2023. ápr 17.

VIRÁGOS GYEPALTERNATÍVÁK. MIT ÜLTESSÜNK FŰ HELYETT?

írta: Mandala75
VIRÁGOS GYEPALTERNATÍVÁK. MIT ÜLTESSÜNK FŰ HELYETT?

1.) VIRÁGOS GYEPALTERNATÍVÁK. MIT ÜLTESSÜNK FŰ HELYETT?
Az előző évszázadokban a gazdagság státuszszimbóluma volt a nagy, összefüggő zöld gyepfelület. Ezek ugyanis csupán dekoráció céljáúl szolgáltak, nem termeltek rajta élelmet.
egy “klasszikus” golfpályára emlékeztető gyepnél, amely csak rövidre nyírt fűből áll és semmilyen más növény nem élhet meg rajta, rengeteg műtrágyát és gyomirtót használnak.

A gyep a pihenési funkción kívül sem az élővilágnak nem kedvező, sem az élelemterelésünkhöz nem járul hozzá, érdemes felturbózni néhány ehető, virágzó növénnyel. A gyepünk így élettel teli lesz, ami a különböző beporzók számára hasznos, kevesebbet kell locsolnunk, hiszen ezek a növények gyakran jobban bírják a szárazságot, továbbá, rengeteg különböző vadnövényt és virágot is kapunk.

7 VIRÁG amit gyepbe fűmaghoz keverve is ültethetünk:
Százszorszép, Ibolya, Kankalin, Vörös here, Indásfű, Krókusz, Medvehagyma,
Kökörcsin, Kakukkfű,

https://kert.tv/viragos-gyepalternativak-mit-ultessunk-fu-helyett/

2.) VISSZA A TERMÉSZETHEZ – CSINÁLJUNK VADVIRÁGOS RÉTET!
A kerti rét elméletileg nem más, mint fű közé ültetett virágok kombinációja. Ez a romantikus megoldás valamiért még nem túl elterjedt nálunk, de Angliában például komoly hagyományai vannak.

Ökológiai előnye, hogy rengeteg élőlénynek nyújt lakóhelyet. A magas fűben békák, sünök, gyíkok élhetik dolgos hétköznapjaikat, a virágok vonzzák a rovarokat. A rét a füvek és a virágok egyensúlyán alapul. Ha a talaj túl termékeny, a füvek átvehetik az irányítást, elnyomva a virágos növényeket.
https://kert.tv/termeszetes-vadviragos-ret/

https://kert.tv/?s=vir%C3%A1gos%20gyep&fbclid=IwAR3ttyg8ZWVk06exwdXCSlBtjVgIpD3DchvbjQ1CZk7SdF4BLRmpLb665GU
***

3.)VIRÁGMAGOK:
https://shop.kert.tv/viraghagyma-viragmag-159/viragmagok-259

 

 

vadviragos_ret_foto.jpg

Szólj hozzá

Virágos GYEP Vadvirágos RÉT