2022. aug 02.

SZKÍTA HERCEG: Buddha (ie. 563-483)

írta: Mandala75
SZKÍTA HERCEG:  Buddha  (ie. 563-483)

buddha.jpgSZKÍTA HERCEG: Buddha (ie. 563-483)

Buddha a Szkíta népcsoport saka (sákja) törzséből származott: Sákjamuni Buddha. A Sákják bölcse (azaz Szkíták Bölcse). A sákja egy népcsoport volt a Szkítákon belül (i.e. 1750-500), amely Közép-Ázsiából vándorolt le Észak-Indiába. i.e. 6. században Európát és Közép-Ázsiát a SZKÍTÁK uralták.
A sákják közül a legnevesebb Sziddhártha herceg volt, akit a buddhizmus alapítójának tekintenek.

A BUDA, Buddha szó jelentése „a felébredett” vagy „a megvilágosodott”.
A buddhizmus világvallás, amely az ősi MAGAD-ha nagyfejedelemség (ma BIHAR, India) területén volt. Buddha anyanyelve MAGAD-hi.

(A Buddha név helyes kiejtése és leírása: Buda, így ejti az egész világ, kivéve a németeket, mi magyarok pedig tőlük vettük át a helytelen kiejtést.)

Érdekesség: Atilla Király testvére BUDA volt, és a Magyar Királyság koronázási fővárosát is BUDA-nak hívták. Fővárosunk: BUDA-Pest.

Buddha élete: https://buddha-tar.hu/buddhizmus/buddhizmusrol-altalanosan/sakjamuni-buddha/

 ***

Ki az a Sákjamuní Buddha?

   Elsősorban a mahájána buddhizmusban szokták a történelmi Buddhát Sákjamuní Buddha néven is nevezni (a ‘sákjamuní’ szanszkrit szó, jelentése: ‘sákják/szakják bölcse’).

Tehát majdnem mindig, amikor a Sákjamuní nevet megemlítik, akkor a kb. 36 éves korában megvilágosodott Sziddhattha Gótama (vagy szanszkrit változatban: Sziddhártha Gautama) néven született történelmi alakra gondolnak. Ezt a megvilágosodott történelmi alakot Gautama Buddhának is szokták hívni. 
 
Sákjamunít transzcendens, még mindig létező alakként is emlegetik, nem pedig kizárólag olyan módon, mint egy régen élt és meghalt hús-vér embert. Így ez az egész nagyon zavaró lehet annak, aki még most ismerkedik a buddhizmussal. Akkor végül is ki ez a Sákjamuní Buddha?
A történelmi Buddha, írás folytatása itt olvasható: http://www.buddhapest.hu/2014/07/ki-az-sakjamuni-buddha.html
Szólj hozzá