2023. sze 15.

Magnézium hatása a Szív-és Érrendszerre

írta: Mandala75
Magnézium hatása a Szív-és Érrendszerre

magnezium-sziv.jpgA magnézium több mint 300 biokémiai reakcióban vesz részt a szervezetben, és szükséges a megfelelő izomösszehúzódáshoz, az idegműködéshez, a vércukorszint szabályozásához és a vérnyomás szabályozásához.

 

Segít szabályozni a szívritmust

A legtöbb magnézium a szívben található. Az elektrolitokat, köztük a nátriumot, a kalciumot és a káliumot a magnézium szállítja a sejtekbe, ami az egészséges szív szempontjából kulcsfontosságú folyamat.  

A magnéziumhiány megváltoztathatja a szívfrekvenciát, és ennek következtében megváltoztathatja a szív ritmusát is.

Amellett, hogy megakadályozza a szív rendszertelen ritmusát, a szívizmok és az idegek tevékenységét is koordinálja, amelyek szabályozzák a szívverést.

A magnézium kapuőrként működik, szabályozva az izomösszehúzódásokhoz szükséges kalcium beáramlását. Ha a magnéziumszint túl alacsony, a sejtek kalciummal túlterheltté válhatnak; ez meszesedéshez vezethet.

 Szükség van magnéziumra az izmok működéséhez, valamint az egészséges idegi és szívműködéshez, beleértve a szívizmot is. A szívinfarktusok kockázatát csökkenti, segíti a szívműködést, normalizálja a vérkeringést.

A magnézium rengeteg fontos biokémiai folyamatban vesz részt, például számtalan enzim működéséhez nélkülözhetetlen, de a sejtek közötti kommunikációhoz, az izmok működéséhez, illetve a megfelelő ásványianyag-egyensúly fenntartásához is fontos.

Több oka is lehet annak, miért túl kevés a magnézium a szervezetünkben 

Az egyik ilyen ok a stressz: a stresszreakció során felszabaduló hormonok hatására fokozódik a magnézium kiválasztódása a sejtjeinkből, és így az anélkül ürülhet ki a szervezetünkből, hogy hasznosítani tudnánk. A magnéziumhiány ugyanakkor fokozza a hangulatingadozásokat, agresszívabban, türelmetlenebbül reagálhatunk még apróságokra is.

A modern gazdálkodás egyik súlyos következménye, hogy a műtrágyák miatt a talaj, így az abban megtermelt zöldségek és gyümölcsök magnéziumtartalma is alacsonyabb.

MELY ZÖLDSÉGEK TARTALMAZNAK SOK MAGNÉZIUMOT

zöldségek, azon belül is leginkább a klorofilban gazdag levélzöldségek, mint a spenót, a sóska, a kelkáposzta vagy a mángold kiemelkedően jó magnéziumforrást képeznek, ráadásul fogyasztásukkal kis energiabevitel mellett tudjuk feltölteni magnéziumraktárainkat.

 

Cikk forrás: https://vitaking.hu/magnezium-a-sziv-hose/?goal=0_d880252cd8-3a0bc335e8-603710511&mc_cid=3a0bc335e8&mc_eid=6f4e4cfc24

ttps://www.hazipatika.com/taplalkozas/taplalekkiegeszitok/cikkek/magnezium_a_szivnek_is_jo

Szólj hozzá