2024. júl 29.

VINLAND ... földrész neve honnan ered ? (Viking-Magyar vonatkozások)

írta: Kolozsvári_
VINLAND ... földrész neve honnan ered ? (Viking-Magyar vonatkozások)

Viking-Magyar vonatkozások

Észak Amerika, VINLAND ... neve honnan ered ? (Viking-Magyar vonatkozások)

... "a viking telepesek. kb 1000 környékén Leif Eriksson, azaz a híres-hírhedt Vörös Erik fia és nevelőapja Tyrker, meg jónéhány tettrekész viking, Grönland érintésével kikötöttek, majd rövid időre megtelepedtek a mai Új-Fundland területén. Azt is tudjuk, hogy a vikingek Vinlandnak hívták ezután Amerikát. Azt viszont már sokkal kevesebben tudják, hogy miért.

Leif Eriksson és csapata az Új Világban telelt (valahol Új-Fundlandban), miután felépítették Leifsbudir-t (Leif-házát). Leif a csapatot két részre osztotta, hogy felváltva tudják a környéket még jobban felderíteni, portyázni, illetve a „települést” is meg tudják védeni. Figyelmeztette embereit, hogy az éjszakát mindenki a szálláson töltse. Egy este Tyrker nem tért vissza az egységével, erre Leif felindultan a keresésére indult tizenkét emberével. Nem kellett sokáig kutakodniuk nevelőapja után, a közelben látták, ahogy hangosan nevetve vadul integet és kiabál nekik.
– Apám! Mit keresel idekinn ilyen későn? Mi késztetett arra, hogy elhagyd társaid?

Tyrker először a saját nyelvén válaszolt, de amikor eszébe jutott, hogy a vikingek ezt nem értik, az ő nyelvükön mesélte el, mit talált.

– Nem kellett messzire mennem, hogy ráleljek valamire, aminek örülni fogsz! Szőlőt találtam! Bőséges termést!
– Igazat beszélsz, Apám? – kérdezte Leif a nevelőapját.
– Persze, hogy az igazat! Az én szülőföldemen rengeteg szőlő van, felismerem minden fajtáját!

Így lett, hogy Leif a Vinland (borföld) nevet adta ennek a földnek.

Történetesen Leif Eriksson nevelőapja, tanítója Tyrker (ejtsd: Türkar) nevének jelentése türk vagyis magyar. Ebben az időben, ahogy fentebb olvasható, már erős kapcsolat alakult ki vikingek és magyarok között, feltehetően nemcsak skandinávok voltak a Magyar Királyságban, hanem fordítva is. Leif Eriksson apja Vörös Erik vagy „polgári” nevén Erik Thorvaldsson Norvégia déli részén született, a mai Stavangertől Keletre eső tartományban. Miért fontos ezt tudnunk? Részben azért, mert feltehetően itt ismerkedhetett meg Tyrkerrel, fiának későbbi nevelőjével, s azért is, mert fontos lesz a továbbiakban.

Források:
- A viking kapcsolat: https://www.baratistvanzsolt.hu/irasok/a-viking-kapcsolat/

VINLAND: https://en.wikipedia.org/wiki/Vinland

tyrkir_a_magyar_viking.jpg

Szólj hozzá

Magyar MAGYAR KIRÁLYSÁG VIKING