2022. feb 15.

TEA: 5 gyógynövény a vas természetes pótlására

írta: Mandala75
TEA: 5 gyógynövény a vas természetes pótlására

gyogytea_vas.jpg

A vas nélkülözhetetlen nyomelem az emberi szervezet számára, mely biztosítja a test megfelelő oxigénellátottságát, anyagcseréjét.

Vasat és C-vitamint egyaránt tartalmazó gyógynövények a csalán, az erdei szederlevél és az erdei málnalevél

GYÖRGY TEA: 5 TEA A VAS PÓTLÁSÁRA

https://gyorgytea.hu/gyogynovenyek-vilaga/5-gyogynoveny-a-vas-termeszetes-potlasara/

Csalán

CsalánKomoly vastartalommal bíró gyógynövényünk a csalán, melynek vérképző hatása van, és fáradékonyság ellen is hatásos. Érdemes rendszeresen fogyasztani, akár megelőzésként is, heti max. 2-3 alkalommal. A levél hatóanyagai a vason felül a hisztamin, a különféle vitaminok (A-, B-, C-, K-, U-, P-vitamin), a szerves savak, a flavonoid, a kalcium, a kálium. Kovasav- és szeléntartalma is kiemelkedő. Megtalálható benne a béta-karotin is, mely antioxidáns hatása mellett immunserkentő is.

Reuma és köszvény esetén, sőt gyomorbántalmakkal, de még magas vérnyomással is javasolt kúraszerű használata. 

A szárított növényből alkoholos tinktúra is készülhet, melyből egy-egy mokkáskanálnyi segíthet az immunrendszer erősítésében.

Csipkebogyó

CsipkebogyóA C-vitamin segíti a vas felszívódását, beépülését, ezért a magas C-vitamin-tartalmú csipkebogyóteát is érdemes akár napi rendszerességgel fogyasztani. 5-6 órás hideg áztatással készítsük, mert forralás közben lebomlik a C-vitamin. A csipkebogyó a vas és a C-vitamin mellett A-, B1-, B2-, P-, és K-vitamint és karotinoidokat, valamint pektint és szerves savakat is tartalmaz.

Erdei málnalevél

Erdei málnaA kellemes ízű, frissítő hatású erdei málnalevéltea nagyszerű vasforrásunk lehet. Emellett cserzőanyagot, flavonoidokat, tannint, polipeptideket, A-, B-, C-, D- és E-vitaminokat, kalciumot, foszfort és magnéziumot is tartalmaz. Folyamatosan, megszakítás nélkül fogyaszthatjuk napi 1-2 csészével, és akár már gyermekeknek is adhatjuk 6 éves kor fölött.

Erdei szederlevél

Erdei szederAz erdei szederlevéltea vastartalmánál fogva segíti a vérképzést, és vértisztító hatású. Talán az idősebbek még emlékeznek rá, hogy Planta tea néven a 60-as évekig volt forgalomban egy, a fekete teát helyettesítő készítmény, mely szederlevélből készült. Napi egy-két csészével korlátlan ideig iható. Az erdei szederlevélben nem csak vas van, de cserzőanyagok, tannin, flavonoidok, galluszsav, illóolaj, C-vitamin és szerves savak is gazdagítják.

Fekete ribizlilevél

A fekete ribizli leveléből készült tea jelentős kalcium- és vastartalmánál fogva szintén nagy segítség lehet a vérképzésben. A hajszálerek vérkeringését javítja, az érgyulladásokat csökkenti. Ez a növény nagyon gazdag C-vitaminban, ezenkívül sok karotint, B1-, B2- és E-vitamint is tartalmaz. Teája vese- és hólyagbántalmak, magas vérnyomás, valamint reumás ízületi panaszok esetén is alkalmazható, emellett vizelethajtó és izzasztó hatású is. A friss termésből szörpöt is készítenek, melynek szintén magas a C-vitamin-tartalma.

 

 

További vas tartalmú teák:

Gyermekláncfű

A gyermekláncfű az epe- és májműködés serkentésére kiváló keserű gyógynövény, segíti a gyomor működését, vízhajtó hatású. Levelei gazdagok vasban, ezért mind salátákban, mind teaként érdemes fogyasztani vérszegénység esetén. Tartalmaz inulint, tarakszacint, keserűanyag-kaucsukot, de cseranyagot, valamint C- és B-vitaminokat. Segíti a fogyókúrát, és átmossa a húgyutakat is. A gyermekláncfű ráadásul hatékonyabbá is teszi a vas felszívódását.

Csipkebogyó

A vas felszívódását javítja a C-vitamin, ezért az étrendben érdemes az ételeket társítani vele. A csipkebogyó rendkívül nagy mennyiségben tartalmazza az antioxidáns hatású vitamint, továbbá az annak hasznosulását segítő rutin vegyületet, magnéziumot, növényi savakat és vasat is.

https://femina.hu/egeszseg/gyogynovenyek-vaspotlas/

 

Szólj hozzá