2023. okt 11.

Mit kezdjünk az őszi avarral?

írta: Mandala75
Mit kezdjünk az őszi avarral?

avar.jpg

Az őszi összegereblyézett avar megsemmisítésével számtalan, abban telelő állatot pusztítunk el. Ha már muszáj összeszedni az avart, a kertben kis kupacokban érdemes felhalmozni. A giliszták és egyéb lebontók tavaszra amúgy is feldolgozzák a halmokat, azok tápanyaga beépül a talajba, amitől így a növényeink is egészségesebbek lesznek. írja a Magyar Rovartani Társaság .

 

Egyes hernyók az avarba bújnak, hogy megvédjék magukat a hidegtől és a rájuk vadászó ragadozóktól, bizonyos fajok pedig lehullott levelekre rakják a petéiket. A poszméheknek védelmet nyújt a vastag levélréteg, mert a nyár végén a talajba fúródva hibernálódnak. Az avarban pókok, csigák, férgek, különféle bogarak, atkák élnek, belőlük táplálkoznak a mókusok, a madarak és a kétéltűek.

Ez azt jelenti, hogy az összegereblyézett avarral a telelő állatokat is megbolygatjuk és elpusztítjuk, hívja fel rá a figyelmet a Magyar Rovartani Társaság. Ha viszont az avart kis kupacokba rendezzük, ezt elkerülhetjük, és a giliszták, illetve az egyéb lebontó élőlények tavaszra feldolgozzák a leveleket, tápanyaguk pedig beépül a talajba, így a növényeink is egészségesebbek lesznek.

MAGYAR ROVARTANI TÁRSASÁG: https://www.facebook.com/profile.php?id=100064262096957

Cikk forrása:

https://www.turistamagazin.hu/hir/rovarokat-es-csigakat-is-megolunk-az-avar-megsemmisitesevel

 

 

Szólj hozzá

2023 Ősz SZAVAZÁS Avar