2024. okt 02.

Péksütemény... babáknak is adható e ... ?

írta: Kolozsvári_
Péksütemény... babáknak is adható e ... ?

MIÉRT AGGÁLYOSAK A FORNETTI TERMÉK ÖSSZETEVŐI ?

Az egészség és táplálkozás a megváltozott világunkban 1 rész Bevezetés 2023 01 23 ( 1ó10 perc) - Mester Károly
https://www.youtube.com/watch?v=QWQbXFfWE5g
47-53. percnél a Fornetti termék összetevőit elemző ábra

fornetti_elemzes_elelmiszer_biztonsag_adalek_anyagok_elemzese_mester_karoly.jpg

*** plusz egy szegedi DIETETIKUS ugyanezzel a fornetti reklámmal kapcsolatban fejti ki aggályait:


Fornetti reklám: "Tudod, hogy mit eszel? Az élelmiszerbiztonság nem gyerekjáték! "

„Megközelítik a bébi-étel kategóriát” - reklámozza a Fornetti

2021. március 13-án a Fornetti Magyarország a Facebook-oldalán közzétett egy minivideót, amin egy fogatlan 8-9 hónapos baba nevet bájosan a következő felirat mögül: „Az élelmiszer-biztonság nem gyerekjáték!” Nyilván. A komment a poszt felett a következőképp szól: „A Fornetti csak olyan lisztet használ fel, amelynek DON-toxin-szintje a törvényben előírt mennyiség töredéke. A termékeink a liszt DON-toxin-szintje szerinti besorolás alapján megközelítik a bébi-étel kategóriát.”

... 𝐦𝐢𝐞́𝐫𝐭 𝐚𝐠𝐠𝐚́𝐥𝐲𝐨𝐬, 𝐡𝐨𝐠𝐲 𝐚 𝐅𝐨𝐫𝐧𝐞𝐭𝐭𝐢 𝐛𝐚𝐛𝐚́𝐯𝐚𝐥 𝐫𝐞𝐤𝐥𝐚́𝐦𝐨𝐳𝐳𝐚 𝐚 𝐥𝐢𝐬𝐳𝐭𝐣𝐞́𝐭?

🟠Fornetti és kisgyerek
A Fornetti reklámjában természetesen nem mondják azt, hogy „ezt és ezt a péksüteményünket add a gyerekednek”, ilyennel kár is lenne vádolni a céget. Nem buzdítanak senkit arra, hogy már bőven egyéves kor előtt, a korai hozzátáplálás idején, de akár a szilárd ételek bevezetését követő hónapokban is azonnal barackos táskával, kakaóscsigával, pogácsával vagy épp túrósbatyuval csillapítsuk a gyerek éhségét. A poszt közvetlenül nem állítja ezt, azonban még a legjobb szándékú értelmezés mellett is ezt sugallja – egyfajta lehetőséget, jogosítványt ad a szülőknek erre. Azt a gondolatcsírát ülteti el az emberek fejében, hogy „hát igen, ha a termékek olyanok, mint a bébiétel, akkor akár bébiételként is használhatók”. Egy némileg felületesebb olvasóban – de hosszabb távon másokban is – pedig mindössze annyi fog megmaradni, hogy „Fornetti = bébiétel”.



🟠Hozzátáplálás péksüteménnyel?
A péksütemény-népszerűsítés az ilyen korú kisgyerekek számára leginkább azért problémás, mert hozzájárul, hogy ezek a termékek, amelyek éppen a hozzáadott anyagok és összetevőik miatt népszerűek, minden mást kiszorítsanak.

Az mindenesetre mindenképp problémás lehet, hogy egy nagyvállalat marketingjének hozadékaként csökkenhet a hajlandóság a szoptatásra, hiszen a rendszeres, akár korai, szilárd hozzátáplálás nem feltétlenül egészséges péksüteményekkel a szoptatás rovására megy.

🟠 Cukor, zsír, só és egyebek. Lehet, hogy a Fornetti termékei megközelítik a bébiétel kategóriát, de attól még sem bébiételek nem lesznek, sem pedig egészségesebbek összességében.

🟠Az itt közölt kép a cikkben található ill. a Fornetti hivatalos oldaláról!

Kép: Fornetti reklám
https://assets.4cdn.hu/kraken/7fD9AGNmJbHd7c8Gs-xl.png

cikk: https://qubit.hu/2021/10/16/nem-minden-egeszseges-ami-nem-karos-miert-aggalyos-hogy-a-fornetti-babaval-reklamozza-a-lisztjet

Dietetikus elemzése :
https://www.facebook.com/share/p/hGJnc7nHQZ7mTcTV/

Szólj hozzá