2023. ápr 18.

VADVIRÁGOS BUDAPEST PROGRAM - Biodiverzitás

írta: Mandala75
VADVIRÁGOS BUDAPEST PROGRAM - Biodiverzitás

�VADVIRÁGOS BUDAPEST PROGRAM � Biodiverzitás


Facebook bejegyzés https://www.facebook.com/fokertbp/posts/3818281304959462/

Cikk "VADVIRÁGOS BUDAPEST" : https://www.fokert.hu/vadviragos-budapest/

Részlet a cikkből:
Természetközeli zöldfelület-gazdálkodás több elemét már bevezették, ilyenek az avar őszi helyben történő tárolása, a rovarhotelek és a madárodúk telepítése, lakossági komposztálási mintaprojektek indítása.


TAVASSZAL új GYEP gazdálkodás ! 28 hektáron !
Tavasszal egy új programmal lépünk tovább az ökológikusabb fenntartás felé: extenzív gyepgazdálkodási programot vezetünk be, melynek keretében több mint 28 hektár területen alakítunk ki rovarbarát zöldfelületeket a fővárosi parkokban és zöldsávokban.

Város vs. biodiverzitás

Általánosságban elmondható, hogy egy nagyváros adottságai nem kedveznek a biológiai sokféleségnek. Kevés a zöldfelület, s jellemzően az is több, kisebb, egymástól távol eső, intenzíven kezelt, kevés növényfajból álló, homogén terület. A beépítettség, a hősziget hatás, a fényszennyezettség, a sok tükröződő vagy üveg felület mind-mind olyan tényező, amelyhez csak kevés állatfaj tud alkalmazkodni, ráadásul a városokban előforduló fajok száma a külterületektől a belváros felé is drasztikusan csökken.

„Jólfésült” gyepek helyett vadvirágos rét

a gyepfelületek intenzív, évenként szokásos 5-7 alkalommal történő teljes lekaszálása helyett a parkokban olyan foltokat jelölünk ki, ahol 1-3 kaszálást megtartva a vadvirágoknak van ideje kifejlődni, virágozni, magot érlelni, terjedni. A vadvirágok és a kevésbé bolygatott zöldfelületek élő- és táplálkozó helyet biztosítanak a rovarvilág számára, melyek egyúttal az énekesmadarak számára jelentenek táplálékot. A magasabbra engedett gyepek több harmatot, vizet kötnek meg, ezáltal pozitívan hatnak a talajvízháztartásra, az ilyen felületek kevésbé száradnak ki ASZÁLYOS időszakban.

A 2021-ben induló „Vadvirágos Budapest” program első évére kísérleti fázisként tekintünk. Bízunk benne, hogy lényegesen gyarapszik majd a extenzíven kezelt területeken megfigyelhető fajok száma, illetve abban is, hogy kedvező fogadtatásra talál a budapestiek körében is.

Mindenki, mindenhol segíthet

Ha szimpatikusnak találja a programot és segítené a beporzókat, két módon is megteheti: vadvirágok, nektárdús növények ültetésével és rovarhotel telepítésével. Kereskedelmi forgalomban számos, változatos összetételű vadvirág magkeverék kapható, melyeket a kert egy ritkábban használt részén elvetve szemet gyönyörködtető, színes méhlegelő rétet hozhatunk létre, de egy minirétet („méh-bisztrót”) egy balkonládában, akár a belvárosban vagy egy lakótelepen is létrehozhatunk. A rovarhotelek olyan mesterséges tárgyak, melyek a magányos darázs- és méhfajok talajba, korhadt fákba vagy partfalakba fúrt járatait imitálják. Nádszálakból, lyukacsos téglákból, bambuszrudakból vagy kifúrt farönkökből ügyes kezű rovarbarátok akár barkácsolhatnak is, de ha erre nincs lehetőség, több helyen készen is vásárolhatóak ezek a természetvédelmi berendezések.

Vadvirágos Budapest 2021
https://www.fokert.hu/vadviragos-budapest/
Vadvirágos rétek
https://budapest.hu/Lapok/2021/vadviragos-retek.aspx

Vadvirágos Budapest, facebook bejegyzés, 2021 KÉPEK TÁBLÁK
https://www.facebook.com/fokertbp/posts/3818281304959462/

KÉPEK: https://www.facebook.com/photo?fbid=3818270131627246&set=pcb.3818281304959462

 

 

Kép forrása: MÉHLEGELŐ : Nem mind gaz mi magasra nő
https://www.csaladinet.hu/gallery/2021-07-01_mehlegelo5.jpg

vadviragos_budapest_7.jpg

Szólj hozzá

VÍZ BUDAPEST Belső Béke Vadvirágos RÉT MÉHLEGELŐ