2022. aug 03.

Agytorna: 10 agyfélteke harmonizáló Rajzos és Test Gyakorlat

írta: Mandala75
Agytorna: 10 agyfélteke harmonizáló Rajzos és Test Gyakorlat

agytorna.jpg

Rajzos és mozgásos agyfélteke harmonizáló gyakorlatok.

Összehangolják a két agyfélteke együttes működését. Javul a mozgáskoordináció, a memória, a koncentrációs készség, a problémamegoldó készség; erősödik az intuíció, a kreativitás.
A gyakorlatoknak  kiváló stresszoldó, relaxáló és regeneráló hatásuk is van.

1. Fekvő nyolcasok – Egy papírra vagy a levegőbe rajzolj nagy fekvő nyolcasokat, „végtelen jelet”. A fekvő nyolcasokat rajzolhatod ugyanazon a vonalon haladva, folyamatosan egymásra, vagy egy vonallal egymás alá zsinórfolyamként. Amikor áthaladsz a középponton, az irányváltással megtörténik a két agyfélteke közötti váltás, miközben a folyamatos visszatérő mozgás összehangol, együttes munkára készteti a két agyféltekét.

2. Dupla firka, dupla abc – mindkét kezedbe fogj íróeszközt, majd mindkettővel egyszerre rajzold vagy írd le ugyanazt. Célszerű először egyszerűbb firkákkal vagy az abc nyomtatott betűivel kezdeni. Természetes, ha a két kézzel rajzol ábra egymás tükörképe lesz, vagy ha a bal oldali betűk visszafelé néznek.

Vonalkövetés Tükörképben RAJZ MINTA:  https://fejlesztofejtorok.hu/agyfeltekek-harmonizalasa/ 

3. Mandala rajzolás – Ha a nyolcasok rajzolása közben picit elforgatod a lapot úgy, hogy a középpont állandó maradjon, akkor egyszerű mandalát kapsz, amit aztán ki is színezhetsz. Színezés során egy monoton finom-motorikus mozdulatot ismételgetsz, ami egyfajta meditációs állapotot eredményez, így aktivizálja a jobb agyféltekét. Mandalaszínezés közben nemcsak a képi világ, hanem a színek gyógyító hatása is érvényesül. http://www.azirastukreben.hu/hangulatjavito-szinek

4. Ellentétes irányú együttes karkörzés – Állásban nyújtott karral az egyik karoddal előre, a másik hátra körzöl, majd csere.

5. Ellentétes térd-könyök érintés, amit végezhetsz állva, de hanyatt fekve is. Tedd tarkóra a kezed, majd húzd fel az egyik térded és az ellentétes könyökkel próbáld megérinteni.

6. Ellentétes kar-láb nyújtás térdelőállásban – Nemcsak kiváló egyensúly-és mozgáskoordinációs gyakorlat, hanem a hátizmokat is erősíti és a testtartást is javítja. Négykézláb állásban nyújtsd ki egyszerre a bal karodat és a jobb lábadat párhuzamosan a talajjal, majd a jobb karodat és a jobb lábadat. Felváltva ismételd 8x.

7. Ellentétes kéz-testrész érintés – A kezeiddel felváltva egymás után érintsd meg az ellentétes oldali testrészeket. Tehát bal kéz érinti a jobb fület, majd jobb kéz a bal fület. Bal kéz a jobb vállhoz, majd jobb kéz a bal vállhoz. Bal kéz jobb könyök, jobb kéz bal könyök. Haladj le végig a testeden, majd vissza felfelé.

8. Indiánszökdelés – Az iskolai tesiórákról jól ismert gyakorlat: az egyik térdet felhúzva ugorj fel, miközben a másik kar a magasba lendít.

9. Ha valamilyen sportban gondolkodsz, akkor remek választás lehet a Nordic Walking, a futás, a gyors-és hátúszás, mivel ezeknél is egyszerre mozdul az ellentétes oldali láb és kar. A jóga, a tai chi, a pilates pedig a lassú és koncentrált mozdulat révén fejlesztik a mozgáskoordinációt és harmonizálják a két agyféltekét.

10. Twistelj, ha szeretsz táncolni! Nagyon egyszerű: “a kezeiddel csinálj úgy, mintha a hátadat dörzsölnéd egy törülközővel. Közben a tested az egyik irányba mozog ide-oda, a kezeid a másik irányba. Az egyik lábaddal pedig tegyél úgy, mintha éppen egy cigarettát nyomnál el a földön”. És itt egy kis talpalávaló, hogy kedvet kapj hozzá! 

Forrás:

http://www.azirastukreben.hu/10-agyfelteke-harmonizalo-gyakorlat-ha-csunya-az-irasod 

Szólj hozzá