2024. ápr 08.

PITYPANG Legendája és Gyógyító Ereje

írta: Mandala75
PITYPANG Legendája és Gyógyító Ereje

A PITYPANG LEGENDÁJA ... " avagy ezért ilyen csodás a gyógyító ereje"

pitypang_ret.jpg

 ... "Egy gyógynövény, amiben összeadódik a Nap, a Hold és a csillagok ereje.

A pongyola pitypang vagy más néven gyermekláncfű Magyarországon is gyakori évelő növényfaj. Gyakran nevezik egyszerűen csak pitypangnak is ezt a sokoldalú kis csodát. Legendáját egyre többen ismerik. Röviden így szól:

“Isten küldött egy angyalt, hogy megkérdezze a növényeket, hogy nézzenek ki. Mindegyikük szép, piros vagy fehér, nagy virág akart lenni, úgy virítani, mint egy nyári álom vagy kék, mint a tiszta ég. Csak a pitypang nem tudta, milyen szeretne igazán lenni, így az angyal még egy napot adott neki a gondolkodásra.

Imádkozva próbált dönteni. Látta a napot majd úgy döntött, olyan szeretne lenni, mint a nap. Sárga és gyönyörű. Aztán meglátta a holdat, és meggondolta magát. Olyan szeretett volna lenni, mint a hold, fehér, kerek, áttetsző. Aztán felfigyelt a csillagokra, és nagyon megkedvelte őket is.

Amikor az angyal eljött, nem tudta, mit mondjon neki:

– Úgy lennék olyan, mint a Nap, mint a Hold és mint a csillagok. Nem tudok dönteni – sóhajtotta szomorúan.

Így a Teremtő teljesítette minden vágyát. Ezért a pitypang eleinte sárga, mint a nap, majd fehér és kerék mint a hold , és mikor ráfújsz, akkor úgy szóródik szét mint a csillagok. Gyógyító ereje is ezért ilyen erős, mert összeadódik benne a Nap a Hold és a csillagok ereje.”

https://sokszinuvidek.24.hu/kertunk-portank/2021/05/04/pitypang-gyermeklancfu-legenda/

 

***
MESE : ÓRIÁS PITYPANG TÖRTÉNETE

https://szilagysomlyo.emke.ro/meseszerda-az-oriaspitypang-tortenete/


Szandi III. osztályos volt 2015-ben, mikor ezt a mesét írta, Csenge rajzolt hozzá szép illusztrációt.

Az óriáspitypang története

Történt egyszer, nem is olyan rég, hogy nemcsak a Földön, de Tündérországba is beköszöntött a tavasz. A tündérek megkezdték a munkát: a domboldalon felébresztették a hóvirágot, csengettek a bokor alján szunyókáló ibolyának, bekopogtak a kertbe a jácintusnak meg a nárcisznak is. Ezután a mező felé vették útjukat. Meglepődtek, hogy egyetlen virág sem integet feléjük, csak a zöld fű zsendül. A fű között ki-kivillant ugyan a pitypang levele, de a virágoknak nyoma sem volt. Tavasztündér megfújta a varázssípját és azt a feladatot adta a tündéreknek, hogy makkhéjból készült kosárkáikból szórják be a pitypangok töveit varázsporral. Szépen, gondosan dolgoztak a tündérek. Egyszer csak nagy kiáltást hallottak: – Nézzétek, egy pitypangvirág kinyílott! De milyen óriási a virága! – Vajon ki tett rá ilyen sok varázsport?- tanakodtak a tündérek. -Csend! – lépett elő a Tavasztündér. Szeretném tudni, hogy ki a hibás! – Én voltam – lépett elő a legkisebb tündér. Kérlek , bocsássatok meg! Tudjátok, én még eddig nem hintettem varázsport sehova. Ügyetlen is voltam, mert a kosaram félrebillent, a sok varázspor éppen ráhullt egy pitypangra. – Megbocsájtunk – mondták egyszerre a tündérek. – Beláttad a hibádat,ez dicséretes.Ti is mindig mondjátok meg az igazat, ne hazudjatok, mert így sokkal jobb lesz mindenkinek – fejezte be a tündér. Aztán békésen folytatták a munkát. Eközben a pitypang boldogan lengette sárga fejét. Ő lett a mező dísze. A mező lakói Pityinek nevezték el. Jóságos volt, segítőkész, ezért mindenki kedvelte. Ahogy telt az idő, a pitypang virága egyre nőtt, s bár a többi pitypang is kinyílt,egyetlen virág se ért a nyomába. Így Pityi egyre beképzeltebb lett, azt hitte ő a főnök és parancsolgathat mindenkinek, kinevetheti a kisebbeket, kicsúfolhatja a gyengéket. Már senki se barátkozott vele, utálták a rossz magaviseletéért. Az égbolton az esőfelhők szomorúan nézték a hencegő pitypangot. -Milyen kár ezért a szép virágért! No, de én majd megtanítom kesztyűbe dudálni!-mondta az esőfelhő, s azzal összehívta a barátait és hatalmas víztömeget zúdított a mezőre. Pityi előbb örült az esőnek, még jobban kinyitotta a szirmait. A többi virág eközben inkább összezárta a szirmait, összehúzta magát, s várta az eső végét. Estére már az okoskodó pitypangnak úgy tele lett vízzel a feje, hogy a szára nem bírta tartani, és letört. Így ért véget az okoskodó pitypang élete.

https://szilagysomlyo.emke.ro/meseszerda-az-oriaspitypang-tortenete/

 

VÉGE A MESÉNEK

**********

cikk: 14 érv, miért gyűjtsük a gyermekláncfüvet – Mutatjuk, mit készíthetünk belőle


https://sokszinuvidek.24.hu/otthon-keszult/2017/04/24/14-erv-miert-gyujtsuk-a-gyermeklancfuvet-mutatjuk-mit-keszithetunk-belole/

 

VIDEOK
1 perc ( magvetéstől , cserépben nevelés) 36 nap NÖVÉNY KIFEJLŐDIK
https://www.youtube.com/watch?v=sXfY8BYQu-Y

1 percben csak a VIRÁGZÁS (fekete háttérrel)
https://www.youtube.com/watch?v=9kgdy9p3Jpo

3 perc (mag csírázástól, végig) a háttér világos
https://www.youtube.com/watch?v=T6pjGwkK2po

 

 

 

Szólj hozzá

Mese Természet Tavasz Pitypang