2022. feb 21.

Gyógyító Mélylégzés - Légzés Terápia

írta: Mandala75
Gyógyító Mélylégzés - Légzés Terápia

Pranayama, Zen légzés - A Hétköznapok Tudatossága

legzes_1.jpg

Légzésünk titkai

Tüdő: A köznapi nyelvben meghonosodott kifejezés – „Mély levegőt vett és nekiállt…” – egy rendkívüli cselekményt megelőző és előkészítő momentum, a „bátorság összegyűjtésének”, a figyelem fókuszálásának és az utolsó pszichikai akadályok legyőzésének a pillanata. 

Hogyan lélegezzünk, amikor ég a ház?

... stresszes helyzetben alapvetően nehéz megoldásokat találni a hétköznapi élet problémáira. Egyszerűen azért, mert a stresszes helyzetben a testünk nem a megfontolt viselkedés támogatására lett optimalizálva, hanem a gyors, ösztönös reakciókra, ami ebben a 21. századi hétköznapi életünkben nem praktikus.

 Szokták mondani, hogy ilyenkor számoljunk el tízig, hogy vegyünk mély levegőt, meg ilyenek – de most komolyan, kinek jut ez ilyenkor eszébe? És látott már valaki olyat, hogy ez használt?

Ahhoz, hogy “észnél tudjunk lenni”, nagyon tudatos jelenlétre van szükség, amit gyakorolni kell – olyankor, amikor nincsen helyzet.

Erre jók a mindfullness gyakorlatok, a jóga és a relaxáció, vagy akár a seon yu, a zen légzés gyakorlatai, amelyek által új szokásokat tudunk kialakítani, és ezek az új szokások azután megjelenhetnek a nehéz helyzetekben.

A kilégzésnek nyugtató hatása van, érdemes akár perceken keresztül is arra koncentrálni, hogy minél hosszabban lélegezz ki, így a tested, és azzal lassan az elméd is megnyugszik.   ( https://atisztaforras.hu/hogyan-lelegezzunk-amikor-eg-a-haz/  ) 

A pránájáma: „lélegzetszabályozás", „lélegzőgyakorlatok".  Igazi értelme: uralom a prána fölött. Prána = életerőt vagy életenergiát jelent. 

 A lélegzőgyakorlatok célja nem egyéb, mint a prána fölötti uralom fokozatos megszerzése. Kezdőként még csak annyiról lehet szó, hogy a rendetlen, ellenőrizetlen elmeállapotunk zavaros voltának megfelelő hullámzó, kapkodó, vagyis még élettani feladatát is hiányosan teljesítő lélegzésmódunkat megjavítsuk, lépésről-lépésre átalakítsuk. Már ennyivel is szembeszökő eredményeket érhetünk el.

Fejlettebb fokán, kellő ellenőrzés mellett, aztán már arra is alkalmas, hogy szervezetünk különféle zavarait, betegségeit gyógyítsuk vele.

 A lélegzőgyakorlatok helyesen felfogott célja az, hogy az ember a lélegzés ritmusát szabályozza, mintegy „egyenáramúvá" tegye a pránakeringést, mert így a prána egyenletes, ellenőrzött keringése nyugalmas, kiegyensúlyozott elmeállapotot idéz elő. Az elme működése merő hullámzás, rezgés; az elmeközegben, a csittában működő, hullámzó, rezgő finom anyagban is az egyetlenegy létező erő munkál: a prána. Vagyis az elmeműködés voltaképpen csak a prána-áram egyik módosult erőkifejtése. A lélegzés útján szabályozott, egyenletessé tett pránaműködés tehát feltétlenül kihat az elmeműködésre, a vritti-re, s ezt is egyenletesebbé, nyugalmasabbá, hogy úgy mondjuk, „egyenáramúvá" teszi. Ilyképpen a prána szabályozásával az elmeműködést is meg lehet változtatni.

A pránájáma az emberi testet behálózó okkult életenergia-csatornák (nádik) megtisztítása: "Ha a nádik tisztátalanok, úgy a lélegzet nem hatolhat át a szusumnán és így a jógi célt nem érhet; el nem érheti az elmélyedés összpontosított állapotát 

A pránájáma tehát a szervezet energia csatornáinak, vezetékek megtisztítása, az ember lelki-szellemi struktúrájának pránával való telítése, "átöblítése" a magasabb tudatfolyamatok érdekében. Már az ászanák hozzájárulnak a nádik "dugulásmentesítéséhez", hogy az életenergia szabadon áramolhasson a nádik által kijelölt medrében. A ritmikus prána-áramlás tudati irányításhoz kapcsolódva, metafizikai megismeréshez juttatja a gyakorlót. Így lesz a pránájáma a tudat transzcendens természetének feltárója.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%A1n%C3%A1j%C3%A1ma

További Forrás cikkek:

https://herghelia.hu/tudo-legzesunk-titkai/?gclid=EAIaIQobChMIu-7LkruQ9gIV7oxoCR3DtARHEAAYASAAEgLl8_D_BwE

https://gyogyitolegzes.hu/legzesrol/a-legzes-szerepe/

https://atisztaforras.hu/zen-legzes/

 

 

 

 

Szólj hozzá

LÉGZÉS Meditáció Levegő