2023. aug 16.

Csillaghullás - Perszeida meteor (2023 aug - Magyarország)

írta: Mandala75
Csillaghullás - Perszeida meteor (2023 aug - Magyarország)

 

csillagos_eg_perszeidak.jpgAz év egyik leglátványosabb és hazánkból jellemzően legjobban megfigyelhető csillaghullását az augusztusi Perszeidák meteorraj adja.

Kezdődik a nyári meteorhullás.

Megérkeztek a Perseidák, jönnek a hullócsillagos éjszakák. Idén július 14. és szeptember 1. között lesz érdemes kémlelnünk az eget, a meteorhullás várhatóan augusztus 12-13-án fogja elérni maximumát, ekkor láthatjuk a legtöbb meteort.

Ideális körülmények között ilyenkor óránként akár 50-100 objektum is felbukkanhat.

A meteorok a Perszeusz csillagkép irányából látszanak jönni, innen az elnevezés, de valójában nem onnan indulnak, így az égbolt bármely részén feltűnhetnek. A tapasztalatok szerint északi irányba nézve láthatjuk a legszebb rajtagokat.

Perszeusz, a görög mitológiában magának Zeusznak a fia. Anyja az argoszi királylány Danaé, akit Zeusz aranyeső képében termékenyített meg a mitológiai történet szerint.

Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik ezt a csillaghullást. 

ÉSZLELÉS

Ugyan már július második felétől egészen augusztus végéig megfigyelhető egy-egy hullócsillag a nyári éjszakákban (július 17 – augusztus 24.). A fényes meteorok aránya augusztus 8. körül a legnagyobb, miközben a legtöbb meteor augusztus 11-13-án jelentkezik.

2023-ban a maximuma augusztus 12-ről 13-ára virradó éjszaka várható. A maximumán várt intenzitása idén ZHR=150-200, azaz ideális esetben (ha a radiánsa, azaz a látszólagos kiindulási pontja a fejünk felett a Zenitben tartózkodna és semmilyen zavaró tényező nem lépne fel) 1 óra alatt ennyi meteort figyelhetnénk meg.

A meteorok megfigyeléséhez nincs szükség távcsőre, sokkal inkább egy kényelmes, dönthető támlájú kerti ágyra vagy egy jó matracra, hálózsákra. De ne a fejünk feletti égboltot bámuljuk, inkább valahova a horizont fölé, úgy 50-70° magasra nézzünk. Kitüntetett irány sincs, a hullócsillagok az ég bármely részén feltűnhetnek, de talán a déli vagy az északi. északkeleti irány kicsit kedvezőbb lehet.

Az észlelésre általában a hajnali órák az alkalmasabbak, amikor a raj radiánsa magasabbra kerül az égbolton.  2023. augusztus 12. éjjele (az időjárási körülményeket nem nézve) kedvező lesz a megfigyelésre, mivel a 10 %-os, csökkenő hold, Budapestről nézve este 20:49- kor kel és 5:29-kor nyugszik,  így fényével nem különösebben zavarja majd a megfigyelést.

Minél sötétebb égbolt alól végezzük a megfigyelést, keressünk a város fényeitől távolabbi helyet. Gyakran előfordul, hogy sok percig nem hullik egyetlen meteor sem, aztán egy percen belül jön 3-4 is.

Forrás cikkek:

Szent Lőrinc könnyei - Perszeidák  https://www.eumet.hu/erdekessegek/perseidak/

Varázslatos éjszakák: https://termeszeti.hu/varazslatos-ejszakak-jonnek-megerkeztek-szent-lorinc-konnyei/

 

 

 

Szólj hozzá

Meteor Csillaghullás