2024. ápr 28.

KAMILLA TEA - GYÓGYHATÁSAI

írta: Mandala75
KAMILLA TEA - GYÓGYHATÁSAI

A kamilla tea gyulladáscsökkentő, görcsoldó, szélhajtó, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású. Jó szemborogatásnak, toroköblítőnek, fogínyerősítőnek. A kamillavirágot porrá morzsolva a viszkető és nedvedző ekcéma kezelésére is használhatjuk, úgy, hogy a kamillaport rászórjuk.
kamilla_tea_15.webpA kamilla főzete hajmosásra is használható, nagyon jó hatással van a hajhagymára és a fejbőrre.
A kamilla az emésztőrendszeri problémákra is gyógyírt jelent, így akár görcsoldónak is használhatjuk, ugyanis el tudja lazítani az izmokat.
A kamillatea jó választásnak bizonyul többek között emésztési zavarok, illetve gyomor és bélrendszeri problémák, valamint súlyos menstruációs görcsök esetén, sőt mi több, még a szépségápolásban is.

 

BŐVEBBEN A KAMILLA TEA GYÓGYHATÁSAIRÓL:

Nyugtató hatással bír
Ha nagyon stresszesek a mindennapok, akkor igyunk gyakrabban kamillateát, ugyanis ez a gyógynövény képes oldani a feszültséget, hála annak, hogy nyugtató hatással bír. Ahhoz, hogy teljes mértékben kiélvezhessük stresszoldó hatását, naponta igyunk meg legalább egy-két csésze kamillateát. Több kutatás is kimutatta, hogy a kamillatea növeli a melatonin és a szerotonin elszabadulását. Utóbbi köztudottan a kiegyensúlyozott érzelmi állapotunkért felel, ezért is nevezik gyakran boldogsághormonnak.

Elősegíti az alvást
Ahogy már az előbb is említettük, a kamillatea fokozza a melatonin termelést, ami a szervezet alvás-ébrenléti ciklusában játszik fontos szerepet, így nem meglepő, hogy a pihentető alvásra is pozitív hatással van. A kamilla megkönnyíti az elalvást, illetve sokkal nyugodtabban alszunk tőle. Több kutatás bebizonyította, hogy egy legalább két héten keresztül tartó kamillatea-kúra sokat javít az alvászavaron.

Javítja az emésztést
A kamilla az emésztőrendszeri problémákra is gyógyírt jelent, így akár görcsoldónak is használhatjuk, ugyanis el tudja lazítani az izmokat. Ezt főleg a zsírban oldódó azulénnek köszönhetjük, aminek fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása van. Ezáltal fertőtleníti a beleket, javítja az emésztést, megszünteti a puffadást, megelőzi a hasmenést, továbbá enyhíti a Crohn-betegség, az IBS és a Colitis ulcerosa tüneteit.

Támogatja a szívműködést
Nagyon sokan szenvednek valamilyen szív- és érrendszeri betegségben, így nem meglepő, hogy ezek tartoznak a vezető halálokok köze. Ezen betegségek elterjedése főleg az egészségtelen táplálkozásra, illetve életmódra vezethetők vissza. A kamillatea azonban még az ezek okozta egészségügyi problémákat is képes egy bizonyos szintig orvosolni. Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszintünk és a magas vérnyomás is, márpedig ez a kettő köztudottan nagy szerepet játszik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában. Azonban a kamillatea alvást segítő hatása is számít, ugyanis a pihentető alvásnak is központi szerepe van az egészség megőrzésénél, ezzel együtt pedig a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében.

Gyulladáscsökkentő
A kamilla gyulladáscsökkentő hatását a kamazulén vegyületet tartalmazó illóolaja fejti ki. Mivel képes enyhíteni a gyulladást, láz, megfázás és torokfájás esetén is remek választásnak bizonyul. Sőt mi több, bizonyos szintig még az arcüreggyulladás esetén is enyhülést hozhat. A kamillából készített tea azáltal segíti a gyógyulást, hogy izzasztó hatása miatt könnyebben távoznak a szervezetünkből a különféle méreganyagok, ezen kívül a nyákot is oldja, és segíti a könnyebb légzést. Amennyiben köhögés is társul a panaszainkhoz, akkor a kamillával történő inhalálás is sokat javíthat az állapotunkon, ugyanis kitisztítja a légutakat, enyhíti az orrdugulást, és ezek mellett összességében is támohatja az immunrendszerünk működését.

A kamilla gyulladáscsökkentő hatására akkor is érdemes építeni, ha például afta van a szájüregünkben, ugyanis ennek a gyógyulását is képes támogatni. Ebben az esetben a szájöblögetés vagy a gargalizálás bizonyul jó választásnak. Ezekkel a módszerekkel ráadásul egyéb, a nyálkahártyán keletkezett sérülést is tudunk kezelni.

Kitűnő bőrápoló
A kamillatea fogyasztása nem csak belsőleg, külsőleg is képes kifejteni jótékony hatását, ugyanis egy a gyógynövény többek bőrápoló tulajdonságokkal rendelkezik. Pontosabban kitágítja a pórusokat, eltünteti a mitesszereket, enyhíti a különféle bőrgyulladásokat, gyorsítja a sebek gyógyulását, sőt mi több, még az ekcéma kezelésére is használható. Utóbbit egy kutatás is bizonyítja, amely eredményei szerint a kamillateás fürdő 60 százalékkal alaposabban tünteti el az ekcémás kiütéseket. A száraz, viszkető és kivörösödött bőrnek szintén jó ellenszere a kamilla.

Amennyiben kamillateaként fogyasztjuk, a benne rejlő antioxidánsok serkentik a sejtregenerálódást, így lassul a bőröregedés.

Megelőzi a korpásodást
A kamillát a legtöbb esetben a haj világosítására szokták használni, de ennél többre képes: nem csupán megakadályozza a korpásodást, de a haj zsírosodását is mérsékli.

 TEA KEVERÉK FORMÁJÁBAN: Manu tea, vagy UKKO tea 

https://www.manutea.hu/herbarium-gyogynoveny-kamilla

 Jó emésztés teakeverék kamillával: https://www.manutea.hu/jo-emesztes-gyogynoeveny-tea-120g-x11663

 UKKO TEA https://www.ukko.hu/?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI3tz4g6TkhQMVNpeDBx092AjlEAAYASAAEgLpqPD_BwE

 

Szólj hozzá

Kamilla TEA Gyógyhatások