2023. máj 15.

Kamillamezők virítanak a Hortobágyon

írta: Mandala75
Kamillamezők virítanak a Hortobágyon

kamilla_mezo_alfold_1.jpgEgyik legismertebb gyógynövényünk amellett, hogy számos problémára gyógyír, hatalmas mezőivel csoda szép látványt nyújt az alföldi tájon. 

Az apró, fészkesvirágzatú, orvosi székfűnek is hívott növénnyel mezőkön, útszéleken, parlagokon találkozhatunk tömegesen, de kifejezetten szereti azokat a helyeket, amelyek már más növények számára szinte élhetetlenek.

Ilyenek a puszta legszikesebb, legkopárabb, úgynevezett vakszik foltjai, amelyekből a Hortobágyon is akad bőven. 

A rettentően száraz tavasz miatt úgy tűnt, nagyon kevés kamilla nyílik idén, de szerencsére az április végén érkezett esőknek köszönhetően beindult a tömeges virágzás, így már egész nagy mezőket alkotnak a pusztán több helyen is.

A kamilla nem védett, és sokan szokták gyűjteni gyógyhatása miatt, viszont fontos tudni, hogy a védett területeken nem szabad szedni belőle, illetve csak a természetvédelmi hatóság engedélyével és a terület tulajdonosának hozzájárulásával. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a kamillás foltok számos védett és fokozottan védett faj számára jelentenek kedvező életteret. Költenek itt bíbicek, nagy godák, és az ugartyúkok is kedvelik ezeket a kamillás területeket.

Az emberi jelenlét megzavarhatja a madarakat, és a fészekről felszálló szülők védtelenül hagyhatják a tojásokat vagy a már kikelt fiókákat, így könnyebben áldozatul eshetnek a ragadozóknak, varjaknak. Egyébként is nehéz észrevenni ezeket a fészkeket, ugyanis mind a tojások, mind a fiókák színe nagyon beleolvad a talaj mintázatába. Egy szó, mint száz, a védett területeken ne akarjunk kamillás szelfit, vagy életünk legjobb fotóját elkészíteni, inkább jelentkezzünk be a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság egyik szervezett túrájára, ahol biztonsággal tudjuk megnézni ezeket a kamillamezőket.

kamilla_mezo_alfold_2_bibic.jpgA bíbic a Hortobágyi Nemzeti Park gyakori madara, vizes élőhelyek közelében lévő legeltetett szikes gyepek fészkelője és vakszikes kopár foltokon kamillák között is költ. Magyarországon 1901 óta védett faj, természetvédelmi értéke 50.000 Ft

 

 

 

kamilla_mezo_alfold_2_ugartyuk.jpg

Ugartyúk lépked a kamillamezőn

 

 

 

 

Akadnak azért olyan területek is, ahol biztonsággal tudjuk megnézni a csoda szép kamillavirágzást, például az Egyek-pusztakócsi mocsarak területén, ahol a Górés tanyára tartó tanösvény földútja mentén egész szép mezőket láthatunk nem mesze a kiindulóponttól, amely a 33-as úton található Kaparó Csárdánal van.

Cikk és képek forrása: Turista magazin 

https://www.turistamagazin.hu/hir/gyonyoru-kamillamezok-viritanak-a-hortobagyon

kamilla_mezo_alfold_2_a_viragokat_szivogato_keneslepkek_teljesen_beleolvadnak_a_sargas_kamillamezobe.jpg

 

 

 

 

Szólj hozzá

Kamilla HORTOBÁGY Alföldi Kamilla Kamilla Rét