2023. már 10.

MÁRCIUS - Jeles napok és ünnepek listája

írta: Mandala75
MÁRCIUS - Jeles napok és ünnepek listája

MÁRCIUS
Március – Tavaszelő – Kikelet hava – Böjtmás hava
Március hazánk éghajlati viszonyai miatt a tavasz első, bár gyakran sajnos még hűvös, csapadékos hónapja. A paraszti életben mégis a mezőgazdasági munkálatok kezdetének ideje. Számos az időjáráshoz kapcsolódó megfigyelés és jóslás kötődik ehhez a hónaphoz.Ugyanakkor március a húsvéti 40 napos nagyböjt hónapja is, ilyenkor tilos a vigalom, a lakodalom, a húsos ételek fogyasztása.
Március a tavasz várás, a jó idő beköszöntének a hónapja - erre utalnak az időjós napok is. Ildikó napja (márc 10) még hosszú hideggel fenyeget "Ha ezen a napon fagy, 40 napig fagy". Két nappal később pedig "ha Gergely megrázza a szakállát, még áprilisban is hó lesz". Sándor napja (márc. 18) , aki Józseffel és Benedekkel együtt zsákban hozza a meleget.
Március 1.  A meteorológiai tavasz kezdete
Március 2. Arany János születésnapja
Március 3. Vadvilág Napja
Március 6. Energiahatékonyság Világnapja
Március 8. Nemzetközi Nőnap
Március 15. Nemzeti ünnepünk
Március 15. Fogyasztóvédelmi Világnap
Március 16. A magyar zászló és címer napja
Március 18. Újrahasznosítás Világnapja
Március 18. Sándor napja, a néphit szerint az első meleghozó nap. " Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget." Bizonyos vidékeken a zab és árpa vetésére legalkalmasabb napnak tartották.
Március 19. József napja, kedvelt névnap ünnep. József, a názáreti ács, Jézus gondviselője. Az első meleg tavaszi napnak tartják falun. Erre a napra várják vissza a gólyákat, és a méheket is ekkor eresztik ki. A Mura vidéken a marhákat is kihajtják a legelőre. Számos termésjóslás is kötődik a naphoz. Azt tartják, amilyen az idő Józsefkor olyan lesz nyáron a szénahordáskor is. Ha az égen szivárvány látható, jó lesz a búzatermés.
Március 20. A Boldogság Világnapja
2023. Március 20 ( 22:24, hétfő): Tavaszi Napéjegyenlőség 
Március 21. Csillagászati Év Kezdete, a Tavasz ekkor kezdődik, a nappalok hosszúsága éppen beéri az éjszakáét, mégis a néphagyomány márc. 24-re a "Harmatszedés napjára" teszi az igazi Tavasz kezdetét. 
Március 21. Benedek napja, a csillagászati tavasz kezdete. A bencés rendet alapító Szent Benedek ünnepe. Egyes vidékeken fokhagymát szenteltek ezen a napon, amelynek aztán csodatévő, betegségűző erőt tulajdonítottak.
Március 21. Erdők Nemzetközi Napja
Március 22. A Víz Világnapja
Március 25. Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, Jézus Szentlélektől való fogantatásának napja. Ezen naphoz köthető népi szokás a búzaszentelés.Az évszázados megfigyelésekre alapuló népi bölcsesség szerint ezen a napon indul meg igazán a mezők növényeinek növekedése, ekkor érdemes gyümölcsfát oltani, szemezni.
Március 27. Rákóczi Ferenc emléknap
Március 28. A nyári időszámítás kezdete
Változónapra eső ünnepnapok:
Az Alvás Világnapja: Napéjegyenlőséget megelőző péntek
**********************************************************-

 

Forrás cikkek:
MAGYAR ÜNNEPNAPOK MÁRCIUShttps://hgyvk.hu/index.php/jeles-napok/969-jeles-napok-marcius
https://jelesnapok.oktatas.hu/
NÉPI hAGYOMÁNYOKhttp://www.unnepekoldala.hu/marcius
TÖBB NEMZETKÖZI ÜNNEPNAP:https://szerkeszto.gportal.hu/gindex.php?pg=27635018
https://naptarak.com/naptarak/jeles-napok-vilagnapok/
KÉPhttps://sniikt.files.wordpress.com/2020/02/egyutt.png

marcius.png

Szólj hozzá