Természetes Egészség

Energia szintünk helyre állítása

2023. júl 30.

Iható Termál Gyógyvizek - Magyarország

írta: Mandala75
Iható Termál Gyógyvizek - Magyarország

Magyarország gyógyvizei

„Ha ebben az országban megállsz bárhol, és leszúrod vándorbotod, víz fakad” – írta egy 17. századi úti beszámoló Magyarországról. Ivásra alkalmas vízkészletünk valóban jelentős, és hazánk talán legértékesebb természeti kincse a gyógyításra is alkalmas gyógy- és termálvíz, valamint az értékes ásványvizek.

thermal.jpg

GYÓGYVIZ IVÓKÚRA

Sok gyógyvíz idővel elveszíti gyógyító hatását, ezért az ilyen gyógyvizeket csak a forrásnál lehet eredményesen használni.
A kúra átlagosan négy hétig tart, ez alatt a beteg 1/2-1 liternyi folyadékkal fogyaszt többet a megszokott mennyiségnél. Ez önmagában is hatásos, mert a többletfolyadék átmossa a szervezetet. 
A GYÓGYVIZ-ek általánosságban emésztőszervi panaszokat gyógyítanak. A glaubersós vizek segítenek a székrekedés esetén. A kénes vizek étkezés után fogyasztva könnyítik az emésztést. Étkezés előtt 1-2 órával pedig csökkentik a gyomorsav képződést. A gyógyvizek légúti hurut esetén nyákoldó hatásúak. A gyógyvizeknek a vegetatív idegrendszert jótékonyan befolyásoló, szabályozó hatásuk is van. Az emésztőrendszert érintő panaszok, sokszor vegetatív idegrendszer eredetűek.  

MAGYARORSZÁGI GYÓGYVIZEK

A gyógyfürdő és a gyógyvizek fogyasztásának csodáit már sok ember megtapasztalta. Tudtad, hogy a hévíz is gyógyvíz? Hogyan gyógyítanak a gyógyvizek, és melyik mire való?
A gyógyvíz olyan természetes ásványvíz, amely bizonyítottan gyógyító hatású. A külsőleg használható gyógyvíz a kőzetekben levő ásványi anyagok kioldása során keletkezik, és oldott ásványianyag-tartalma, kémiai jellege nem károsítja az egészséget.Belsőleg alkalmazható változatai ivásra vagy inhalálásra alkalmasak, és szintén gyógyhatásúak.
A termálvíz a földfelszín alatti, legalább 30 C° hőmérsékletű, gyógyhatású rétegvíz. A vízben levő természetes nyomás álló helyzetben a lábakra, ülő helyzetben a hasra gyakorol hatást. Lazítja az izmokat, enyhíti a fájdalmat. A nyomás miatt a vérkeringés felpezsdül, és a gyógyító oxigénnel telt vér átmossa a mozgást és emésztést végző szerveket. A meleg víz ingerli a bőrben a verejtékmirigyeket.

A pórusok kitágulnak, ezért a testben összegyűlt méreganyagok könnyebben kiürülnek, a vízben levő ásványi anyagok pedig be tudnak hatolni. A termálvíz mozgásszervi és bőrbetegségeket gyógyít. Hazánkban kb. 500 termálvíz előfordulási hely van, az ország területének kétharmadán található ilyen.

A kénes víz

A kén a szervezet számára nélkülözhetetlen anyag. Csökkenti a vérnyomást és a gyulladást. Javítja az anyagcserét, segít leküzdeni a fizikai és a szellemi fáradtságot.

Mozgásszervi és nőgyógyászati betegségek gyógyításában nagyon eredményes. Főleg meddőség és reuma esetén alkalmazzák.

A bőrgyógyászati betegségek közül a pikkelysömör legjobb ellenszere a kén.

Lelőhelyei: Balf, Parád, Erdőbénye, Harkány, Mezőkövesd, Budapesten a Lukács és a Rudas fürdő egyes forrásai.
A keserűvíz
A keserűvizek nagy mennyiségben tartalmaznak keserűsót és glaubersót. A test nedveinél hígabb változatai vizelethajtók, a töményebbek hashajtók. Fürdőkúra formájában női betegségek és reuma esetén hatásos.

A magyar keserűvizek (Apenta, Ferenc József, Hunyadi János, Igmándi, Jászkarajenő) egyedülállóak az egész világon. Adagolása: enyhe hashajtásra 2 dl, erős hashajtásra 3 dl.

A keserűvíz előfordulási helyei Nagyigmánd, Tiszajenő és Budapesten a Ferenc József forrás.
Kloridos (konyhasós) víz
Magas koncentrációban tartalmaz klorid- és nátriumionokat. Többek között mozgásszervi betegségek külsőleges kezelésére használják: porcproblémákra és reumára. Ivókúraként és inhalálva hurutos betegségeket gyógyít.

Mivel nyákoldó hatású, a gyomorsavtermelést is fokozza. Magyarországon Cserkeszőlőn, Hajdúszoboszlón és Sárváron található kloridos víz.
Vastartalmú víz
Vannak tisztán vasas vizek, alkális, alkális-konyhasós, földes és glaubersós vasas vizek. Fürdőkúraként alkalmazva a vas a bőrön át felszívódva a nőgyógyászati betegségek kezelését egészíti ki.

Ivókúraként a vashiány okozta vérszegénységet gyógyítja. Hazánk vasas vízforrásai Parádon a Clarissa- és az István-forrás, és Mohán a Stefánia-forrás.
Forrás:
https://www.bien.hu/magyarorszag-teruletenek-szazaleka-gyogyviz-lelohely-milyen-betegsegeket-gyogyitanak-vizeink/?oldal=5
https://www.napfenyesgyogykozpont.hu/magyarorszag-gyogyvizei/
https://www.termalfurdo.hu/furdozes/csodatevo-vizek-elaruljuk-mire-jok-a-budapesti-kutak-4817
Szólj hozzá

Ásványi anyag Regeneráció Regenerálja a szervezetet Gyógyhatások THERMAL GYÓGYVÍZ KÚRA

A bejegyzés trackback címe:

https://mandala75.blog.hu/api/trackback/id/tr3418182171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása