulhatunk a kis hibáktól, mint például a hegektől, sötét foltoktól, vagy szeplőktől. Az arc szép ovális formája egyre jobban feszessé válik. A maszk nem csak az arcra alkalmazható, hanem testünk minden problémás területre tökéletes megoldás.

A SEJTREGENERÁLÓ hagymás elixír: TEJ + HAGYMA + FOKHAGYMA (ITAL):
1. A vöröshagyma leve tartalmaz többek között aszkorbinsavat, jódot, fironcidokat és quercetin nevű flavonoidot. Emiatt a hagymalé egyedülálló anyag, amely serkenti a bőrsejtek osztódását, illetve regenerálódását.

Elixír készítése és szájon át történő bevitele akkor javasolt, ha bármilyen problémánk van a bőrünkkel, illetve bőrirritációval, krónikus betegségekkel kell szembeszállnunk. Emellett az elixír jelentősen javítja az arcszínt és jelentős mértékben megfázás-megelőző hatással is bír.

2. Elkészítéséhez hámozzunk meg tíz közepes fej vöröshagymát és egy fej fokhagymát. Öntsük fel egy liter tejjel és főzzük közepes lángon körülbelül egy óráig. Ezt követően vegyük le a tűztől, szűrjük le és hagyjuk kihűlni a tejes keveréket. Adjunk hozzá két evőkanál mézet a már lehűlt folyadékhoz. Az elixírt hűtőben tároljuk jól lezárva, lehetőleg üveg tárolóedényben.

3. Az elixírt naponta öt alkalommal fogyasszuk, minden alkalomkor egy evőkanálnyit fogyasszunk el belőle az étkezések között. Ez a csodálatos folyadék nem csak gyógyítja és megfiatalítja a bőrt, hanem a hagyma-tej ital erősíti az immunrendszert és ellenállóbbá teszi az egész testet.

További tippek: A vöröshagyma tulajdonságai valóban meglepőek. A hagyma tipikus szaga segít a fejfájás esetén is: elegendő belélegezni egy kicsit a hagymás gőzökből és hamarosan érezzük a megkönnyebbülést. Mindezt a fitoncidoknak köszönhetjük, amelyek emellett a könnyeket is okozzák a hagyma vágásakor.

kez_hagyma.jpg

 

Ha naponta áttöröljük ujjaink körömágyait a hagyma levével, akkor még a leghasználhatatlanabb, törékeny és repedezett körmöket is megerősíthetjük. És hogy a kezeinknek ne legyen hagymaszaga, csak mossuk le citromlével.

 

 Zsírégető hagymás leves
A hagyma serkenti a gyomor-, illetve bélrendszer működését, aktiválja az anyagcserét, eltávolítja a felesleges folyadékot és a méreganyagokat a szervezetből. Nagyon hatásos a hagymás leves étrendbe történő felvétele: ezt a levest minden nap, egy héten keresztül kell fogyasztani, úgy, hogy étrendünket csak az engedélyezett ételekkel egészítjük ki. A hagymás leves segít a súlycsökkentésben, a vér tisztításában, az általános közérzet javításában.

 MEDVEAHGYMÁRÓL pár gondolat

Medvehagyma, a tavasz "csoda"gyógyszere (Allium ursinum)

A népi hagyomány szerint tavasszal a barlangjából kibújó medve ezt a növényt keresi, hogy a hosszú téli álom után kitisztítsa szervezetét. Úgyhogy tavasszal vegyük elő a bakancsunkat, és irány az erdő! A gyűjtése során viszont szigorú szabályok vannak. Még virágzás előtt szedjük a levelét. Fontos, hogy NE keverjük össze a gyöngyvirággal és a kikericcsel. Könnyen ellenőrizhetjük, hogy jó levelet gyűjtünk-e: a kezünkkel dörzsöljük össze a levelét. Ha kellemes fokhagyma illatot áraszt, akkor nyugodtak lehetünk.

A medvehagymát a fokhagyma erdei testvérének is nevezik, így gyógyhatásuk is hasonló. Kiváló vértisztító szer, kitisztítja a májat, az ereket és a beleket. Ugyancsak segít a nehézfémek kivezetésében, így a városlakók "ólommentesítésére" kiváló. Vérnyomás- és koleszterincsökkentő, valamint bélfertőtlenítő.

Mivel tavasszal csak pár hétig érhető el frissen, így ajánljuk a medvehagyma pástétomot, amely kenyérre kenve nagyon finom, de kúraszerűen (36 nap) fogyasztva, konkrét gyógyhatásai is érvényesülnek. A méregtelenítő kúrát is kiegészíthetjük vele. De a medvehagyma alkoholos kivonata is bevethető ilyenkor. Számos medvehagymás recept található az interneten, érdemes kipróbálni őket!

Együnk minél több hagymát, hiszen remek antibiotikum, jót tesz a szívnek, az ereknek, a beleknek, egy univerzális gyógynövény!

 

Forrás:

https://nepgyogyaszat.com/cikkek/a-hagyma-gyogyhatasai/ 

https://hagymainfo.hu/hagyma-vitamin/

https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%B6r%C3%B6shagyma

https://hagymainfo.hu/hagyma-hatasa/

https://www.vitalvar.hu/gyogyito-hagymak-te-mennyit-tudsz-roluk-242

https://wellandfit.hu/wellness/2016-05/a-hagyma-gyogyito-ereje/

http://eztnezd.net/a-nyers-hagyma-az-orok-fiatalsag-forrasa-es-a-legerosebb-sejtregeneralo-vegyuk-csak-a-leghetkoznapibb-hagymat/

https://www.vitalvar.hu/gyogyito-hagymak-te-mennyit-tudsz-roluk-242    

 

Szólj hozzá